Nutriție biologică. Superputerea femeii de a transforma alimentele în Hrană Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 858 Vizualizări

Nutriție biologică. Superputerea femeii de a transforma alimentele în Hrană

Într-o lume în care valorile sunt inversate, goana după performanțe profesionale a ambelor sexe a făcut ca mâncarea să fie procurată din supermarketuri, din fabrici și din restaurante, care livrează meniul de prânz în caserole de plastic. Mâncarea adevărată, preparată în casa nu mai reprezintă o opțiune viabilă, ci una consumatoare de timp și energie. Hrana adevărată, preparată cu prezență și recunoștință pentru abundența pe care ne-o oferă natura în fiecare sezon, a devenit ceva banal, ce nu mai satisface nevoile pervertite ale papilelor gustative, saturate de gustul aromat al produselor pline de grăsimi trans, potențiatori de gust, sare rafinată și conservanți. Începând cu secolul al XX lea în societățile moderne s-a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce privește pregătirea hranei în gospodărie.

În toată această normalitate anormală, în care mâncarea este mestecată în grabă, fără atenție la ceea ce este introdus în corp, hrana gătită acasă, de mâinile femeii nu mai reprezintă o prioritate, ba mai mult, este considerată o activitate ce fură din timpul prețios care este folosit în activități profesionale. 

Cum rămâne în toată această alergătură zilnică cu hrana noastră cea de toate zilele? Reușește oare corpul nostru să se adapteze la această nouă realitate, în care modul de a ne hrăni se limitează în a-i oferi corpului numărul de calorii necesare și macronutrienți atent calculați pe etichetele nutriționale lipite pe alimentele din magazin? Câteva întrebări esențiale care ar fi util să ne preocupe sunt: care sunt nevoile reale ale organismului nostru, ce putem îmbunătăți într-o lume în care speranța de viață a crescut considerabil, însă calitatea vieții a scăzut semnificativ? 

Deși știința nutriției, face progrese semnificative și descoperă noi și noi moduri în care ne putem păstra sănătatea pentru mai mult timp, de a deveni mai energici și mai longevivi, prin folosirea cu iscusință a alimentelor, oamenii au din ce în ce mai multe dificultăți în a identifica ceea ce le face bine. În timp ce căutările personale sunt benefice, ce ne pot oferi noi modalități de a evolua și a ne îmbunătăți, rătăcirile nu sunt firești și oferă oamenilor multă confuzie cu privire la ceea ce este bun, benefic, constructiv. Multitudinea informațiilor la care avem acces astăzi poate crea multă confuzie și poate da naștere unui comportament inadecvat în relație cu mâncarea. Astăzi mai mult ca niciodată avem nevoie să ne întoarcem privirea în interiorul nostru, acolo unde intuiția și înțelepciunea strămoșilor este adânc impregnată în celulele noastre. Rolul specialistului în ziua de astăzi este să îl readucă pe omul confuz de atâtea informații, la origine, la înțelegerea corpului și a proceselor ce au loc permanent în el, pentru a înțelege ceea ce are nevoie cu adevărat.

Cum era înainte?

Dacă privim în urmă, nu cu mult timp, la mamele și bunicile noastre, pregătirea mâncării era un moment sacru, nelipsit din nicio familie. Pregătirea hranei era o activitate firească considerată o necesitate, ce susținea bunăstarea familiei în desfășurarea activităților zilnice, de la care nu se făcea rabat indiferent de provocările zilnice. Prioritizarea activităților care susțin sănătatea este un gest de respect față de propriul corp și de propria familie. Indiferent de multitudinea sarcinilor și al activităților de pe parcursul unei zile, planificarea meselor și a hranei, dacă privim investiția timpului pe termen lung, este un câștig, ce poate contribui la prevenția unor patologii, ce ar consuma mai multe resurse și energie decât pregătirea meselor. 

Dincolo de necesitatea organismului de a primi hrană și nutrienți, momentul mesei îi oferă corpului ceva mai mult, îi oferă conectare, sentimentul de apartenență și îi oferă energia celui care o gătește. Consider că este momentul să schimbă perspectiva asupra hranei, să nu o mai considerăm importantă doar din punct de vedere biochimic. Doar așa corpul poate să fie îngrijit așa cum este proiectat și așa cum a fost obișnuit generații și generații de-a rândul.

Statistici privind speranța de viață și calitatea vieții

Din ce în ce mai multe studii au în vedere nu doar speranța de viață, dar mai ales calitatea ei, care în ciuda faptului că trăim mai mult decât generațiile anterioare, prin incidența bolilor de la vârste din ce în ce mai fragede scade semnificativ calitatea vieții.

Un studiu transversal a corelat sănătatea cu abilitățile de gătit, concluzia evidențiind importanța gătitului ca soluție pentru scăderea consumului de alimente procesate, al căror consum pe termen lung afectează sănătatea și implicit calitatea vieții. Totuși abilitățile de gătit, dacă nu sunt completate de informații corecte și folosirea unor ingrediente de calitate, care să fie gătite prin tehnici de gastrotehnie corecte, nu sunt suficiente pentru a preveni obezitatea și bolile asociate unei nutriții inadecvate. 

În special pentru copii și adolescenți, a căror tendință este de a consuma alimente ultraprocesate, așa cum o arată statisticile din Statele Unite, studiile arată că gătitul acasă poate crește calitatea dietei și poate scădea aportul de alimente procesate. De cele mai multe ori soluția nu constă în evitarea completă a produselor industrializate, ci mai degrabă prin adăugarea în dieta zilnică a unui aport cât mai mare de produse naturale, pregătite în casă din ingrediente simple, așa cum au fost ele oferite de natură.

Din piață sau din supermarket?

Dacă bunica se hrănea exclusiv din ceea ce cultiva în curtea și pe pământul pe care s-a născut, doar cu hrana pe care o oferea natura în fiecare sezon, pentru generațiile născute la oraș acest lucru este străin, iar dependența de furnizorii industriali reprezintă o necesitate. 

În zonele urbane, piața reprezintă o incursiune în timp, în lumea țăranului, acolo unde este firesc ca orice se consumă să fie plantat, îngrijit și recoltat de propriile mâini. Totuși este important să fim atenți atunci când mergem în piață, și la omul care vinde, la mâinile lui muncite, la produsele imperfecte, dar pline de razele soarelui și de nutrienții pământului, și să evităm comercianții al căror obiectiv este profitul. 

În timp ce globalizarea ne oferă accesul la produse din toate colțurile lumii, în orice sezon, piața ne încântă cu modestia ei, oferind produse sezonier, de care corpul are nevoie în fiecare anotimp. Mai mult nu înseamnă mai bine, așa cum o demonstrează incidența bolilor digestive, ce au o creștere explozivă într-o perioadă în care abundența alimentară este fără precedent în istorie. Chiar și atunci când situația o impune și alimentarea cu mâncare nu poate fi făcută decât din supermarket, este indicat să alegem produse locale, de sezon a căror compoziție chimică este dată de biodiversitatea cernoziomului din zona în care au fost crescute.

Ce ne rămâne de făcut?

Soluția se află de fiecare dată în mâinile noastre cu care pregătim hrana, soluția constă în alegerile pe care le facem zilnic.Depinde de noi cum alegem să trăim, în starea de prezență și în trăirea conștientă, în care înțelegem faptul că orice decizie luată impactează direct sau indirect sănătatea. Într-o lume grăbită și preocupată de exterior, vă îndemn să alocați timp să hrăniți interiorul și să investiți timp în ceea ce contează cu adevărat, în sănătate, în pace și în iubire. Chiar și o singură masă pregătită în casă și luată în familie poate conta atât de mult pentru bunăstarea fizică, psihică și emoțională.

Mihaela ȚĂPESCU,

Nutriționist dietetician autorizat

Despre Mihaela Țăpescu

Mihaela Țăpescu este nutriționist dietetician autorizat, absolventă a Facultății de Nutriție și Dietetică din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și membru al Colegiului Dieteticienilor din România. Este autoarea primei cărți pentru copii din România despre Microbiomul Uman – ”O introducere a copiilor în lumea Microbiotei Umnae”. Este pasionată de Nutriția Pediatrică, Nutriția în perioada Precocepțională, Sarcină și Alăptare, dar și Sănătatea Gastrică fără de care nu putem avea un corp sănătos și armonios. Este specializată în Italia în interpretarea testelor de microbiom BioMetatest, teste de generația a treia și a mineralogramelor.

Site: www.nutritiebiologica.ro

Contact: nutritiebiologica@gmail.com

Telefon: 0723-892.377

”Femeia”…

În loc de încheiere vă ofer o poezie reprezentativă, care să vă hrănească sufletul și mintea.

Când spui ”Femeia”, de Traian Dorz

”Când spui „femeia“, ai spus „mama“, și-ai spus „soția“, „fiica“, „soră“,
și-ai spus ființa cea mai scumpă și mai iubită tuturora,
și-ai spus iubirea, și căldura, și frumusețea fără care
ar fi-un pustiu, și-ar fi-o durere, și-ar fi-o tristețe tot sub soare.

Ce gol și ce singurătate era în cele șase zile
când nu era în rai femeia pe toate luminându-i-le,
iar când a fost făcută dulce, ca dintr-un vis, ca dintr-o rană,
ce minunată întregire le-a dat ființa diafană.

E-adevărat că prin femeie a mai venit și întristarea,
dar fără ea n-ar fi viața și n-ar fi binecuvântarea,
n-ar fi cântarea, nici sărutul, nici dor sau lacrimă sub stele
și ce-ar fi lumea fără-acestea și ce-ar fi viața fără ele?

Să-L binecuvântezi pe Domnul și mulțumește-I c-a făcut-o
iar fața mamei și-a soției adie-o dulce și sărut-o
pe fruntea sorei și-a fetiței, fă semnul binecuvântării
cu mângâierea cea mai sfântă a bucuriei și-a cântării.

N-o întristați, ci mângâiați-o și ajutați-o cu iubire
să-și ducă sarcina și crucea frumos și ea spre mântuire
căci când ea plânge toate, toate sunt chinuite și-ntristate
iar când zâmbește ea, ce cântec și ce lumină vine-n toate.


… Fii binecuvântată dulce și scumpă mamă și soție
și sora și fetița noastră, fiți fericite pe vecie
cu lacrimi sărutăm obrajii și ochii voștri-n sărbătoare
și-ntreaga dragoste ne-o punem pe-al vostru suflet ca o floare.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!