
- Valentin Covaciu
- 0 comentarii
- 596 Vizualizări
Slujbă de pomenire și ceremonie militară în memoria militarilor care au murit în timpul inundațiilor din 1970
13 mai 2025Ceremonia militară și slujba de pomenire a celor cinci militari care au murit în timpul inundațiilor din Târgu Mureș, din anul 1970, s-a desfășurat marți, 13 mai, de la ora 11.00. Evenimentul a avut loc în cartierul Unirii, lângă troița ridicată pentru a cinsti memoria eroilor militari martiri, morți în data de 13 mai 1970: David L. Rusu, plutonier adjutant; Lazăr I. Blejnari, sergent-major, Ionel S. Giurchi, sergent-major, Mircea C. Robu, sergent-major, și Ioan P. Roman, sergent-major. După slujba de pomenire, au luat cuvântul plt. adj. şef (r) Gheorghe Stoica și colonel Marian Bârsan, șeful de Stat Major al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale. Apoi, au fost depuse coroane de flori.

55 de ani de la moartea militarilor
„Aș începe prin a aduce mulțumire autorităților locale și Garnizoanei Târgu Mureș pentru sprijinul acordat ca astăzi să comemorăm 55 de ani de la evenimentele tragice care s-au produs în orașul Târgu Mureș, cu ocazia inundațiilor devastatoare, cele mai mari inundații din România. (…) Toți au participat la traversarea apei cu amfibiile, cărând muncitorii dintr-o parte în alta a orașului. (…) Nenorocirea s-a produs ceva mai târziu când apele au început să crească. Mergând pe partea dreaptă a Mureșului, s-a produs o rupere a malului care inundat cartierul Aleea Carpați, în dreptul blocului cu 9 etaje. Apele au crescut destul de mult. Au adus crengi, copaci, lăzi și tot ce au întâlnit în cale. (…) Au fost lovite cele 3 amfibii care au ajuns acolo și unul dintre amfibii (…) a fost aruncat pe mal. Bunul Dumnezeu le-a dat viața și i-am salvat. Celelalte două amfibii, le-au fost blocate elicele, n-au mai putut să funcționeze. Podul era mic, nu podul acesta, era podul vechi al orașului. În fața podului, nemaiavând ce face, au început să se răstoarne”, a povestit plt. adj. şef (r) Gheorghe Stoica.

„În fața podului, tot bunul Dumnezeu i-a dat viață sergentului-major Gheorghișor Dumitru, care a avut atâta curaj, s-a agățat de bara podului, o mână i-a scăpat, era firesc era umed. Cetățenii aflați în apropiere au pus l-au prins de mâna cealaltă și l-au tras peste pod și așa i-au salvat viața”, a continuat Gheorghe Stoica. „Vreau să vă spun că atâta de mare era apa, încât gardul de la Electromureș, care era un gard foarte mare și solid, nu se mai vedea. Ajunseseră apele pe centrul orașului, 7 Noiembrie – partea cealaltă tot, peste tot. Oameni speriați, oameni derutați… (…) Odihnă veșnică celor cinci militari, Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

„Sunt onorat să reprezint comanda garnizoanei, la ceremonia în care comemorăm militari din garnizoana Târgu Mureș care au căzut la datorie pentru apăra viața concetățenilor din orașul Târgu Mureș. (…) Aș vrea să vă asigur pe toți cei prezenți că așa cum a fost atunci și în prezent armata este alături de popor și își va face datoria, fie pe timp de pace, criză sau, Doamne ferește, la război”, a transmis colonel Marian Bârsan, șeful de Stat Major al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

Troița închinată celor cinci militari a fost sfințită anul trecut în luna noiembrie. Monumentul a fost ridicat la inițiativa plutonier major (r) Viorel Manta, artistul plastic Cosmin Pol, plt. adj. Șef Gheorghe Stoica, Laszlo Carmen Elena și Babota Levente.






Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu