Satul scufundat din Mureș: Povestea Bezidului Nou și a turnului fostei biserici Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 576 Vizualizări

Satul scufundat din Mureș: Povestea Bezidului Nou și a turnului fostei biserici

Bezidu Nou este o localitate componentă a orașului Sângeorgiu de Pădure din județul Mureș, Transilvania. Satul a fost situat pe locul actualului lac de acumulare, la aproximativ 2 km de Sângeorgiu de Pădure și 42 km de Târgu Mureș. În secolul al XVI-lea, ideile sabatarianismului au fost răspândite în zonele secuiești Mureș și Odorhei. Comunitatea sabatariană avea o școală în Eliseni, iar în 1638, principele Gheorghe Rákóczi I a interzis această religie, forțând adepții să se convertească în religiile acceptate de Edictul de la Turda sau să emigreze în Imperiul Otoman.

Scurt istoric

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei (1769-1773), localitatea apărea sub numele de „Bözöd Ujfalu”. După legea emancipării evreilor din 1867 în Regatul Ungariei, 39 de familii secuiești din Bezidu Nou au trecut la iudaismul ortodox în 1869, formând o comunitate evreiască prozelită. Sinagoga satului a fost construită în 1874, iar între 1900-1944 a avut rabin pe R. Yichak ha-Lévi Hirsch. În 1908, scriitorul Dezső Malonyi a consemnat mărturia lui József Sallós, ultimul secui sabatarian romano-catolic, care respecta atât rugăciunile de sâmbătă, cât și slujbele de duminică, conform informațiilor furnizate de Wikipedia.

La inițiativa episcopului István Miklósy din Hajdúdorog, împăratul Franz Joseph a aprobat, pe 6 septembrie 1915, înființarea Vicariatului Ținutului Secuiesc, cu sediul la Târgu Mureș. Cele 35 de parohii transferate de la Arhiepiscopia de Făgăraș, inclusiv cea locală, au fost administrate de vicarul Gyula Hubán. Ulterior, prin decretul Apostolica sedes din 9 aprilie 1934, Congregația pentru Bisericile Orientale a decis ca aceste parohii să revină sub jurisdicția Arhiepiscopiei de Făgăraș și Alba Iulia, după ce fuseseră subordonate Eparhiei de Hajdúdorog.

Construcția Barajului Bezid a început în 1975 și s-a finalizat în 1989, moment în care toate casele și bisericile din satul Bezidu Nou au fost acoperite de ape. Localitatea avea 180 de gospodării și găzduia o comunitate diversă din punct de vedere etnic și religios, incluzând sabatarieni și familii de diferite confesiuni. După evacuare, cei mai mulți dintre locuitori s-au stabilit în Sângeorgiu de Pădure.

Turnul fostei biserici romano-catolice

Turnul fostei biserici romano-catolice din satul scufundat Bezidu Nou a fost reconstruit datorită donațiilor publice și simbolizează renașterea și solidaritatea. Reprezentanții Asociației Visit Mureș îl recomandă ca un obiectiv de neratat pentru cei care vizitează Lacul de acumulare Bezid.

„Satul Bezidu Nou a fost inundat cu ocazia construirii barajului, iar locuitorii săi strămutați. O lungă perioadă de timp, turnul bisericii putea fi observat ieșind de sub apă, însă acesta s-a prăbușit și el. La zece ani de la prăbușirea turnului, a fost inaugurată Biserica Unității, care acum este dedicată solidarității dintre toate cultele și etniile. Ce mai puteți vizita în zonă: Parcul memorial Bezidu Nou, Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, Kayaking Bezid, Muzeul pălăriilor de paie din Crișeni”, au informat reprezentanții Asociațieri Visit Mureș, în vara anului 2024.

Pe lângă turnul fostei biserici romano-catolice, Bezidu Nou oferă câteva locuri deosebite pentru vizitatori, încărcate de istorie și simbolism. Lacul de acumulare Bezid, format după inundarea fostei așezări, este principala atracție. În Parcul memorial Bezidu Nou, turiștii pot descoperi Zidul Plângerii și, de asemenea, în zonă se află și Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, dedicat celor care și-au pierdut viața pe front.

Diana CĂRBUREAN

Foto: Mihálydeák Antal| Visit Mures

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!