Brânza contaminată, sursa toxiinfecției alimentare la Balul Înșuraților din Reghin Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1463 Vizualizări

Brânza contaminată, sursa toxiinfecției alimentare la Balul Înșuraților din Reghin

Autoritățile sanitare au identificat sursa toxiinfecției alimentare care a afectat aproape 40 de participanți la Balul Înșuraților din Reghin, eveniment desfășurat pe 08 februarie 2025. Conform rezultatelor preliminare ale anchetei epidemiologice, brânza frământată servită ca aperitiv s-a dovedit a fi contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv, conform buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Mureș.

Autoritățile confirmă contaminarea

Potrivit unui comunicat emis miercuri, 12 februarie, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), analizele efectuate de specialiștii LSVSA Mureș au confirmat prezența bacteriei periculoase în unul dintre produsele servite ca aperitiv. Acest fapt explică simptomele manifestate de persoanele afectate, inclusiv greață, vărsături și amețeleli. Ancheta epidemiologică este încă în desfășurare, iar spațiile de procesare și depozitare a alimentelor sunt supuse operațiunilor de igienizare și dezinfecție.

Intervenție de urgență și activarea Planului Roșu

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș au prelevat 13 probe din alimentele și băuturile servite la eveniment, în urma raportării multiplelor cazuri de toxiinfecție. Dintre cei aproximativ 350 de participanți, 37 au necesitat intervenție medicală de urgență, ceea ce a determinat autoritățile să activeze Planul Roșu de Intervenție pentru prima dată în județul Mureș.

Generalul de brigadă Călin Handrea, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, a explicat că Planul Roșu este activat doar începând de la 15 victime estimate. „A fost o mobilizare rapidă a echipelor medicale pentru a gestiona situația și a oferi în timp util asistență persoanelor afectate”, a declarat oficialul într-o conferință de presă.

Măsuri și consecințe

Până la finalizarea anchetei, activitatea unității unde a fost pregătită brânza contaminată rămâne suspendată. Reluarea procesului de producție și servire a alimentelor va fi posibilă doar după obținerea unor rezultate conforme în urma testelor de sanitație.

Autoritățile recomandă cetățenilor să acorde o atenție sporită alimentelor consumate și să respecte normele de igienă pentru a preveni incidente similare. Ancheta epidemiologică continuă, iar concluziile finale urmează să fie comunicate în perioada următoare.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!