Postul – terapie pentru trup și suflet Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 560 Vizualizări

Postul – terapie pentru trup și suflet

Abundența alimentară atinge în zilele noastre cote inimaginabile pentru cei care au trăit înaintea noastră și care au trecut prin perioade de penurie alimentară sau de hrană obținută cu multă truda din vânătoare sau munca câmpului. Astăzi, orice dorință culinară poate fi îndeplinită cu ușurință, disponibilitatea alimentelor nemaifiind o problemă în niciun sezon. Oamenii au ajuns să caute plăcere în gustul alimentelor, iar industria a răspuns la acest lucru, prin punerea pe piață, ușor, rapid și la îndemână, a produselor gata ambalate, pline de potențiatori de arome, emulsificatori, arome artificiale și grăsimi hidrogenate, gata să învăluie papilele gustative și să creeze senzația mult dorită. Gustul umami a fost încadrat ca cel de-al cincilea gust, iar forma ieftină de a-l obține este prin folosirea monoglutamatului de sodiu. Un preț mic plătit de industrie, dar cu implicații mari asupra sănătății oamenilor. În ciuda acestei abundențe din punct de vedere alimentar, corpul uman este din ce în ce mai nehrănit și lipsit de elemente vitale ce fac parte din structura sa. Ce ne rămâne de făcut în aceste vremuri confuze cu privire la ceea ce este bun și ce nu pentru corp?

Toată această paradigmă, în care cu cât se consumă mai multă mâncare, corpul manifestă lipsuri, conduce către o concluzie firească, despre care generațiile anterioare știau intuitiv, și anume pauza voită de la mâncare, din când în când, înfrânarea, sau ceea ce știm sub denumirea de post. Mai puțin poate însemna mai mult pentru un corp suprasolicitat de alimente, iar restricționarea consumului anumitor alimente sau chiar  a pauzei alimentare, poate oferi organismului posibilitatea de a porni anumite mecanisme de vindecare și regenerare.

Postul este un instrument de neprețuit ce a fost practicat din cele mai vechi timpuri deopotrivă de oameni și de animale. Din punct de vedere științific, postul reprezintă un instrument util în îmbunătățirea anumitor parametri metabolici și modularea microbiomului intestinal. Postul poate fi de mai multe tipuri: postul religios, postul negru, postul cu apă și postul intermitent.

Acest repaus de la mâncare oferă posibilitatea de a controla nivelurile de energie, astfel încât, corpul, mașinăria divină, să își poată desfășura ritmul circadian în mod corespunzător.  În acest mod, energia folosită pentru a digera, merge în punctele în care organismul are nevoie de regenerare și reconstrucție. Postul permite pancreasului, stomacului, intestinelor, ficatului și rinichilor să intre într-o stare relativă de repaus.

Totuși acest tip de post, cunoscut sub denumirea de post negru sau varianta de post cu apă nu este recomandat oricărei persoane.

Însă postul așa cum este rânduit de credința ortodoxă are rolul de a sprijini curățarea naturală a organismului, oferind pauze de la hrana de origine animală și permite prin consumul mărit de vegetale o curățare blândă și eficientă a colonului.

Beneficiile constatate de comunitatea științifică, mai ales prin experimente cu animale de laborator, sunt multiple. Numeroase publicații științifice au evaluat postul ca un instrument ce poate fi integrat în managementul  sănătății pentru prevenirea bolilor. Referitor la postul religios, impactul acestuia a fost considerat nu doar asupra sănătății individuale, dar și publice și planetare, și s-a ajuns la menționat că postul ca activ religios pentru sănătate, contribuie la o societate mai sănătoasă, mai echitabilă și mai durabilă. Printre principalele efecte ale postului asupra organismului uman, se numără:

  • Creșterea abilităților de memorare și concentrare;
  • Îmbunătățirea profilului lipidic (colesterol și trigliceride), care reduce riscul de apariție al bolilor cardiovasculare (tot datorită efectului de scădere a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace) și a diabetului de tip 2 ;
  • Reducerea inflamației (cu potențiale efecte pozitive asupra riscului de apariție a bolilor inflamatorii cronice intestinale, autoimune, respiratorii, neurodegenerative și oncologice);
  • Îmbunătățirea performanței fizice (creșterea rezistenței).
  • Scăderea în greutate și îmbunătățirea compoziției corporale;
  • Modificări ale microbiotei intestinale;

Aceste modificări asupra dietei, prin practicarea postului, au implicații nu doar asupra biochimiei corpului fizic, ci și asupra corpului mental și emoțional. Deși la începutul perioadei postului pot apărea diferite simptome neplăcute, precum: foamea frecventă, oboseala, insomnia, greața și durerile de cap, acestea sunt niște simptome temporare, ce au loc până ce corpul se obișnuiește cu noul tip de alimentație. Pentru a face o trece cât mai blândă și a combate o parte din aceste posibile reacții, corpul are nevoie de susținere și este nevoie de:

  • Suficientă apă băută constant – 30 ml per kg corp;
  • Somn de calitate, suficient, nu mai târziu de ora 22;
  • Mișcare: plimbări în aer liber, mătănii, gimnastică;
  • Hrană dens nutritivă, formată din combinații de fibre, proteine, grăsimi;

De aceea este important ca hrana în timpul postului să se bazeze pe alimente integrale, cât mai simplu gătite, combinate în așa fel încât să furnizeze o nutriție completă. Farfuria ideală ar trebui să fie constituită în următoarele proporții: jumătate din farfurie să fie compusă din vegetale, de preferat non amidonoase (dovlecel, conopidă, gulie, varză, brocoli, spanac, păstăi, țelină, rădăcină de pătrunjel, sfeclă, păstârnac, ardei gras, ceapă, vinete, morcov), un sfert să fie carbohidrați complecși (orez integral, hrișcă, quinoa, bulgur, mei, grâu integral, secară, orz), iar celălalt sfert să fie reprezentat de proteină, obținut din surse vegetale combinate, pentru a obține proteină completă: (tofu, ciuperci, linte, fasole, năut, mazăre, nuci și semințe.

Mihaela ȚĂPESCU,

Nutriționist dietetician autorizat

Despre Mihaela Țăpescu

Mihaela Țăpescu este nutriționist dietetician autorizat, absolventă a Facultății de Nutriție și Dietetică din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și membru al Colegiului Dieteticienilor din România. Este autoarea primei cărți pentru copii din România despre Microbiomul Uman – ”O introducere a copiilor în lumea Microbiotei Umnae”. Este pasionată de Nutriția Pediatrică, Nutriția în perioada Precocepțională, Sarcină și Alăptare, dar și Sănătatea Gastrică fără de care nu putem avea un corp sănătos și armonios. Este specializată în Italia în interpretarea testelor de microbiom BioMetatest, teste de generația a treia și a mineralogramelor.

Site: www.nutritiebiologica.ro

Contact: nutritiebiologica@gmail.com

Telefon: 0723-892.377

”Despre post”

Într-o lume în care plăcerea este căutată cel mai adesea în mâncare, vă invit ca măcar în perioadele rânduite după o inteligență naturală, firească, a posturilor de peste an, să ne îndreptăm atenția asupra obiceiurilor alimentare și asupra păstrării curățeniei în corp. Este momentul cel mai potrivit să devenim conștienți de ceea ce introducem în gură, dar și de ceea ce emitem, prin vorbe, prin gesturi prin fapte. Iar despre post, spune foarte sugestiv autoarea Licuţa Pântia, în poezia cu același nume.

Despre post

Spre-a menține vieții rostul,

Ni s-a rânduit şi postul;

Ce e postul? Înfrânare,

Dar, nu doar de la mâncare, De la rele, clevetire,

E iertare şi iubire. Că, degeaba laşi cârnaţii

De-ți mănânci cu ură frații,

Sau stai numai în genunchi,

Dar eşti pentru alții junghi!

Iar de n-ai la rău măsură,

Geaba ții fasole-n gură;

Postul nu-i slavă deşartă,

E viață îndreptată;

Nu lăsa doar laptele,

Fă-ți mai bune faptele,

Cu mâncarea menţii traiul,

Fapta îți deschide Raiul!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!