FOTO: ”1 zi pentru inimă – 1 zi pentru viață”, campanie organizată la Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 951 Vizualizări

FOTO: ”1 zi pentru inimă – 1 zi pentru viață”, campanie organizată la Târgu Mureș

Societatea Română de Hipertensiune a demarat joi, 15 mai, Campania ”1 zi pentru inimă – 1 zi pentru viață”, demers care își propune să marcheze ziua de 17 mai – Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arterială. Campania se desfășoară în municipiul Târgu Mureș, în zona stației de autobuz din Piața Teatrului, și continuă și vineri, 16 mai, între orele 10.00 – 12.00. Detalii despre Campania ”1 zi pentru inimă – 1 zi pentru viață”, dar și despre ”Luna măsurării tensiunii arteriale” așa cum este definită luna mai de către Societatea Internațională de Hipertensiune, am aflat de la Prof. Dr. Theodora Benedek, președintele Societății Române de Hipertensiune.

Reporter: Care este ideea campaniei ”1 zi pentru inimă – 1 zi pentru viață”, care se desfășoară joi și vineri la Târgu Mureș? De ce sunt importante asemenea campanii?

Prof. Dr. Theodora Benedek: În mod tradițional, luna mai este Luna Hipertensiunii Arteriale. Luna mai este luna în care Societatea Europeană de Hipertensiune lansează aceste campanii de conștientizare a publicului larg asupra importanței prevenției cardiovasculare, asupra importanței determinării tensiunii arteriale, și în cazul în care aceasta este crescută asupra importanței măsurilor necesare pentru a ține sub control tensiunea arterială.

Conform statisticilor internaționale, se consideră că doar circa 30% din populația din România are tensiunea arterială la control, pentru că fie că nu știe că are hipertensiune, fie nu implementează în mod corect recomandările privind stilul de viață și tratamentul medicamentos. Data de 17 mai este definită de organizațiile internaționale ca data la care luptăm împotriva hipertensiunii arteriale, iar Societatea Română de Hipertensiune își propune pe tot parcursul lunii mai derularea acestor campanii destinate publicului larg, prin care încercăm să aducem la cunoștința pacienților noștri sau a potențialilor pacienți că este important să combatem hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială este un ”silent killer”, un ”ucigaș silențios”, și este responsabilă de o foarte mare parte din decesele de cauză cardiovasculară din România. Ieșind în cartiere, ieșind la aceste manifestări la care invităm trecătorii să își măsoare tensiunea arterială, probabil reușim să depistăm acei pacienți, acele persoane care au valori tensionale crescute dar încă nu știu că au tensiune mare. Și din moment ce află că au tensiune mare vor iniția la timp măsurile necesare pentru controlul tensiunii arteriale.

Rep.: Ce reliefează prima zi a campaniei?

T.B.: Din păcate, pot să vă spun deja concluziile primei zi a campaniei: peste 50% din cei care s-au oprit la cortul Societății Române de Hipertensiune aveau valori tensionale crescute. Este o realitate îngrijorătoare, este o realitate asupra căreia trebuie să reflectăm și, foarte important, trebuie să luăm măsuri.

Rep.: Ce recomandări profilactice aveți pentru a ține sub control hipertensiunea arterială?

T.B.: Ce putem face să ținem sub control hipertensiunea arterială este să respectăm câteva recomandări simple. În primul rând, stilul de viață sănătos. Asta înseamnă renunțarea la acele obiceiuri nesănătoase cum ar fi fumatul, sedentarismul – împotriva căruia recomand practicarea de activități fizice, mersul pe jos cel puțin 30 de minute zilnic. Foarte important este respectarea acelui regim alimentar care ne protejează împotriva riscului cardiovascular, consumarea de alimente cu conținut redus de grăsime, consumarea de alimente cu conținut redus de sare, deci evitarea acelor alimente sărate care cresc tensiunea arterială, evitarea acelor alimente care au conținut crescut de grăsimi nesănătoase care duc la dislipidemie și cresc riscul cardiovascular. Nu în ultimul rând, este recomandată evitarea stresului cotidian care este, din păcate, cu noi în fiecare zi, precum și respectarea unui regim de viață care să implice odihna suficientă, somnul de cel puțin 8 ore zilnic. Acestea sunt câteva recomandări simple care ne pot ajuta să ne ferim de hipertensiune, dar poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl respectăm este să mergem periodic la controalele de specialitate și cu ocazia lunii mai lansez această rugăminte din partea Societății Române de Hipertensiune: haide la un medic specialist să îți măsori tensiunea! Hai la un cabinet medical să îți determini tensiunea arterială! La orice cabinet medical, la medicul de familie, la medicul specialist cardiolog, la medicul specialist de interne, la medicul specialist diabetolog, unde te simți mai bine, dar du-te la un cabinet medical să îți determini tensiunea arterială, pentru că doar așa vei reuși să afli la timp dacă e nevoie să iei un tratament și să știi care e acel tratament.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii



Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!