
- redactia
- 0 comentarii
- 1081 Vizualizări
Atelier de lumini și umbre – influențe Reggio Emilia, la Grădinița cu Program Prelungit ”Manpel” Târgu Mureș
13 februarie 2025În cadrul Atelierului metodic din data de 6 februarie 2025 – Zona 7 Noiembrie – Cornișa, grădinița noastră a desfășurat o activitate demonstrativă, integrând elemente de influență Reggio Emilia, aducând în prim-plan ”Atelierul de lumini și umbre.” Am dorit să oferim astfel diverse modalități „de citire a mediului” prin intermediul luminii și a umbrelor, modalități care să îi ajute pe cei mici în periplul cunoașterii. Realizarea unui astfel de atelier va avea ca scop crearea unui spațiu care să îi determine pe copii să: își exprime potențialul, abilitățile și curiozitățile; exploreze și cerceteze singuri sau ajutați de un coleg sau un adult; conștientizeze apartenența în cadrul proiectului derulat la nivelul grupei; exerseze autonomia, independența; lucreze și să comunice unii cu alții.
Ideea implementării, la nivelul activităților pe care grădinița noastră le desfășoară, a unor elemente de influență Reggio Emilia, a venit în urma unei vizite de studiu la Centrul Internațional Loris Malaguzzi, vizită întreprinsă în anul 2022.
Abordarea Reggio Emilia presupune învățarea prin descoperire, prin antrenarea tuturor simțurilor, având drept pilon central strategia celor 100 de limbaje ale copilului, realizând astfel o paralelă a teoriei inteligențelor multiple.
Filosofia Reggio Emilia, așa cum a scris Loris Malaguzzi, are la bază imaginea unui copil care, încă din momentul nașterii sale, este antrenat în a dezvolta o relație cu lumea înconjurătoare, o lume pe care intenționează să o experimenteze prin dezvoltarea unui sistem complex de abilități, strategii de învățare și modalități de stabilire a relațiilor. Această „citire” a mediului înconjurător se realizează multisenzorial, incluzând receptorii primari – ochi, urechi, nas, piele, mușchi, membrane, fiecare copil având la dispoziție „100 de limbaje” pentru a descifra mesajul transmis. Spațiul fizic poate fi definit ca un limbaj, unul care vorbește într-o strânsă concordanță cu anumite concepte culturale și rădăcini biologice. Chiar dacă uneori acest tip de limbaj folosește un cod mai puțin explicit, noi reușim să îl percepem și să îl interpretăm de la o vârstă fragedă.
În derularea unui astfel de atelier vom opera cu unele concepte precum: lumină, umbră, lumină caldă/ rece, lumină naturală/ artificială, cantitatea luminii pentru a produce un anumit efect, geometria spațiului iluminat (lateral, deasupra, dedesubt), reflecție, textura luminii, patternuri, difuz, claritate, deformare, manipularea/ „modelarea” luminii și a umbrelor, joaca și jocul cu lumina ghidându-l pe copil să descopere și să descifreze aceste caracteristici.
Atelierul metodic a fost coordonat de către doamna inspector pentru educație timpurie, profesor Maria-Ramona Gros, și doamnele responsabile de cercul pedagogic, prof. dr. Ioana-Mihaela Vultur și prof. Emilia Zvîncă. Mulțumim doamnelor profesor pentru educație timpurie, Liliana-Monica Florea și Bianca-Raluca Todea, care au desfășurat activitatea demonstrativă, colectivului grădiniței noastre și cadrelor didactice participante la atelier.
Director,
Prof. dr. Ioana-Mihaela VULTUR











- Etichete:
- gradinita manpel targu mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu