1700 de ani de la Niceea: Săptămâna rugăciunii pentru unitatea creștinilor Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 450 Vizualizări

1700 de ani de la Niceea: Săptămâna rugăciunii pentru unitatea creștinilor

Reprezentaţii cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian şi Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighişoara, timp de şase zile, în cadrul evenimentului tradiţional „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor”, iniţiat în urmă cu mai mulţi ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediţia actuală fiind dedicată împlinirii a 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea.

„Noi ţinem ‘Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor’ de mult timp, aici, la Sighişoara, iar din timpul pandemiei am decalat-o pe anotimpul mai călduţ, ca să se poată ţine slujba afară. Anul acesta se împlinesc 1.700 de ani de la primul Sinod de la Niceea, care se pare că a început în jurul datei de 20 mai. Iar noi, în perioada 19-24 mai, organizăm acest eveniment. Deschiderea o facem cu mai mult fast, avem un simpozion teologic la Biserica Romano-Catolică din Cetatea Medievală, iar la acesta au confirmat reprezentaţi ai tuturor bisericilor istorice tradiţionale din Transilvania. Simpozionul teologic la deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2025 se numeşte ‘Sinodalitatea în actualul context ecumenic’, cu ocazia jubileului de 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325 d. Hr.) la Biserica Romano-Catolică din Sighişoara. Deschiderea va fi lunea viitoare, în 19 mai, la ora 15:00”, a declarat, pentru AGERPRES, protopopul Bisericii Evanghelice C. A. din Sighişoara, Hans Bruno Fröhlich.

La simpozionul din deschiderea evenimentului şi-au anunţat participarea ÎPS Kovács Gergely, Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba-Iulia, dr. Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat pentru culte, P.S. Cristian Crişan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş al Bisericii Greco-Catolice, pr. conf. univ. dr. Oliviu-Petru Botoi, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba-Iulia, vicar episcopal preot dr. Eduard Giurgi, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică, Universitatea Bucureşti, maica dr. Eliane Poirot, stareţa Schitului Stânceni, lector univ. dr. András Bándi, Catedra de Istoria Bisericii al Departamentului pentru Teologie Protestantă al Universităţii Lucian Blaga Sibiu.

„Între prelegeri se vor cânta cântece Taizé, iar de la ora 18 va avea loc Vecernia la Biserica Mănăstirii prin care se deschide ‘Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor’, unde întâistătătorii bisericilor istorice din Transilvania vor ţine un cuvânt de învăţătură. De altfel, în fiecare zi, în perioada 19-24 mai, slujbele ecumenice vor începe de la ora 18:00”, a spus Hans Bruno Fröhlich.

În data de 20 mai, rugăciunea comună va avea loc în Biserica Reformată, în 21 mai, la Biserica Romano-Catolică, în 22 mai, la Biserica Ortodoxă (Catedrala Sfânta Treime), în 23 mai, la Biserica Unitariană, iar în 24 mai, la Biserica Greco-Catolică.

AGERPRES| Dorina Matiș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!