Anul începe bine pentru fermieri: rezerva de apă din sol s-a refăcut Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 517 Vizualizări

Anul începe bine pentru fermieri: rezerva de apă din sol s-a refăcut

După un decembrie ploios, fermierii din România primesc vești bune: solul este acum bine alimentat cu apă, ceea ce elimină riscul de secetă pedologică în întreaga țară. Potrivit măsurătorilor realizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pământul are un nivel optim de apă, inclusiv în zonele sensibile precum Moldova, Dobrogea și Bărăgan.

Ploile liniștite din luna decembrie 2024, care au durat mai bine de jumătate de lună, au fost esențiale pentru refacerea rezervei de apă în sol. Apa a pătruns lent în pământ, refăcând nivelurile de umiditate după seceta severă din toamnă. În sudul țării, unde solul era complet uscat cu doar o lună în urmă, acum câmpurile mustesc de apă.

Rezerva de apă s-a îmbunătățit în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 de centimetri. Deși la ora aceasta ar trebui să avem strat de zăpadă, care este foarte important pentru agricultură”, a declarat Oana Oprea, cercetător științific al ANM, potrivit stirileprotv.ro.

Această schimbare este crucială pentru culturile de grâu, rapiță și orz, care au fost semănate în toamnă și aveau nevoie de umiditate pentru a răsări.

Fermierii confirmă îmbunătățirea

Un agricultor din sudul țării, le-a arătat celor de la stirileprotv.ro cum situația s-a schimbat radical: „Solul, când am însămânțat, era țărână. Nu era nici picătură de apă. În decembrie au venit ploi. Au venit liniștite, numai că pământul atâta suportă. S-a depășit cu 110 litri pe metrul pătrat. Acum ne rugăm de Ministerul Agriculturii să pornească stațiile de desecare pentru ca pânza freatică să se ducă un pic în jos”.

Vicepreședintele Asociației Fermierilor din România, Ion Cioroianu, oferă o perspectivă optimistă spunând că în urma ploilor de la sfârșitul anului 2024 „câmpul și-a completat necesarul de apă, plantele au o sursă suficientă de apă încât ne dă previziunea la o recoltă bună în 2025. Ne ajută până în aprilie, mai, ne ajută”.

Grâul, una dintre culturile esențiale ale agriculturii românești, beneficiază cel mai mult de pe urma ploilor din ultima perioadă. În toamna anului trecut, această cultură a avut un start bun, iar dacă ploile de primăvară vor fi consistente, se așteaptă o recoltă remarcabilă.

În 2024, România a produs aproape 10 milioane de tone de grâu, una dintre puținele recolte care a depășit nivelurile din anul precedent.

Măsurători precise pentru decizii agricole

Administrația Națională de Meteorologie joacă un rol crucial în monitorizarea umidității solului. Măsurătorile se efectuează periodic în cele 68 de stații de monitorizare din toată țara, folosind dispozitive speciale. Datele sunt centralizate la București și utilizate pentru realizarea hărților de umiditate, instrumente indispensabile pentru fermieri.

Nicăieri nu mai vedem secetă pedologică. Mare parte din țară este colorată acum cu verde închis, ceea ce înseamnă că pământul are un nivel optim de apă, inclusiv în Moldova, Dobrogea și Bărăgan, zone sensibile la secetă”, arată analizele recente.

Cu rezerva de apă refăcută și un început de an promițător, fermierii privesc cu optimism către următoarele luni. Rămâne însă esențial ca Ministerul Agriculturii să gestioneze eficient resursele și să ofere sprijin pentru a transforma aceste condiții favorabile într-o recoltă de succes.

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!