
- redactia
- 0 comentarii
- 962 Vizualizări
Ora Magică, implementată la Maternitatea Spitalului de Urgență Târgu Mureș
12 februarie 2025Maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este cea de-a zecea maternitate din România în care s-a implementat Ora Magică, începând de ieri. Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinței MAgia MAternității, eveniment ce a avut loc marți, 11 februarie, la Târgu Mureș, și care s-a bucurat de o prezență numeroasă în sală din partea mămicilor, a tăticilor și gravidelor.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro MAMA, ONG la nivel național în domeniul educației pre și postnatale, în parteneriat cu Club Rotary Târgu Mureș Maris.
”Ora Magică se referă la așezarea bebelușului noul născut la termen, sănătos și alert în momentul nașterii, în contact direct pe piele cu mama lui și așezarea lui acolo în continuu contact, neîntrerupt, în prima oră după naștere. Practic aceasta este prima oră din viața copilului, prima oră din viața mamei și startul său în viață. Și în această oră se întâmplă niște lucruri absolut minunate din punct de vedere medical, din punct de vedere al alăptării, din punctul de vedere al relației dintre mamă și bebeluș. Și de asta o numim ora magică. Imediat după naștere care credeți că este prima voce pe care ar dori bebelușul să o audă sau prima atingere pe care să o simtă, primul miros pe care să-l descopere, primul gust pe care să îl guste, primul chip pe care să îl vadă? La toate întrebările acestea este un singur răspuns. Mama. Mama este mediul bebelușului. Este singura cunoscută din viața lui, este constantă, este continuitate și de aceea este important și pentru mamă și pentru bebeluș să rămână împreună”, a explicat rolul Orei Magice Sorana Mureșan, fondator și președinte al Asociației Pro MAMA.

Beneficiile Orei Magice
De ce este importantă Ora Magică, ca imediat după naștere bebelușul să petreacă un timp cu mama lui și să nu fie preluat de personalul medical și dus la Neonatologie? Deoarece după naștere, când bebelușul este pus în pat la Neonatologie ”dă din mâini și din picioare, face mișcări haotice, dar nu-i răspunde nimeni”.
”Însă atunci când el se află pe pieptul mamei, ea este cea care îi răspunde. Îi răspunde biologic. Cum îi răspunde? Îi răspunde prin mirosul sânilor. Îi răspunde prin gustul laptelui, îi răspunde prin vocea ei, pe care o cunoaște de când era în burtică, prin vibrațiile vocii pe care le simțea când era acolo în burtică. Îi răspunde prin bătăile inimii pe care le cunoaște. (…) Nimic din ceea ce face nou născutul nu are sens decât atunci când se află pe pieptul mamei. Aici îi răspunde mama, iar el se liniștește și poate să își urmeze comportamentul prestabilit cu care vine pe lume”, a adăugat Sorana Mureșan, care este și expert recunoscut în alăptare IBCLC, specialist în Ora Magică și autor al cărții ”MAgia MAternității.”
Aceasta a subliniat faptul că beneficiile Orei Magice pentru mamă și bebeluș sunt dovedite de studii științifice, care se întind pe o perioadă de peste 45 de ani, efectuate pe populații mari.
”Putem să le considerăm ca fiind nu relevante, ci foarte relevante”, a completat Sorana Mureșan.
Printre beneficiile Orei Magice se regăsesc tranziția mai ușoară a bebelușului la viața extrauterină, se colonizează cu bacteriile de la mamă, ceea ce îl ajută din punct de vedere imunitar, îl ajută să-și construiască un sistem imunitar puternic. De asemenea, îl ajută în declanșarea lactației, îl ajută să se liniștească mai repede și în felul acesta se reglează respirația, ritmul cardiac, inclusiv nivelul glicemiei.
”Pe mamă o ajută să elimine mai repede placenta, dacă a născut pe cale naturală, scade riscul de hemoragie pentru că se contractă uterul, o ajută să aibă o satisfacție în privința nașterii și să rămână cu o amintire plăcută. Pentru că momentul în care naști îți rămâne toată viața. Dar cel mai evident efect al Orei Magice este alăptarea, pentru că o ajută pe mamă să declanșeze mai repede lactația. Este vorba de hormonii care facilitează acest lucru, vorbesc de creșterea în volum a laptelui și, de asemenea, mama poate să susțină lactația poate o perioadă mai îndelungată, și îl ajută pe bebeluș să se atașeze instinctiv la sân. Cum ziceam, el vine cu un comportament prestabilit pe lume și el parcurge niște pași instinctivi, care îl ajută să ajungă la sânul mamei”, s-a adresat publicului prezent specialistul în Ora Magică.
În cadrul evenimentului s-a prezentat și un caz filmat într-o maternitate unde s-a implementat Ora Magică, bebelușul fiind pus pe pieptul mamei după naștere. Instinctiv acesta începe să se împingă cu piciorușele, să se cațere spre sânul mamei, ajunge la el, apoi la mamelon, îl linge, îl masează cu gurița, îl miroase și se atașează spontan, o face corect și suptul este eficient.
”Acesta este parcursul bebelușului, pe care îl parcurge în timpul Orei Magice. Și toți bebelușii de pe lumea asta, indiferent din ce zonă geografică sunt, indiferent cum vin pe lume, pe cale naturală sau cezariană, parcurg aceste stadii. (…) Însă un tablou foarte frumos este să privești mama cum se transformă din femeie în mamă, cum sub influența oxitocinei pur și simplu îi apar instinctele”, a mai spus Sorana Mureșan.
Discuții cu specialiștii
Specialiștii Asociației Pro MAMA au participat, înainte de conferința MAgia MAternității, la un workshop cu discuții și dezbateri, la care a luat parte personalul medical din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde au explicat care sunt beneficiile Orei Magice, demonstrate științific, felul în care specialiștii pot contribui pentru ca procedura să devină o practică de rutină în maternități, inițierea alăptării și provocările primelor zile, dar și importanța rooming-in-ului pentru mamă și bebeluș.
Arina TOTH
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu