
- redactia
- 0 comentarii
- 1208 Vizualizări
Bilanțul Serviciului de Probațiune Mureș pe anul 2024
13 februarie 2025Serviciul de Probațiune Mureș contribuie prin activitatea sa la înfăptuirea actului de justiție și deservește interesul comunității, având ca scop creșterea gradului de siguranță în comunitate, prin reabilitarea socială a infractorilor și diminuarea riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni.
Principalele activități ale Serviciului constă în coordonarea procesului de supraveghere a respectării măsurilor și executării obligațiilor stabilite în sarcina persoanelor supravegheate față de care instanța a dispus una dintre următoarele sancțiuni penale: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiționată, măsuri educative neprivative de libertate sau executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.
O altă activitate principală este cea de întocmirea referatelor și a rapoartelor de evaluare, anterior pronunțării unei sentințe penale sau după condamnare, pe parcursul supravegherii, iar cea de a treia activitate semnificativă se referă la consilierea persoanelor supravegheate în cadrul unor programe de reintegrare specializate adaptate nevoilor persoanei cu scopul prevenirii săvârșirii unor noi infracțiuni.
2.901 de cazuri de supraveghere
Potrivit datelor din Bilanțul aferent anului 2024, în perioada de referință în cadrul Serviciului de Probațiune Mureș și-au desfășurat activitatea 17 consilieri de probațiune, care au întocmit 144 de referate și rapoarte de evaluare și au gestionat un număr de 2.901 de cazuri de supraveghere (cu o încărcătură medie de 171 de cazuri/consilier), 1.005 dintre acestea fiind noi înregistrări în evidența serviciului.
De evidențiat este faptul că 99% dintre persoanele supravegheate au respectat măsurile și obligațiile impuse și nu au săvârșit noi infracțiuni în perioada termenului de supraveghere, ceea ce reflectă eficiența intervenției consilierilor de probațiune în prevenirea recidivei, respectiv creșterea gradului de siguranță în comunitate.
În ceea ce privește activitatea de asistare, 326 de persoane supravegheate au beneficiat de programe de consiliere. Astfel, s-au desfășurat programe individuale pentru 298 de persoane, la sediul Serviciului de Probațiune Mureș sau în mediul online și 28 de persoane au beneficiat de programe de reintegrare socială de grup („Dezvoltarea de abilități sociale”, „Drink and Drive” și „Alegerea mea”), iar de programele derulate în colaborare cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Mureș și Direcția Generală Anticorupție Mureș au beneficiat 28 de persoane.
Parteneriate de succes
Pe parcursul anului 2024 consilierii de probațiune au continuat să participe la formări profesionale, astfel că șase consilieri de probațiune au fost formați în derularea programelor de reintegrare socială ”În siguranță la volan. Stop accidentelor” și ”CROFF”, fiind totodată implicați în diferite întâlniri de lucru, sesiuni și cursuri de formare profesională derulate în cadrul proiectului „Corecțional (Correctional)”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiție”.
Activitatea de probațiune a fost susținută de partenerii săi comunitari: Primăria Municipiului Târgu Mureș, primăriile din județul Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Mureș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Penitenciarul Târgu Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și alte instituții în care se execută munca neremunerată în folosul comunității.
Serviciul de Probațiune Mureș și Direcția Generală Anticorupție, găsind că își împletesc intervențiile, servind unor misiuni comune, respectiv creșterea gradului de siguranță comunitară, reducerea infracționalității și prevenția criminalității, au încheiat un protocol de colaborare în vederea concretizării acestora în activități țintă. De asemenea, Serviciul de Probațiune Mureș, a răspuns la invitația ELSA (Asociația Europeană a Studenților la Drept care este activă în 43 de state europene) și a susținut o conferință dedicată studenților Facultății de Economie și Drept – specializare Drept, din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prezentând acestora profesia de consilier de probațiune prin prisma îndatoririlor, avantajelor, provocărilor și a condițiilor de accesare a funcției. De menționat este și faptul că anul 2024 doi auditori în justiție au realizat stagiul de practică la sediul Serviciului de Probațiune Mureș.
”Toate aceste date, subsumate unui efort constant depus de consilierii de probațiune, conturează o instituție preocupată nu doar propria organizare și funcționare, dar și de aceea de a se defini ca un corp profesional, parte a unei profesii de elită, ce asigură un serviciu fundamental al societății, prin realizarea la timp a unui act de justiție de înaltă calitate”, a precizat Pavel Ovidiu Savu, șeful Serviciului de Probațiune Mureș.
Arina TOTH
- Etichete:
- probatiune mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu