Vocile Cetății. De imaginea României cine are grijă? Opinii
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 474 Vizualizări

Vocile Cetății. De imaginea României cine are grijă?

Pe final de campanie electorală, nu scriu acest articol pentru a vă îndemna să votați cu un candidat sau altul. După mai bine de 30 de ani de democrație, consider că societatea românească ar trebui să fie suficient de matură încât să știe ce să aleagă. În schimb, vreau să atrag atenția asupra unui aspect mult prea puțin dezbătut în această campanie electorală, dar profund important pentru România: imaginea noastră internațională.

Zilele acestea mă aflu în Italia, la Cagliari, unde predau timp de o săptămână cursuri la specializările de Științe Politice și Relații Internaționale. Este un schimb de experiență deosebit de valoros, dar care m-a făcut să conștientizez și mai clar cât de afectată este imaginea României pe plan internațional. Spuneam, acum o săptămână la M9 TV, că ochii presei internaționale sunt ațintiți asupra României, întrucât aici are loc un proces electoral contestat, într-o țară europeană unde alegerile au fost, practic, anulate. Ce nu realizasem pe deplin este că nu doar mass-media urmărește acest fenomen, ci și populația europeană – ba chiar și cea internațională, în general.

Dacă profesorii m-au întrebat despre anularea alegerilor și fenomenul dezinformării, pot înțelege interesul lor științific, atât din perspectiva dreptului constituțional, cât și din cea a științelor politice. Însă mi-a atras atenția că și studenții erau bine informați și interesați de ceea ce se întâmplă în România. Persoanele cu care am intrat în contact erau la fel de la curent cu ultimele evenimente. Fără să exagerez, pot spune că în unele discuții a apărut chiar o anumită neîncredere în parteneriatul pe care România îl oferă la nivel internațional, întrebându-se dacă nu cumva există riscul unui derapaj serios, atât constituțional, cât mai ales democratic.

Și, în acest context, mă uit înapoi spre România și spre dezbaterile electorale. Recunosc că nu am avut răbdare să le urmăresc în întregime – m-am plictisit când candidații au început, din nou, să vorbească despre cum vor rezolva criza economică și problemele din educație. După 10 ani în care un președinte ne-a promis o „Românie educată”, iată că vine un nou val de candidați care ne spun cum vor face… lucruri care nu intră în atribuțiile președintelui.

Dar imaginea României chiar intră în atribuțiile președintelui, pentru că, potrivit Constituției, „Președintele României reprezintă statul român” (articolul 80). Prin urmare, acesta nu este doar un drept, ci o obligație. Având în vedere subiectele dezbătute și prioritățile exprimate de candidați, vă întreb – și nu retoric, ci cu toată seriozitatea: Cine va avea grijă de imaginea României? Cine va reuși să reconstruiască și să reclădească încrederea în noi, românii, după întregul proces electoral, de anul trecut până astăzi? Poate și mai important: cum o va face?

Mi-aș fi dorit să văd un program clar în acest sens. Mi-aș fi dorit ca acești candidați să se concentreze pe o prerogativă importantă a unui președinte în România: reprezentarea și prin urmare pe recuperarea deficitului de imagine generat.

Conf. univ. dr. habil. Mihaela Daciana NATEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!