
- redactia
- 0 comentarii
- 632 Vizualizări
Îngrijorări legate de impactul instabilității politice asupra proiectelor sociale
12 mai 2025Reprezentanții ONG-urilor din județul Mureș și-au exprimat, în mod public, în cadrul unei conferințe de presă, îngrijorarea profundă față de situația politică instabilă și efectele negative pe care aceasta le-ar putea avea asupra proiectelor sociale și de dezvoltare din județ. Într-un context economic și social tot mai tensionat, aceștia subliniază că incertitudinea politică reprezintă un „pericol real pentru viitorul societății”.
Trei personalități importante din domeniu au tras un semnal de alarmă privind viitorul muncii lor și al comunităților pe care le sprijină.
Eșecul educației civice, o problemă de sistem
Koreck Maria, președintele Asociației Divers, a subliniat, pentru început, problemele, sau mai bine spus lipsa unei educații civice propice. Ea consideră că în ciuda eforturilor depuse de ONG-uri în educarea tinerelor generații, sistemul educațional a eșuat în a transmite valori fundamentale pentru o societate democratică.
„Eu sunt foarte îngrijorată, pentru că am depus mult efort și, în schimb, se vede că nu s-a depus destul efort serios în partea educațională. Noi avem educație civică. Mulți ani învață copii. Acolo se învață cine ce face la stat, și este clar că mai multe generații au ieșit din școală fără să aibă vreun impact această educație civică”, a spus Maria Koreck, subliniind că lipsa unei educații civice consistente și eficiente poate contribui la perpetuarea unei societăți neinformate și mai vulnerabile la manipulare politică.
Pierderile posibile de fonduri europene și vulnerabilizarea proiectelor sociale
Marius Dumitrescu, președintele Mureș Hub, a exprimat o mare îngrijorare legată de riscul pierderii fondurilor europene, esențiale pentru implementarea multor proiecte sociale și educaționale din județ. Dumitrescu a subliniat că schimbările legislative și posibilele tăieri de cheltuieli, determinate de prioritățile următorului guvern, pun în pericol sustenabilitatea multor inițiative.
„În acest moment mă îngrijorează și dacă s-ar putea anul acesta să existe fonduri. Vă daţi seama, legislația se poate schimba, se pot tăia cheltuieli, pentru că depinde, evident, de următorul guvern ce priorități va avea. Doamne ferește să se întâmple o tăiere de fonduri care să elimine tocmai aceste finanțări către ONG-uri”, a declarat Marius Dumitrescu, exprimându-și temerile cu privire la viitorul finanțării organizațiilor non-profit.
Percepția publicului asupra ONG-urilor și provocările administrative
Adrian Călugăr, reprezentantul Fundației Alpha Transilvană, a vorbit despre cum ONG-urile sunt percepute de public și despre greutățile administrative cu care se confruntă. El a subliniat faptul că, deși multe dintre organizațiile non-profit din Mureș fac o muncă extraordinară, publicul nu înțelege întotdeauna ce presupune activitatea unui ONG și importanța acestora în societate.
„Cred că lumea încă nu percepe destul de bine ce înseamnă un ONG, care sunt activitățile, ce desfășurăm și pe toate palierele de la servicii sociale până la ONG-uri de politică sau de orice. ONG-urile, eu zic că fac o treabă extraordinar de bună, mai mult de atâta. Dacă faci o firmă, vine și spune, trebuie să faci, să-ți plătești taxe, impozite și, din punct de vedere a calității, faci cum vrei, că e firma ta. La ONG nu merge treaba așa. Aici vin niște standarde de calitate care spun acreditare, licențiale, norme și toate cele”, a spus Adrian Călugăr, explicând complexitatea muncii ONG-urilor și importanța respectării unor standarde de calitate stricte.
ONG-urile, un sprijin vital pentru cei vulnerabili, dar cu un viitor incert
Reprezentanții ONG-urilor din județul Mureș au subliniat că, deși se află într-un context politic și economic incert, continuă să își aducă aportul în sprijinul celor mai vulnerabili, persoane fără adăpost, tineri aflați în risc, pacienți sau părinți în dificultate. Aceștia consideră că eforturile lor sunt esențiale pentru menținerea unui echilibru social, dar sunt conștienți că instabilitatea politică ar putea afecta profund activitatea acestora pe viitor.
În ciuda sentimentelor de incertitudine, reprezentanții ONG-urilor din Mureș își reafirmă angajamentul de a sprijini comunitățile, subliniind că, în ciuda provocărilor administrative și politice, vor continua să își facă munca cu responsabilitate și dedicare. „În ciuda incertitudinii, noi continuăm să facem ceea ce am început pentru acești oameni, pentru acești copii, pentru acești tineri. Avem încredere că schimbările vor veni doar dacă lucrăm împreună”, au declarat aceștia.
Lorena PINTILIE
Sursa foto: Facebook – Asociația Divers Egyesület
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu