Mureș: ”Provocarea Paracetamol”, ce riscuri majore sunt pentru sănătatea tinerilor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 857 Vizualizări

Mureș: ”Provocarea Paracetamol”, ce riscuri majore sunt pentru sănătatea tinerilor

Colegiul Farmaciștilor Mureș atrage atenția populației despre pericolul ”Provocării Paracetamol” de pe rețelele sociale, prin care tinerii sunt încurajați să înghită în doze mari paracetamol, printr-o amplă campanie de informare. Totodată, conducerea Colegiului Farmaciștilor Mureș îndeamnă farmaciștii la vigilență în eliberarea acestui medicament tinerilor.                                                                                

”Paracetamolul (acetaminofen) este o substanță medicamentoasă, folosită pe scară largă în tratamentul simptomatic al febrei, dureri de intensitate moderată, în stări gripale și alte viroze de sezon, pentru combaterea durerii și reducerii febrei. Se eliberează fără prescripție medicală. În general avem paracetamol de 500 de miligrame comprimate dar, atenție, intră în componenta multor produse pentru răceală și gripă în diverse doze 500 de miligrame, 1.000 de miligrame/ plic. Folosit în exces produce intoxicație, cu debutul unei hepatite acute fulminant cu citoliza hepatică, care poate duce la transplant hepatic sau chiar deces. Leziunile hepatice provocate asupra ficatului sunt ireversibile și conduc la insuficiența hepatică”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Farm. Nicoleta Logigan (foto), președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș.

Doze recomandate, pe grupe de vârstă

Potrivit specialiștilor, dozele recomandate pentru adulţi sunt de 500 – 1.000 de miligrame paracetamol (1-2 comprimate de Paracetamol) la fiecare 4 ore, administrată la nevoie, și nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. De asemenea, este indicat să nu se depășească doza de 3 grame de paracetamol (șase comprimate) per zi. Doza zilnică maximă recomandată pentru adulţi este de 4 grame de paracetamol (opt comprimate Paracetamol) în decurs de 24 de ore, iar doza unică maximă este de un gram (două comprimate).

La adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani şi greutatea corporală cuprinsă între 41şi 50 de kilograme doza recomandată pentru o priză este de 500 de miligrame (un comprimat), care se poate repeta după 4-6 ore, dacă este necesar, fără a se depăşi șase comprimate pe zi.

La adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani şi greutatea corporală peste 50 de kilograme sunt recomandate aceleaşi doze ca şi la adulţi.

În cazul copiilor sub 12 ani se recomandă folosirea sub forme farmaceutice corespunzatoare vârstei, sirop, supozitoare.

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani recomandarea este de 240 -480 de miligrame paracetamol de maxim patru ori pe zi. Totodată, doza totală de paracetamol nu trebuie să depășească 80 de miligrame/ kilogram/ zi la copii cu greutate sub 37 de kilograme. La copii cu greutatea cuprinsă între 38 de kilograme și 50 de kilograme, doza zilnică de paracetamol nu trebuie să depășească 3 grame per zi.

În cazul supradozajului, simptomele ce pot să apară sunt tulburări gastrointestinale, precum diaree, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, crampe sau dureri abdominale. Primele simptome ale intoxicației apar după 24-48 de ore de la ingerarea supradozajului. În cazul suspiciunii de supradozaj se recomandă apelarea numărului de urgență 112 pentru intervenție rapidă.

”Farmaciștii sunt îndemnați să fie vigilenți la eliberarea acestui medicament către tineri. Părinții sunt sfătuiți să discute cu copiii lor despre riscurile acestei provocări și să monitorizeze comportamentul acestora. Nu este un joc, ci un pericolo real pentru sănătate”, a atras atenția președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!