
- redactia
- 0 comentarii
- 407 Vizualizări
Miei mai ieftini, costuri mai mari. Crescătorii de ovine acuză presiuni de preț și lipsa sprijinului statului
17 aprilie 2025Crescătorii de ovine din județul Mureș trag un semnal de alarmă: deși cheltuielile pentru întreținerea mieilor au crescut semnificativ, prețul de vânzare, atât în viu, cât și la carcasă, a scăzut cu până la 3 lei pe kilogram comparativ cu anul trecut. Situația generează nemulțumiri în rândul fermierilor, care acuză lipsa de reglementare și de protecție din partea autorităților.
Cristian Roman, un crescător de ovine din comuna Berghia, spune că ciobanii sunt forțați să vândă sub prețul de producție, în timp ce intermediarii dictează piața.
„Prețurile sunt mult mai mici, cheltuiala mult mai mare. Kilogramul în viu îl vând cu 22 de lei și anul trecut l-am vândut cu 24 de lei. Și 45 de lei tăiat, iar anul trecut a fost 50 de lei kilogramul. Trei luni de zile durează să crești un miel, și lumea se plânge că e preț mare, dar nu e, să stai toată ziua, că e ploaie, că e frig – ați văzut ce vreme a fost. La export am dat cam 150 de bucăți, iar la intermediari merge cu 18 lei kilogramul. Asta nu e reglementat, ar trebui ca statul să pună piciorul în prag, să ne ajute pe noi fermierii, să nu ne mai subjuge, să câștigăm și noi ceva, că vă spun sincer, oieritul într-un an doi dispare”, a explicat Cristian Roman, potrivit radiomures.ro.
Controale și amenzi în prag de Paște
În paralel, autoritățile au intensificat verificările în sectorul alimentar. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș a efectuat, în ultima lună, peste 600 de controale în unități comerciale și în trafic, axate pe domenii precum abatorizare, procesare, transport și depozitare a produselor alimentare.
Potrivit directorului adjunct al instituției, dr. Lucian Goga, Inspectorii au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 305.600 de lei, confiscându-se 367 kg alimente neconforme. Au fost emise ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru trei operatori economici.
„Deficiențele constatate s-au referit la igienă și întreținere necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor, valorificarea alimentelor fără elemente de identificare, nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, comercializarea în alte spații decât cele aprobate sau lipsă viză pe autorizația de transport”, subliniază dr. Lucian Goga.
Sacrificări autorizate și recomandări pentru populație
Până la această dată, în cele șase abatoare autorizate din județul Mureș s-au sacrificat peste 4.500 de miei. Autoritățile informează că, anul acesta, nu au fost amenajate puncte temporare pentru sacrificare.
Pentru reducerea riscurilor alimentare și de sănătate publică, mureșenii sunt sfătuiți să achiziționeze carne și alte produse alimentare exclusiv din unități sau spații autorizate, care funcționează sub control sanitar-veterinar. Acest lucru este cu atât mai important în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, când cererea pentru carne de miel crește considerabil.
(L.P.)
Sursa foto: freepik.com
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu