Am trecut prin cel mai călduros ianuarie inregistrat vreodată. Specialiștii confirmă un nou record global de temperatură Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 553 Vizualizări

Am trecut prin cel mai călduros ianuarie inregistrat vreodată. Specialiștii confirmă un nou record global de temperatură

Ianuarie 2025 a stabilit un nou record ca fiind cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor. Temperatura medie globală a atins 13,23 grade Celsius, depășind cu 1,75 grade media preindustrială. Surprinzător, această creștere a avut loc în ciuda așteptărilor oamenilor de știință, care prevedeau o răcire naturală temporară, potrivit Biziday.

Potrivit serviciului Copernicus Climate Change al UE, recordul de temperatură medie din ianuarie 2025 a fost complet neașteptat, mai ales în contextul încheierii fenomenului natural El Niño. Oamenii de știință anticipau că efectul opus, La Niña, cunoscut pentru răcirea apelor tropicale timp de cel puțin trei ani, ar fi trebuit să facă luna ianuarie mai rece decât cea din 2024.

Un grafic realizat de Financial Times ilustrează temperaturile medii globale din lunile ianuarie, evidențiind perioadele asociate cu El Niño în roșu și cele influențate de La Niña în albastru.

Potrivit Biziday, imaginea sugerează că încălzirea globală are acum un impact mai puternic decât fenomenele naturale ale Pământului, susținând astfel ipotezele unor cercetători care avertizau recent că ritmul schimbărilor climatice evoluează mult mai rapid decât se estimase anterior. Luna ianuarie s-a clasat drept a treia cea mai caldă lună înregistrată la nivel global, cu o temperatură medie a aerului la suprafață de 13,23 grade Celsius, depășind cu 1,75°C media preindustrială.

Bill McGuire, profesor la UCL, a descris datele din ianuarie drept „atât uimitoare, cât și înspăimântătoare”. Conform Copernicus, Europa a avut a doua cea mai caldă lună ianuarie din istorie, fiind depășită doar de ianuarie 2020. Totuși, media temperaturilor a fost influențată de episoadele de frig din Islanda, Marea Britanie, Irlanda, nordul Franței și anumite regiuni din Scandinavia.

Surse: Copernicus, FT.com și Biziday

Sursa foto: climate.copernicus.eu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!