
La Spitalul Oncologic Medex au început ședințele de brahiterapie cu aparatul Bravos Afterloader by Varian, primul achiziționat în România
6 februarie 2025De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, la Spitalul Oncologic Medex Târgu Mureș a avut loc prima intervenție de brahiterapie, cu echipamentul Bravos Afterloader by Varian, aflat în dotarea unității medicale. Este un echipament de ultimă generație, primul achiziționat în România, ce permite o dozare precisă a sursei de iradiere și minimizarea efectelor adverse asupra țesuturilor sănătoase. Componentă importantă în tratamentul cancerului, brahiterapia este o metodă ce se aplică cu succes pentru mai multe tipuri de cancer. Cui se recomandă și cum se aplică a oferit mai multe detalii Dr. Andreea Cudlici, medic specialist radioterapeut și coordonator al Laboratorului de Radioterapie a Spitalului Oncologic Medex.

Reporter: Există multe tendințe importante în brahiterapie. Vă rog să evidențiați importanța pe care o are această modalitate terapeutică în tratamentul diferitelor tipuri de cancer.
Dr. Andreea Cudlici: Brahiterapia este o metodă de tratament extrem de importantă, ce presupune plasarea unei surse radioactive precum Ir192, cel mai frecvent folosit, în interiorul sau în imediata vecinătate a tumorii, prin intermediul unor diverși aplicatori de plastic sau de metal. Prin aceste surse radioactive vom administra o doză mare și țintită de radiație în volumul tumoral, adică în zone precise ale corpului, fără expunerea și afectarea țesuturilor sănătoase. În final, vom obține distrugerea tumorii cu efecte adverse minime, iar vindecarea de cancer devine posibilă. Departamentul nostru deține cel mai performant aparat de brahiterapie, primul achiziționat în România, de la producătorul american Varian. Instalația Bravos dispune de un sistem de monitorizare a sursei radioactive atât în timpul tratamentului cât și după terminarea ședinței de brahiterapie, ce crește semnificativ siguranța pacientului, dar și a personalului medical. De asemenea, tehnica pe care o vom realiza cu acest aparat, și anume brahiterapia adaptativă ghidată imagistic, ne va permite să administrăm un tratament precis și de o acuratețe maximă.
Utilizăm mai multe tehnici de brahiterapie, în functie de localizarea tumorală. Brahiterapia endocavitară se efectuează prin introducerea unui aplicator într-o cavitate anatomică a organismului, respectiv în vagin sau în rect. Vorbim de brahiterapie interstițială, când utilizăm ace, pe care le introducem direct în volumul tumoral, spre exemplu în cancerul de col uterin cu invazie în parametre. Mai există brahiterapia de contact, de suprafață, și aici aș dori să menționez faptul că deținem un aplicator de brahiterapie de contact unic în țară. Cu ajutorul acelui dispozitiv vom putea iradia tumori superficiale de piele, cu un număr mic de sedințe față de radioterapia externă, în cazul în care pacienții au comorbidități și nu se poate exciza tumora chirurgical. Se mai poate recomanda dacă pacienții nu doresc să efectueze o operație sau adjuvant în completarea intervenției chirurgicale.
Rep.: Spuneați că aplicatorul de brahiterapie de aici este unic în țară. Ce îl face unic?
A.C.: Aplicatorul de suprafață pentru cancere de piele pe care îl deținem poate fi selectat pentru tratament în funcție de tumoră. Aplicatoarele sunt de diferite forme și mărimi, tocmai pentru a se putea plia după forma tumorii cutanate. Suntem singurul centru din țară care putem brahitrata cu aceste dispozitive pentru piele.
Rep.: Practic, puteți să modelați suprafața de iradiere exact după forma tumorii.
A.C.: Exact. Acesta este un avantaj al brahiterapiei, în general, pentru că brahiterapia este o radioterapie cu debit mare de radiații într-o zonă țintită, ceea ce face ca efectele adverse asupra țesuturilor sănătoase să fie mult mai mici. Deci putem administra prin brahiterapie doze mari de radiații pe volume țintite, cu precizie foarte mare.

Rep.: Poate să înlocuiască radioterapia externă sau este folosită ca a doua opțiune de tratament, în completarea radioterapiei?
A.C.: Înlocuită nu. Brahiterapia se utilizează în completarea tratamentului de radioterapie externă, spre exemplu în cazul cancerelor ginecologice, și este esențială fiind conform ghidurilor internaționale. Prin radioterapia externă sursa de radiație este la distanță de corp și nu este cu o sursă radioactivă. Prin brahiterapie noi putem administra țintit și cu doză mare, protejând organele din jur. De aceea, nu putem să înlocuim radioterapia externă doar prin brahiterapie. Avem o anumită doză totală pe care o administrăm pe parcursul a câteva săptămâni și ulterior administrăm între 2-4 ședințe în completarea radioterapiei pentru a putea obține o doză mult mai mare în volumul tumoral, cu efecte adverse minime.
Rep.: Și atunci reprezintă un tratament de referință sau eficient în diferite stadii în funcție de tumora pacientului.
A.C.: Evident. Noi vom efectua brahiterapia în special în cancerele ginecologice, respectiv cancerul de col uterin, unde tratamentul standard este de radiochimioterapie urmată de brahiterapie, în stadiile avansate locoregional și, spre exemplu, în cancerele de corp uterin, de endometru. Acolo există situația în care, după intervenția chirurgicală, este necesară doar brahiterapie sau se poate, dacă e un stadiu mai avansat, să fie nevoie și de radioterapie externă și de brahiterapie, în funție de situație. Mai putem trata inclusiv cancerele vulvare, unde se face la fel, radioterapie externă și ulterior brahiterapie.
Rep.: Ce erori pot să apară dacă nu s-ar putea verifica permanent poziția sursei în aplicator?
A.C.: Erorile sistematice care pot să apară în timpul unei ședințe de brahiterapie cauzate de neverificarea poziției sursei radioactive sunt mai multe, dar toate, în final, conduc la livrarea fie a unei doze necorespunzătoare în volumul tumoral fie livrarea unei doze în locul greșit. Bravos oferă o siguranță mai mare în administrarea tratamentului, tocmai prin monitorizarea despre care v-am menționat anterior, de acea cameră care verifică pe tot parcursul ședinței de brahiterapie poziția sursei de iradiere.
Rep.: Cum acționează sursa de iradiație?
A.C.: Radiația ionizantă, administrată în doze mari, distruge celulele canceroase sau le încetinește creșterea prin lezarea ADN-ului celular în zona iriadiată. Aceste celule încetează să se mai multiplice sau mor. Distrugerea nu este imediată, poate dura săptămâni sau chiar luni după terminarea tratamentului.
Rep.: Vă rog să explicați cum se desfășoară ședința de brahiterapie.
A.C.: Pentru a putea face brahiterapie pacienta se prezintă în ziua stabilită, se face o analgosedare, ulterior se inserează aplicatorul în interiorul vaginului pacientei. Apoi se face o simulare CT și un RMN, pentru că efectuăm brahiterapie adaptativă ghidată imagistic. În continuare, pe baza imaginilor obținute, medicul conturează volumul pe care dorim să-l iradiem și organele pe care vrem să le protejăm. Ulterior, fizicianul medical pregătește partea de planning a tratamentului de brahiterapie. După ce aprobă medicul, abia ulterior se poate administra ședința de brahiterapie, în sine. Pacienta vine și în aceeași zi, la distanță de câteva ore, poate să plece acasă. Pacienta stă în sala de tratament și sursa radioactivă ajunge prin aplicator în contact cu tumora în decurs de câteva minute. Astfel că tratamentul propriu zis durează câteva minute.
Rep.: Care este durata tratamentului în timp și distanța dintre ședințele efectuate?
A.C.: Noi vom face ședințele de brahiterapie în zilele de marți și miercuri. Completarea tratamentului se va face în săptămâna următoare, dacă este cazul. Aș vrea să menționez faptul că, în cazul cancerelor de col uterin, ne dorim să ne încadrăm într-un interval de aproximativ 50 de zile de la debutul radioterapiei externe. Adică în acest interval trebuie ca pacientele să facă și brahiterapia.
Rep.: Deci tratamentul se poate face cu sedare pentru a se evita disconfortul.
A.C.: Da, în situațiile în care ședința de brahiterapie ar putea să producă un disconfort pacientelor. Spitalul nostru dispune de posibilitatea de efectuare a brahiterapiei sub anestezie. Fie că e anestezia ușoară, ca analgosedarea, fie putem face inclusiv rahianestezie sau chiar anestezie generală în funcție de necesitate și, bineînțeles, și de dorința pacientului.
Rep.: Tratamentul poate să inducă și anumite efecte secundare? La ce se pot aștepta pacienții?
A.C.: Deși tehnologia a evoluat și aparatele utilizate sunt din ce în ce mai precise, există totuși efecte secundare în funcție de zona iradiată, doza livrată și sensibilitatea personală, astfel că pacienții pot simți efecte mai ușoare sau mai accentuate. Fiind vorba de brahiterapie la nivelul pelvisului, spre exemplu, avem două organe foarte apropiate care pot avea efecte adverse, respectiv vezica urinară și rectul. Imediat după sedința de brahiterapie poate să apară un disconfort la urinat, senzația de arsură sau urinarea mai frecventă, care va remite ulterior în câteva zile. De asemenea, pacienții pot să experimenteze iritații gastro-intestinale, cum ar fi diareea, ce poate produce crampe și disconfort. În cancerele cutanate ca principal efect advers este radiodermita, adică înroșirea pielii. Consider că o bună comunicare de la început, cu pacientul, poate să facă diferența între succesul și eșecul brahiterapiei, dar și urmărirea atentă a primelor simptome ale toxicităților, pentru a le trata la timp.
Rep.: Veți aborda pentru tratament orice tip de cancer căruia i se adresează brahiterapia?
A.C.: Deocamdată începem cu tratamentul cancerelor ginecologice și a tumorilor cutanate. Însă, ulterior, vom fi un centru care va aborda majoritatea localizărilor tumorale în care se efectuează brahiterapie.
Rep.: Există anumite restricții sau recomandări alimentare de urmat înainte și după brahiterapie?
A.C.: Desigur, dar sunt și înainte de ședințele de brahiterapie. Cu o zi înainte de tratament pacientele trebuie să respecte un regim hidric, să nu mai mănânce după ora 6 seara. În dimineața următoare, înainte să vină la tratament, la fel, să mănânce ceva foarte ușor, o banană, un iaurt, pentru că ne interesează ca vomulul rectului să nu fie foarte mare, practic să avem intestinul gol. Iar după brahiterapie principala indicație este interzicerea contactului sexual o perioadă de câteva săptămâni și, bineînțeles, continuarea toaletei vaginale zilnice, conform indicațiilor și din timpul radioterapiei. Se interzice expunerea la radiația solară a regiunii tratate în cancerele cutanate și utilizarea cremelor cu factor de protecție mare SPF50.
Rep.: Având în vedere că există o doză mare de iradiere, la plecarea de la ședința de brahiterapie se indică evitarea contactului cu alte persoane, o anumită perioadă de timp?
A.C.: Nu, în radioterapie sau brahiterapie nu vorbim de radioizotopi ca la medicină nucleară. Pacienții vin, fac tratament și pot pleca fără nicio problemă. Își pot ține nepoții în brațe, pot sta în apropierea femeilor însărcinate și a copiilor. E o întrebare foarte frecventă pe care o întâlnim și e important ca pacienții să știe că nu iradiază persoanele din jur.
Rep.: Cine este candidatul potrivit pentru brahiterapie?
A.C.: Se recomandă efectuarea de brahiterapie în funcție de localizarea tumorală, stadializarea bolii și conform indicațiilor ghidurilor internaționale, după care lucrăm. În special o utilizăm în cazurile unor tumori de volum mic, adică în stadii incipiente, dar cel mai frecvent, din păcate, în țara noastră, în cancerele ginecologice local avansate, care sunt foarte frecvente, și în tumori cutanate neoperabile sau în completarea intervenției chirurgicale.
Rep.: Cine face parte din echipa de specialiști implicați în ședința de brahiterapie?
A.C.: Echipa noastră de brahiterapie, un colectiv empatic și dedicat pacienților oncologici, este formată din doi medici specialiști radioterapeuți, o asistentă medicală și trei fizicieni medicali. Lucrăm cu drag în această echipă și doar așa, împreună, putem administra tratamentele oferite.
Rep.: Care este speranța de viață după brahiterapie?
A.C.: Depinde de stadiul bolii și de localizare. Însă, cu un tratament efectuat complet și corect, pacientele au șanse foarte bune de supraviețuire. Pentru colul uterin radiochimioterapia urmată de brahiterapie în cancerele local avansate reprezintă tratamentul curativ. Tumorile cutanate răspund foarte bine la radiații și avem rezultate foarte bune prin aceste metode de tratament.
Rep.: Dar riscul de recidivă poate să existe.
A.C.: Riscul de recidivă există, din păcate, în fiecare situație, în procente diferite. Dar este important ca pacienții noștri să fie optimiști, complianți și să respecte periodicitatea controalelor impuse de către medic. Doar așa avem posibilitatea ca în cazul în care va apărea o recidivă să putem acționa din timp.
Rep.: Pot fi referiți pentru brahiterapie pacienți care au efectuat radioterapia în alte centre sau trebuie să vină aici direct și se urmează întregul protocol?
A.C.: Putem face brahiterapie oricărui pacient care se adresează spitalului nostru, indiferent de centrul în care a fost tratat anterior. Pacienții pot veni la noi cu încredere și speranță pentru că aici vor găsi empatie, tratamente de ultimă generație și sprijinul de care au atât de mare nevoie.
A consemnat Arina TOTH
Lasă un comentariu