Ce se mai întâmplă cu Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu Mureș. Estimarea CNAIR pentru finalizarea lucrărilor Administratie
  • Valentin Covaciu
  • 0 comentarii
  • 9897 Vizualizări

Ce se mai întâmplă cu Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu Mureș. Estimarea CNAIR pentru finalizarea lucrărilor

În luna februarie, am solicitat prin email CNAIR (DRDP Brașov) informații la zi despre stadiul proiectului Variantei de ocolire Târgu Mureș. De asemenea, am cerut precizări privind etapele care mai trebuie parcurse, precum și estimarea unui termen pentru (re)începerea lucrărilor. 

Varianta de ocolire Târgu Mureș va avea 11,64 km, între localitățile Târgu Mureș și Ernei, trecând prin Livezeni și Sângeorgiu de Mureș. 

Actualizarea documentației tehnice

„La data curentă C.N.A.l.R. SA prin D.R.D.P. Brașov implementează contractul de servicii „,Actualizarea documentației tehnice PT+DDE varianta de ocolire Targu Mures”. Având în vedere modificările asupra elementelor geometrice din cauza lucrărilor suplimentare, dar şi a condiţionărilor prevăzute în avizele deținătorilor de utilități, documentaţia tehnică a necesitat ajustări privind proiectele de protejare/relocare utilităţi afectate. În acest context, a apărut necesitatea demarării procedurii de achiziţie publică pentru contractul de servicii „Elaborare Proiecte Tehnice pentru Relocarea Utilităţilor Varianta de Ocolire Târgu Mureş”, pentru care am iniţiat procedura de achiziţie”, este prima parte a răspunsului primit din partea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.

Conform datelor disponibile pe portalul e-licitație.ro (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), procedura de atribuire a contractului pentru „Elaborare Proiecte Tehnice pentru Relocarea Utilităţilor Varianta de Ocolire Târgu Mureş” este în desfășurare, nu este menționată o dată pentru atribuirea contractului, în schimb „data limită” pentru etapele „Evaluare calificare și tehnică” și „Evaluare financiară” este 18 iulie 2025.

Conform aceleiași surse au fost depuse două oferte, valoarea estimată a contractului fiind de 668.000 de lei. Data limită pentru depunerea ofertelor a fost 31 ianuarie 2025. 

Ulterior, trebuie reaprobați indicatorii tehnico-economici

„Ulterior finalizării proiectelor pentru relocarea utilităților, acestea vor fi integrate în documentația tehnică pentru Proiectul Tehnic de Execuție.

În acest moment, se află în derulare şi pregătirea documentaţiei în vederea reaprobării indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului”, mai este precizat în răspunsul întocmit de Daniela Faur, inginer, Direcția Implementare Proiecte, DRDP Brașov.

Mai greu de estimat începerea lucrărilor, finalizare: „a doua jumătate a anului 2027”

„Conform ultimei estimări privind implementarea obiectivului şi ţinând cont de etapele ce urmează a fi parcurse până la începerea efectivă a lucrărilor, precum şi de durata estimată de executare a acestora, estimăm că termenul realist pentru darea în funcţiune a obiectivului va fi a doua jumătate a anului 2027”, este răspunsul DRDP Brașov, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR S.A.)

Conform descrierii de pe site-ul companiei CNAIR are în structură sa 8 subunități, fără personalitate juridică, denumite Direcții Regionale de Drumuri și Poduri (București, Craiova, Iași, Cluj, Timișoara, Constanța, Brașov și Buzău). Directorul General al CNAIR este Cristian Pistol, iar Director regional, DRDP Brașov. e Tudor Alexandru Duțu. 

Din Caietul de sarcini, varianta de ocolire din 2012 până în 2025

„Obiectivul are principalii indicatori tehnico-economici aprobaţi prin Hotărârea Guvernului nr. 423/26.06.2013. În baza documentației tehnico-economice aprobate și a Proiectului Tehnic elaborat în anul 2012, la acest obiectiv progresul fizic realizat este de 34.26% în baza unui contract de execuție lucrări, reziliat în data de 29.12.2017.

Având în vedere faptul că lucrările realizate până la momentul încetării contractului de execuție lucrări au fost executate în baza Proiectului Tehnic elaborat în anul 2012, a fost necesară actualizarea Documentației tehnice cu respectarea specificațiilor tehnice și legislative în vigoare, cât și la situația existentă în teren.

În cadrul contractului nr 312/22.10.2021 „Actualizare PT+DDE Varianta de Ocolire Târgu Mureş”, a fost actualizat Proiectul Tehnic de Execuţie pentru Varianta de Ocolire Târgu Mureş de către Asocierea SC Royal CDV G2 SRL. Pe parcursul derulării acestui contract s-a constatat necesitatea executării unor lucrări de consolidare, dar şi de execuţie a unei intersecţii denivelate cu DJ135 în zona Livezeni urmare a solicitărilor primite din partea UAT-urilor tranzitate.
Aceste solicitări au generat obţinerea unui nou Certificat de Urbanism, precum şi avizele aferente”, Caiet de sarcini, Elaborare Proiect Tehnic pentru Relocarea Utilităților în cadrul proiectului Varianta de Ocolire Târgu Mureș, 1.4 Stadiul actual în sectorul de referință.

Sursa de finanțare? 

„Obiectivul Varianta de Ocolire Târgu Mureş este finanţat conform HG 423/2013 privind modificarea HG 1638/2004 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţie „Varianta ocolitoare a orașului Târgu Mureş, pe DN 13 si DN 15” din:
– Fonduri externe nerambursabile, bugetul de stat și/sau alte alte surse legal constituite
– Buget de Stat, prin Bugetul Ministerului Transportului, capitolul 84.1 ”Transporturi”, subcapitolul 03 „Transport Rutier”- titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020(POIM)”, Caiet de sarcini, Elaborare Proiect Tehnic pentru Relocarea Utilităților în cadrul proiectului Varianta de Ocolire Târgu Mureș, 1.5 Sursa de finanțare.

Dacă în Caietul de sarcini aferent reluării procedurii de achiziție pentru Elaborare Proiect Tehnic, anunț publicat în 12 decembrie 2024, este menționat un program de finanțare din cadrul financiar 2014-2020 (fonduri europene), în luna septembrie 2024, CNAIR anunța, printr-un comunicat de presă, că a fost semnat un contract de finanțare prin Programul Transport 2021-2027. 

„Obiective specifice ale proiectului: construirea a 11,643 km de drum, 5 poduri, 2 pasaje,1 viaduct și 2 parcări.

Etapa I:
Valoarea totală a proiectului (lei): 86.262.879,02 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FC):31.866.267,07 lei, echivalentă cu 85 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 15% în valoare de 5.623.458,88 lei.

Etapa II:
Valoarea totală a proiectului (lei): 257.397.934,82 lei;
Valoare eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR): 102.959.173,93 lei, echivalentă cu 40 % din valoarea totală eligibilă aprobată;
Valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, reprezentând co-finanțare publică de 60% în valoare de 154.438.760,89 lei.

Perioada de implementare: nu mai târziu de 31.12.2029”, mai era precizat în comunicatul de presă al CNAIR din septembrie 2024.

Scopul Variantei de Ocolire Târgu Mureș

„Scopul principal al acestui proiect este finalizarea lucrărilor la „Varianta de Ocolire Târgu Mureş”, iar pentru aceasta este necesară elaborarea proiectelor tehnice de relocare a utilităţilor.

Execuţia Variantei de Ocolire a oraşului Târgu Mureş are ca scop principal facilitarea traficul de tranzit. Prin urmare, principalul obiectiv nu este acela de a permite călătorii mai rapide dintr-o parte a Municipiului Târgu Mureş în cealaltă parte, ci de a scoate traficul de tranzit din Municipiul Târgu Mureş şi localităţile Sângeorgiu de Mureş şi Emei, precum şi interconectarea Autostrăzii A3, E60, DN15 şi DJ 152A”, Caiet de sarcini, Elaborare Proiect Tehnic pentru Relocarea Utilităților în cadrul proiectului Varianta de Ocolire Târgu Mureș, 2.3 Scopul proiectului.

„Prestatorul va efectua o inspecţie detaliată a şantierului pentru a identifica poziţia exactă a reţelelor de instalaţii apă şi canalizare, gaze naturale, produse petroliere, telecomunicaţii, electrice, care vor fi afectate de lucrări şi în general va obţine toate informaţiile cu privire la riscuri, în conformitate cu documentaţia tehnică pusă la dispoziţie de către Beneficiar.

Prestatorul (Proiectantul) va prezenta/susţine documentaţia întocmită în toate etapele necesare obţinerii tuturor avizelor CTE cât şi la comisiile de analiză a documentaţiilor pentru obţinerea avizelor/autorizațiilor, daca va fi cazul. Prestatorul este obligat sa implementeze toate recomandările/condiţionările şi observaţiile primite pe cheltuiala sa”, Caiet de sarcini, Elaborare Proiect Tehnic pentru Relocarea Utilităților în cadrul proiectului Varianta de Ocolire Târgu Mureș, 2.4 Rezultate așteptate din partea prestatorului.

„Centura Târgu Mureș, proiect început în urmă cu 10 ani, la semnarea contractului cu Copisa (Spania) este un alt exemplu al neputinței din Ministerul Transporturilor/CNAIR de a duce la bun sfârșit un proiect relativ simplu într-un termen rezonabil”, era subliniat pe economedia.ro/, în prima parte a anului trecut.

Fie că va fi finalizat în 2027 sau în 2029/2030, cu cât mai repede cu atât mai bucuroși, sper doar ca în 2034 să nu constatăm, din nou, că Varianta de Ocolire Târgu Mureș a împlinit al doilea deceniu de ocolire a lucrărilor. 

(sursă fotografie: Asociația Pro Infrastructura, sursă hartă: site-ul Primăriei Târgu Mureș, tirgumures.ro)

Vezi și:

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!