![Rezervația Botanică de la Zau de Câmpie, protejată prin tehnologie modernă](https://www.zi-de-zi.ro/wp-content/uploads/2025/01/rezervatie-zau-1024x683.jpg)
- redactia
- 0 comentarii
- 344 Vizualizări
Rezervația Botanică de la Zau de Câmpie, protejată prin tehnologie modernă
9 ianuarie 2025Rezervația Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume unde bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) s-au adaptat, va beneficia, începând din acest an, de un sistem video de monitorizare performant. Echipamentul a fost achiziționat prin donațiile turiștilor care au participat la prima ediție a Festivalului Bujorului la Castel, organizat de Asociația Visit Mureș.
Custodele rezervației, Ciprian Cenan, a explicat necesitatea implementării acestui sistem pentru a proteja prețioasele flori, ocrotite prin lege. „Am reușit să achiziționăm primul sistem de monitorizare video a Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, grație donațiilor făcute de participanții la prima ediție a Festivalului Bujorului la Castel de anul trecut. Oamenii au făcut donații, iar noi am reușit să achiziționăm echipamentul care urmează să fie montat cu ajutorul administrației publice locale. Este unul dintre cele mai scumpe sisteme, întrucât în zonă nu există alimentare cu energie electrică, așa că a fost necesar să achiziționăm echipamente cu alimentare prin panouri fotovoltaice. În prima fază vom monitoriza rezervația de jos, urmând ca pe parcurs să extindem supravegherea și la rezervația de sus. Supravegherea video este necesară întrucât dorim să protejăm acest loc unic în Europa, fiindcă există persoane care au produs daune, unii ciobani au intrat cu oile, alții au sustras capsule cu semințe”, a explicat acesta, potrivit agerpres.ro.
O comoară naturală unică în Europa
Rezervația de la Zau de Câmpie se află pe un teren izolat, la 5 kilometri de centrul comunei, și se întinde pe două loturi situate la altitudini diferite. Lotul de jos, situat la peste 450 de metri altitudine, acoperă un hectar și adăpostește peste 30.000 de exemplare de bujori de stepă. Lotul de sus, situat la 25-30 de metri mai sus, are o suprafață de 2,5 hectare și număra, conform inventarului din 2014, aproximativ 20.000 de exemplare.
![](https://www.zi-de-zi.ro/wp-content/uploads/2025/01/rezervatie-zau-1-684x1024.jpg)
Această plantă, de culoare roșu aprins, înflorește de obicei între lunile aprilie și mai, iar florile sale pot fi admirate timp de doar șapte zile. Înființată în anul 1932 de academicianul Alexandru Borza, rezervația reprezintă un exemplu al eforturilor de conservare a biodiversității unice din România.
Primul custode al rezervației, Marcu Sâncrăianu, a extins suprafața inițială de 2,5 hectare la 3,5 hectare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a îngrijit cu devotament bujorii timp de peste șase decenii, până la vârsta de 91 de ani. Munca sa a fost continuată de ucenicul său, Octavian Călugăr, până în 2017, când custodia a fost preluată de Ciprian Cenan.
Primele menționări ale bujorului de stepă din Zau de Câmpie datează din anul 1846, când această floare rară a fost expusă la Viena într-un ierbar care prezenta flora Transilvaniei.
Protecție prin tehnologie modernă
Noul sistem video este un pas important în protejarea acestui loc unic, în condițiile în care rezervația a fost afectată de intruziuni neautorizate și sustrageri de semințe. Tehnologia alimentată cu panouri solare va permite monitorizarea continuă a rezervației, asigurând conservarea acestui patrimoniu natural deosebit pentru generațiile viitoare.
Festivalul Bujorului la Castel a demonstrat că implicarea comunității poate aduce beneficii reale pentru conservarea naturii, transformând Rezervația de la Zau de Câmpie într-un model de protecție a biodiversității.
(L.P.)
Sursa foto: Facebook – REZERVATIA NATURALA – Bujorul de Stepa – Zau De Campie
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
Lasă un comentariu