
- redactia
- 0 comentarii
- 473 Vizualizări
Colectarea deșeurilor biodegradabile, o prioritate pentru Asocierea AVE Romania – F&G ECO
11 februarie 2025În toamna anului trecut, ADI Ecolect Mureș și Asocierea AVE România – F&G ECO au semnat un nou contract de colectare a deșeurilor. Conform acestuia, operatorul are responsabilitatea de a ridica deșeurile din municipiul Reghin și comunele de pe Valea Mureșului și Valea Gurghiului, aferente Zonei 4.
Contract pe 8 ani pentru o colectare eficientă
„La data de 1 noiembrie 2024 s-a semnat noul contract de colectare a deșeurilor pentru Zona 4 Reghin între ADI Ecolect Mureș și Asocierea AVE România – F&G ECO. Acest contract, valabil pentru o perioadă de 8 ani, prevede colectarea separată pe cinci fracții: deșeuri reziduale, biodeșeuri, carton, plastic și sticlă”, a declarat Tibor Egyed, reprezentantul AVE România.
Distribuirea pubelelor și colectarea separată
În mediul urban, respectiv municipiul Reghin, cetățenii au primit pubele pentru fracțiile de deșeuri: pubela neagră pentru deșeurile reziduale și pubela maro pentru biodeșeuri. Deșeurile reciclabile – plastic, sticlă și carton – vor fi colectate în saci, conform vechiului sistem.
„Deșeurile vor fi ridicate conform calendarului stabilit. Rugăm cetățenii să respecte programul și să scoată deșeurile la timp. În acest sens, am distribuit fiecărei familii un calendar de colectare care precizează zilele în care se ridică fiecare tip de fracție. Programul poate fi urmărit și pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Reghin, precum și pe pagina noastră, Asocierea AVE Romania – F&G ECO”, a explicat Tibor Egyed.
În mediul rural, procesul de distribuire a pubelelor pentru deșeurile reziduale este în curs de desfășurare. De asemenea, fiecare primărie a primit calendare cu programul de ridicare, disponibile și în format digital pe site-urile primăriilor.

Feedback pozitiv și responsabilitate comună
„Acțiunile noastre de conștientizare sunt continue, iar colaborarea cu autoritățile locale și cetățenii este esențială. Informăm constant locuitorii despre modul corect de colectare a deșeurilor și observăm o îmbunătățire semnificativă în colectarea separată. Zona 4, din care face parte și Municipiul Reghin, are rezultate foarte bune la nivel județean în ceea ce privește colectarea separată. Este important ca fiecare tip de deșeu să ajungă la locul potrivit pentru a evita situațiile în care gunoiul nu poate fi ridicat din cauza unei colectări necorespunzătoare”, a subliniat Tibor Egyed.
2025 – un an important pentru colectarea biodeșeurilor
O noutate majoră a anului 2025 este colectarea separată a biodeșeurilor, Municipiul Reghin fiind primul care a implementat acest sistem. Acest demers reprezintă un pas semnificativ către economia circulară și protecția mediului.
„Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile și a celorlalte fracții reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal, sticlă) este esențială pentru reducerea cantității de deșeuri depozitate și pentru valorificarea lor într-un mod sustenabil. Deșeurile biodegradabile colectate din Reghin sunt transformate în compost, reintrând astfel în circuitul natural. Acest proces reduce cantitatea de deșeuri depozitate la groapa de gunoi și, implicit, costurile serviciului de salubrizare pentru cetățeni.
Prin devierea acestor deșeuri de la depozitare, evităm aplicarea taxei de economie circulară și facem un pas concret spre un viitor mai verde! Astfel pubela neagră va fi mai ușoară, iar costul colectării, transportării și depozitării acesteia, va avea un preț mai mic.
Efortul cetățenilor din Reghin este un model pozitiv, iar colectarea a 14,2 tone de biodeșeuri în prima lună demonstrează un început promițător. Implementarea infrastructurii necesare, cum ar fi distribuirea pubelelor maro la gospodării, face procesul mai accesibil pentru toți locuitorii.
Prin implicarea fiecăruia, putem construi un sistem de gestionare a deșeurilor mai eficient și mai sustenabil, contribuind astfel la protejarea mediului și la un viitor mai curat pentru comunitatea noastră”, a precizat reprezentantul AVE România.
Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu