
- redactia
- 0 comentarii
- 3034 Vizualizări
O noapte cât o istorie: Muzeul Județean Mureș își deschide porțile până la ora 02:00, la Noaptea Muzeelor 2025
13 mai 2025Pe 17 mai 2025, publicul din județul Mureș este invitat să trăiască o experiență culturală inedită în cadrul Nopții Muzeelor, eveniment emblematic ajuns la a 19-a ediție în Târgu Mureș. Într-o atmosferă vibrantă și plină de activități, Muzeul Județean Mureș își deschide porțile pentru vizitatori între orele 11:00 și 02:00, oferind acces extins la toate secțiile sale și organizând o paletă diversă de evenimente pentru toate vârstele.
Într-o conferință de presă organizată marți, 13 mai, reprezentanții instituției au prezentat detalii esențiale despre program, buget și parteneriate, confirmând că Noaptea Muzeelor 2025 va fi una dintre cele mai ample ediții de până acum.

Buget asigurat, viziune clară
Într-un context național în care multe muzee au fost nevoite să renunțe la participare din motive bugetare, Muzeul Județean Mureș reușește să păstreze tradiția, sprijinit de Consiliul Județean Mureș.
„Noaptea Muzeelor a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 19 la Târgu Mureș. Încep prin a spune că anul acesta foarte multe muzee nu au reușit să își organizeze evenimentul, din motive bugetare, dar noi, datorită coordonatorului nostru de credite din cadrul Consiliului Județean Mureș, avem asigurat un buget de 130 de mii de lei. Astfel, am decis că și anul acesta vom organiza activități în Noaptea Muzeelor”, a declarat directorul Muzeului Județean Mureș, Ötvös Koppány.
165 de activități, 48 de parteneri și o noapte pentru toți
Programul din acest an este cu adevărat impresionant. Iulia Vizi, purtătorul de cuvânt al Muzeului Județean Mureș, a oferit o imagine de ansamblu asupra complexității și diversității ofertei culturale.
„În anul acesta avem 165 de activități organizate în colaborare cu 48 de parteneri. O să trecem compact prin lista de evenimente pe care le organizează Muzeul Județean Mureș prin secțiile sale. În primul rând, evenimentul va începe la ora 11:00 și se va încheia, cu ultima activitate, în jurul orei 02:00 noaptea. Pe site-ul nostru oficial puteți găsi programul complet, în secțiunea știi. E un format editabil putându-se descărca și în PDF într-un format care este foarte prielnic pentru dispozitivele mobile, astfel încât să puteți urmări în timp real ce se întâmplă cu programul”, a precizat aceasta.

Palatul Culturii: artă, istorie și muzică în armonie
Unul dintre punctele centrale ale evenimentului va fi, fără îndoială, Palatul Culturii, unde secția de Artă propune un program de excepție. Vizitatorii vor putea admira Galeria de artă modernă românească și Galeria de artă maghiară, vor putea participa la ghidaje tematice și activități interactive pentru copii.
„La Palatul Culturii cu secția de Artă, doritorii pot vizita Galeria de artă modernă românească și Galeria de artă maghiară, fiecare având ghidaje speciale de la anumite ore. De asemenea, se vor putea vizita și: Galeria de artă „Ion Vlasiu”, expoziția internațională a „Soldaților de teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez”, aici vor avea loc ghidaje specializate și activități precum origami și joc de căutare „Quiz” pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Tot aici avem expoziția „Bernády György” și ghidaje specializate în interiorul Palatului Culturii ca monument istoric. Cred că este valoros să cunoaștem mai multe despre istoria locală, așadar vă invităm să cunoașteți mai multe despre această bijuterie. Avem și „Muzică la Palat” prin colaborarea cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș, unde va fi prezent Corul Mixt al Filarmonicii, iar în anumite intervale de timp vor avea loc recitale de orgă, în special în orele serii”, a detaliat Iulia Vizi.
„Totodată, va putea fi urmărit și un flashmob al Ansamblului Artistic „Mureșul” în fața Palatului Culturii. Evident, vor fi numeroase activități cu copiii, printre care și activități pedagocice muzeale, orele exacte ale fiecărei activități putând fi urmărite pe programul de pe site-ul Muzeului. Mai avem și „Camera de evadare, Csiky Emil” la subsolul Palatului Culturii”, a mai menționat purtătorul de cuvânt.
Tradiții vii, știință fascinantă și jocuri istorice
Oferta muzeală se extinde dincolo de artă. Secția de Științele naturii propune expoziții captivante precum „Păsările altfel”, vernisată în ajunul evenimentului, dar și activități educative precum „Pasărea zmeu”. Secția de Etnografie și artă populară oferă o incursiune în lumea rurală și tradițiile nupțiale locale.
„În cadrul secției de Științele naturii, avem expoziția de bază a secției, dar și „Păsările altfel”, o expoziție care va fi vernisată chiar în ajunul evenimentului, și un un joc și atelier de pedagogie muzeală intitulat „Pasărea zmeu”. La secția de Etnografie și artă populară, avem următoarele expoziții deschise spre vizitare: „Târgurile mureșene și lumea rurală”, „Războiul tranșeelor” și „Busuioc în cornu mesii – Obiceiuri de nuntă din zona Târnavelor”. Avem, de asemenea și „Zumzet artă naivă”, dar și un moment interesant unic intitulat „Tezaure umane vii” de la ora 18:00 unde sunteți invitați să cunoașteți aceste persoane incredibile, păstrătoare ale tradițiilor din județul nostru. La secția de Arheologie și istorie avem „Enigmele comorilor”, o expoziție care va fi vernisată joi și expoziția permanentă „Orașul întărit”. Iar în jurul acestor expoziții avem ateliere de cahle și jocul „Apărătorii cetății” unde se poate intra doar pe bază de programare la adresa istoriemjm@gmail.com”, a completat aceasta.

Acces facil și sprijin comunitar
Participarea este accesibilă tuturor, printr-un sistem simplificat de bilete și brățări care oferă acces la toate locațiile și activitățile. De asemenea, evenimentul beneficiază de o susținere masivă din partea comunității locale.
„Biletul de intrare la Noaptea muzeelor va costa 10 lei/adult și 2 lei/copil. Acesta poate fi achiziționat și online deja pe site-ul Muzeului Județean Mureș sau pe data de 17 mai la agenția de bilete aflată la colț cu Palatul Culturii, dar și la secțiile muzeale. Aceste bilete se transformă în brățări, acestea fiind cele care vor acorda accesul în toate locațiile evenimentului, inclusiv la parteneri. Avem peste 187 de voluntari care anul acesta ne dau o mână de ajutor. Toată lumea lucrează! Va fi o zi și o noapte interesantă”, a concluzionat Iulia Vizi.
În sprijinul comunității maghiare din județ, muzeologul Sárándi Tamás a reluat toate informațiile esențiale și în limba maghiară, subliniind caracterul incluziv al evenimentului.

O noapte de neuitat pentru întreaga familie
Noaptea Muzeelor 2025 promite să fie o celebrare autentică a patrimoniului, a educației prin cultură și a cooperării comunitare. Cu o ofertă atât de vastă și variată, publicul mureșean are ocazia rară de a explora bogăția istorică, artistică și științifică a județului într-o singură noapte. O noapte în care muzeul nu mai e doar un spațiu de expunere, ci devine un organism viu al comunității.
Mureșenii sunt așteptați, așadar, să devină parte activă din această poveste culturală care pulsează între trecut și prezent.
Lorena PINTILIE
Sursa foto: Muzeul Județean Mureș
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu