
- redactia
- 0 comentarii
- 698 Vizualizări
Muzeul de Științele Naturii „Stefan Kohl” prinde viață la Reghin cu 90% din ornitofauna României
12 februarie 2025Colecția lui Stefan Kohl (1922-1998), renumit ornitolog și taxidermist, ce include peste 90% din speciile de păsări din România și reprezintă a patra cea mai mare colecție din țară, alături de o impresionantă colecție de schelete, va sta la baza viitorului Muzeu de Științele Naturii din Reghin. Aceasta, aflată în patrimoniul Liceului „Lucian Blaga”, va contribui la dezvoltarea noului muzeu, a cărui construcție începe anul acesta, potrivit Agerpres.
Primăria Reghin a obținut finanțare prin Programul Regiunea Centru 2021-2027 pentru transformarea muzeului școlar într-un centru educațional modern – Muzeul de Științele Naturii „Stefan Kohl”. Acest proiect ambițios urmărește modernizarea și dotarea muzeului, oferindu-i un nou statut în peisajul educațional și științific al orașului. Stefan Kohl a fost un specialist de excepție în domeniul împăierii și naturalizării păsărilor din Reghin și zonele învecinate. Deși a avut doar patru clase de gimnaziu săsesc, Kohl a reușit să învețe șapte limbi străine și, în anii ’60-’70, să realizeze biopsii pe sute de specii de păsări europene. Mai mult decât atât, pasionat de sunetele naturii, a reușit să transpună trilurile păsărilor pe partituri muzicale, după ce le-a înregistrat timp de ani de zile pe benzi de magnetofon.
„Printr-o activitate susţinută a lui Stefan Kohl (Kohl István) şi cu ajutorul directorului şcolii, s-a înfiinţat Muzeul de Ştiinţe Naturale cu o colecţie de renume, bogată în animale împăiate. Colecţia sa din cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale însumează 164 de mamifere, 1.000 de cranii de mamifere, 2.300 de păsări, 3.600 de schelete de păsări, peşti şi reptile, reprezentând 90% din ornitofauna României”, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reghin, Imola Grama.
Conform declarațiilor acesteia, proiectul are ca scop transformarea Muzeului de Științe Naturale „Stefan Kohl” într-un spațiu educațional modern, destinat tinerilor din Reghin. Prin acest demers, se vor crea zone special amenajate pentru desfășurarea activităților comunitare, oferind astfel un cadru interactiv pentru învățare și explorare.
Stefan Kohl s-a născut la Reghin pe 30 iulie 1922 și a urmat cursurile Școlii Evanghelice din oraș între anii 1929-1937. În 1949, și-a început activitatea ca preparator la muzeul de vânătoare din Focșani, iar din 1951 până în 1982 a lucrat în Reghin, unde a pus bazele unui muzeu de științe naturale. De-a lungul carierei sale, s-a remarcat ca ornitolog și a publicat două lucrări de referință: „Die Ornis Siebenbürgens” („Păsările Transilvaniei”, 1988) și „A karpati baramedverol” („Despre ursul brun carpatin”, 1997). Potrivit aceleiași surse, cercetările sale au avut un impact semnificativ în domeniul științelor naturale, fiind prezentate la numeroase simpozioane internaționale și traduse în 120 de limbi.
(D.C.)
Sursa foto: Agerpres
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu