
- redactia
- 0 comentarii
- 510 Vizualizări
Liceul Silvic „Regele Mihai I” Gurghiu – locul 3 la Concursul Național de Competențe în Silvicultură
14 mai 2025Concursul Național de Competențe în Silvicultură se desfășoară anual, în luna mai, pe perioada a 5 zile, cu participarea următoarelor unități de învățământ de profil silvic: Liceul Silvic „Regele Mihai I” Gurghiu, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud, Liceul Tehnologic Silvic „Nicolae Rucăreanu” Brașov, Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură ,,Casa Verde” Timișoara și Colegiul Silvic ,,Theodor Petraru” Brănești.
„Concursul National de Competențe în Silvicultură are o tradiție de peste 35 de ani, iar în actuala formulă, adaptată după Concursul european, se organizează din anul 2011. Concursul a fost întrerupt în perioada 2020-2023, din cauza pandemiei și s-a reluat în anul 2024. În perioada 2011-2025, liceul nostru a obținut următoarele rezultate: 3 locuri I, 5 locuri II și 3 locuri III.În acest an Concursul Național de Competențe în Silvicultură a fost organizat de Liceul Tehnologic Silvic „Nicolae Rucareanu” Brașov, în perioada 5-9 mai 2025”, ne-a declarat dr. ing. Mîndru Marcel, directorul Liceul Silvic „Regele Mihai I” Gurghiu.
Concursul Național de Competențe în Silvicultură cuprinde două categorii de probe silvice:
1. Proba de traseu forestier, care presupune rezolvarea de către fiecare echipă în timp de maxim 3 ore a unui număr de 16 subprobe prin care elevii demonstrează cunoștințe ample aferente unor discipline silvice precum: Amenajarea pădurilor, Dendrometrie, Dendrologie, Economia vânatului etc. Aceste subprobe sunt: înălțimea unui arbore, vârsta unui arbore pe picior, volumul unui arbore pe picior, volumul unui buștean, volumul arboretului la ha, numărul de arbori la ha, suprafața de bază a arboretului la ha, suprafața terenului, panta terenului, diametrul mediu al arboretului, recunoașterea arborilor după lujeri cu frunze, recunoașterea arborilor după rondele de lemn cu coajă, recunoașterea speciilor de vânat, recunoașterea speciilor de boli și dăunători ai pădurilor, acordarea primului ajutor în caz de accident, și o subproba surpriză de aventură sportivă în pădure.

2. Probele de aptitudini la folosirea motoferăstrăului, în care fiecare participant demonstrează contra cronometru abilități și precizie de execuție pentru următoarelor sarcini practice: Schimbarea lanțului motoferăstrăului, Tăierea de precizie a doi bușteani, Tăierea combinată a doi bușteni înclinați diferit, Doborârea unui arbore și Curățirea de cepuri a unei bile de rășinoase.

„Programul de pregătire al elevilor pentru acest important concurs a început în luna noiembrie 2024 și a durat 6 luni. În această perioadă elevii s-au pregătit cu ambiție și tenacitate la toate probele de concurs pentru că știam cu toții că nivelul de performanță va fi unul foarte ridicat ca în fiecare an.Din lotul de 9 elevi cu care am pornit inițial, în urma a două etape de selecție, după o concurență strânsă, am selectat o echipă formată din 5 elevi : Cofar Ionuț (clasa a IX-a A), Farcaș Mario (clasa a X-a A), Menyhart Vince, Săvuc Cristian (clasa a XI-a A) și elevul rezervă Costea David (clasa a X-a A)”, a precizat dr. ing. Mîndru Marcel.
Colectivul de cadre didactice implicat în pregătirea elevilor pentru concursul din acest an a fost format din: director dr. ing. Mîndru Marcel, dr. ing. Albu Cristian Teofil , ing. Pop Călin, ing. Frandes Florin și ing. Muntean Valentin.

„După 4 zile de probe pline de emoții și „planuri de luptă” în continuă adaptare la situațiile clasamentelor după fiecare probă, am reușit încă o dată să menținem liceul nostru pe podium, ocupând locul 3 în clasamentul final, dintr-un număr de 8 echipe participante (5 echipe de băieți și 3 echipe de fete). Elevii noștri au dovedit că deși suntem singurul liceu de profil silvic din țară din mediul rural, reușim să fim aproape la fel de competitivi ca și liceele din mediul urban, clasate pe primele două locuri”, a precizat dr. ing. Mîndru Marcel

Clasamentul concursului din acest an s-a prezentat astfel :
Locul I: Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc
Locul II: Liceul silvic „Transilvania” Năsăud
Locul III: Liceul Silvic „Regele Mihai I” Gurghiu
Locul IV: Liceul tehnologic de silvicultură și agricultură ,,Casa Verde” Timișoara
Locul V: Liceul Tehnologic Silvic ,,Dr.Nicolae Rucăreanu” Brașov,

„Aducem mulțumirile și felicitări noastre gazdelor ediției din acest de la Liceul Tehnologic Silvic ,,Dr. Nicolae Rucareanu” din Brașov, care au dovedit o organizare ireproșabilă a evenimentului. De asemenea mulțumiri tuturor sponsorilor implicați: Regia Națională a Pădurilor „Romsilva”, Husqvarna, Oregon și Temad și alții. Nu în ultimul rând, felicitări tuturor elevilor participanți în concurs, pentru nivelul înalt de pregătire dovedit în concurs și conduita ireproșabilă și mai ales felicitări elevilor clasați pe locul 1, care vor avea șansa să reprezinte România în perioada 20-25.05.2025 la etapa europeană, „European Student Championship in Forestry Skills”, organizată în Letonia, la Liceul silvic „Ogra Technical School”, unde vor participa 22 de echipe (16 de băieți și 6 de fete) din 16 țări. Le urăm mult succes și sperăm că vor ocupa un loc pe podiumul european”, a subliniat dr. ing. Mîndru Marcel.
.Alin ZAHARIE
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu