
- redactia
- 0 comentarii
- 1106 Vizualizări
Aer poluat la Târgu Mureș. Depășiri alarmante ale noxelor în centrul municipiului
13 februarie 2025Stația MS1 din Târgu Mureș, situată pe strada Köteles Sámuel, a înregistrat luna trecută (luna ianuarie 2025) cinci depășiri ale limitelor de noxe și pulberi. Specialiștii au identificat prezența ridicată a pulberilor PM 10, particule periculoase ce pot fi inhalate cu ușurință, ajungând rapid în plămâni.
Județul Mureș dispune de patru stații de monitorizare a calității aerului. Pe lângă cea de pe strada Köteles Sámuel din Târgu Mureș, există puncte de măsurare și la Reghin, Târnăveni și pe strada Libertății din municipiu.
Cauzele poluării: încălzirea rezidențială
Potrivit specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, principala cauză a acestor depășiri este încălzirea rezidențială. Fenomenul este mai accentuat în sezonul rece, când arderea combustibililor determină o creștere a poluanților în aer. Temperaturile scăzute contribuie la menținerea acestor particule la sol, îngreunând dispersarea lor. Situația este înrăutățită de faptul că, în anul trecut, datele privind calitatea aerului sunt disponibile doar din luna noiembrie, din cauza defectării majorității analizatoarelor.
Delia Floara, șefa Serviciului de Monitorizare a Aerului din Târgu Mureș, explică situația. „Am avut depășiri în cinci zile, când s-au înregistrat valori mai mari de 50 micrograme pe metru cub. Vorbim de o perioadă rece încare se arde combustibil iar aerul fiind rece acesta rămâne mai mult timp la sol și dispersarea poluanților este mai greoaie. În timpul anului trecut am avut foarte puține date de la stații pentru că a intrat întreaga rețea națională de monitorizare a calității aerului în operațiuni de service și revizii, dar când deja analizoarele au fost reparate, începând din noiembrie, au fost înregistrate depășiri ale valorilor zilnice”, a explicat Delia Florea, potrivit radiomures.ro.
Consecințe asupra sănătății
Poluarea aerului din Târgu Mureș nu este o problemă nouă. Orașul s-a confruntat și în trecut cu niveluri ridicate de noxe și amoniac, mai ales în perioada încare funcționa Combinatul Azomureș.
Această poluare are un impact negativ asupra sănătății populației. Medicul pneumolog Corina Mărginean avertizează asupra efectelor grave: „Afecțiunile la care poate să ducă această poluare atmosferică, pe primul loc se situează patologia pulmonară, și mă refer aici la BPOC. Se remarcă o creștere a afecțiunilor pulmonare și există studii care arată foarte clar legătura directă dintre poluarea atmosferică și creșterea procentului afecțiunilor pulmonare de tip obstructiv. De asemenea, se observă apariția mai frecventă a infecțiilor virale, a infecțiilor bacteriene atât la copii, cât și la adulți”.
Monitorizarea calității aerului prin surse alternative
Pentru a evalua situația aerului, mureșenii consultă adesea site-ul IQAir, care dispune de senzori de monitorizare în localitatea Sântana de Mureș. Acest site indică depășiri semnificative ale nivelului de PM 2,5, depășind recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Cu toate acestea, specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Mureș atrag atenția că metodologia utilizată pe acest site este diferită de cea reglementată în legislația românească, iar modul exact de efectuare a măsurătorilor nu este clar specificat.
(L.P.)
Sursa foto:Zi de zi – Bristena
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu