- redactia
- 0 comentarii
- 949 Vizualizări
Sindromul ovarului polichistic, o provocare modernă pentru sănătatea femeilor
7 ianuarie 2025Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecțiune hormonală care afectează între 8 și 13% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Această problemă de sănătate poate debuta încă din adolescență și reprezintă o cauză majoră a infertilității, fiind adesea descoperită întâmplător, în timpul controalelor de rutină, potrivit unui articol publicat în womenshealth.gov.
„În practica mea, întâlnesc tot mai des acest sindrom, de multe ori la un control de rutină, fără ca pacienta să acuze simptome evidente”, spune dr. Nagy Attila, medic specialist ginecolog la MedLife Târgu Mureș, conform adevărul.ro.
Ovarul polichistic – cauze și simptome
Deși cauza exactă a SOP nu este pe deplin elucidată, există mai mulți factori care contribuie la apariția acestei afecțiuni. Printre aceștia se numără rezistența la insulină, nivelurile ridicate de insulină, inflamația și excesul de hormoni androgeni, care interferează cu procesul normal de ovulație. De asemenea, factorul genetic joacă un rol important – fiicele femeilor cu SOP au un risc de opt ori mai mare de a dezvolta această afecțiune.
„Ovarele femeilor de vârstă fertilă produc o cantitate anormală de hormoni masculini denumiți androgeni. Cele trei caracteristici principale sunt menstruațiile neregulate, excesul de hormoni masculini și ovarele cu aspect polichistic la ecografie”, explică dr. Nagy Attila.
Simptomele SOP sunt variate și pot include menstruații neregulate, hirsutism (pilozitate excesivă), acnee, creștere în greutate și dificultăți de concepere a unui copil. Cu toate acestea, multe cazuri rămân nediagnosticate.
Diagnostic și tratament interdisciplinar
Diagnosticul SOP necesită o abordare multidisciplinară, implicând ginecologul și endocrinologul. „Principala investigație paraclinică este ecografia ginecologică, unde diagnosticul de confirmare îl reprezintă prezența unor ovare mărite, cu multipli săculeți plini cu lichid, denumite ovare micropolichistice”, afirmă medicul mureșean. De asemenea, se efectuează analize de laborator pentru a evalua nivelurile hormonale și starea metabolică a pacientei.
În ceea ce privește tratamentul, nu există o soluție curativă pentru SOP, însă simptomele pot fi controlate. „Abordarea este una holistică, care începe cu modificarea stilului de viață: alimentație sănătoasă și activitate fizică. La pacientele supraponderale, o scădere în greutate poate ameliora semnificativ tabloul clinic, iar funcția gonadică se poate restabili fără alte intervenții. Tratamentul medicamentos presupune supresia hormonilor androgeni, controlul rezistenței la insulină și inducerea ovulației, dacă pacienta își dorește o sarcină”, explică ginecologul.
Complicații și mituri despre SOP
Ignorat sau netratat, SOP poate duce la complicații severe, precum infertilitatea, diabetul gestațional, sindromul metabolic sau cancerul endometrial. De asemenea, există un mit frecvent conform căruia femeile cu SOP nu pot avea copii.
„Cel mai frecvent mit întâlnit este acela legat de imposibilitatea obținerii unei sarcini. Chiar dacă pentru unele paciente alterarea fertilității reprezintă o problemă, există soluții eficiente, de la tratamente medicamentoase până la tehnici avansate de reproducere asistată”, subliniază dr. Nagy Attila.
Pentru a preveni complicațiile asociate SOP, medicul recomandă femeilor să efectueze anual un control ginecologic, indiferent de prezența simptomelor. „Recomand ca fiecare femeie, de la debutul vieții sexuale și până la 65 de ani, să se prezinte la un consult ginecologic anual. Cuplurile care nu reușesc să obțină o sarcină în decurs de un an ar trebui să efectueze un consult preconcepțional amănunțit”, concluzionează medicul ginecolog.
Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune complexă, care necesită o abordare personalizată și multidisciplinară. Identificarea timpurie și gestionarea corespunzătoare a simptomelor pot face o diferență semnificativă în calitatea vieții pacientelor.
(L.P.)
Sursa foto: Facebook – MedLife Târgu-Mureș
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
Lasă un comentariu