
- Valentin Covaciu
- 0 comentarii
- 1121 Vizualizări
FOTO: Vernisajul expoziției „Drum” în Cetatea Târgu Mureș. Șase dintre cei mai cunoscuți artiști plastici români
16 mai 2025Expoziția „Drum” propune o reflecție vizuală asupra noțiunii de parcurs personal, social și artistic. Andezitul, materialul protagonist, a reunit în primă fază cinci artiști plastici care au realizat borne pentru traseul Via transilvanica. Apoi, aceștia l-au cooptat și pe Sánta Csaba, cu lucrările sale din bronz.
Lucrările artiștilor: Maxim Dumitraș, Ioan Pop-Vereta, Sánta Csaba, Marcel Stanciu, Florin Strejac și Constantin Ținteanu sunt expuse în Bastionul Tăbăcarilor și în cupola de sticlă din Cetatea Târgu Mureș.

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 15 mai, de la ora 18:00. Cuvântul de deschidere a fost rostit de Ötvös Koppány Bulcsu, directorul Muzeului Județean Mureș, apoi curatoarea Cora Fodor, istoric de artă și cercetător în cadrul Muzeului Județean, a prezentat lucrările și artiștii.
Expoziția „Drum” poate fi vizitată, în Cetatea Târgu Mureș, până în 30 mai.
Evenimentul, organizat, în 15 mai, de Asociația „Nod Cultural”, în parteneriat cu Primăria Târgu Mureș – Centrul de Cultură, Artă și Agrement și Muzeul Județean Mureș, cu sprijinul Cluburilor Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania de Nord (DWNT) și din Târgu Mureș (DWM), a fost unul mai complex, cuprinzând și o masă rotundă, o dezbatere, care a reunit, de la ora 15:00, actori-cheie din administrație, sectorul de afaceri și societatea civilă.

Andezitul, principal liant al expoziției
Motto-ul expoziței este „drumul ca început, drumul ca o continuare, drumul ca o călăuză, drumul care unește”.
„Această expoziție a avut o primă expunere la Cluj- Napoca în martie, anul acesta. (…) Principalul liant al acestei expoziții este materialul de lucru comun, andezitul, în care sunt realizate majoritatea exponatelor. Ideea expunerii lucrărilor din acest material de origine vulcanică, andezitul, este ceva mai veche și s-a materializat în multe expuneri anterioare. (…) Artiștii propun o călătorie prin forma și greutatea andezitului, cum se prezintă multe dintre lucrări, care devine element de coeziune, provocare și simbol. De asemenea, și piatra are o încărcătură simbolică foarte complexă și legătura artistică a omului cu piatra este străveche, trecând prin toate epocile evoluției stilurilor artistice ale umanității, până în contemporan”, a spus Cora Fodor, curatorul expoziției „Drum”, care cuprinde aproape 100 de lucrări.
„De asemenea, drumurile a cinci dintre expozanți s-au intersectat și anterior, în amplul proiect de realizare a bornelor de andezit de pe Via Transilvanica”, a adăugat Cora Fodor.
DRUM în șase
Maxim Dumitraș, din Sângeorz-Băi, „este sculptor și artist cu un Master în Sculptură și un doctorat în Arte PLastice. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al International Association of Art. În calitate de fondator și director al Muzeului de Artă Comparată (din Sângeorz-Băi), a organizat peste 30 de expoziții personale și a participat la 60 de expoziții de grup la nivel global. Opera sa combină tradiția cu perpective moderne, explorează esența umană și memoria colectivă, și invită privitorul la reflecție asupra identității și timpului.”

Ioan Pop-Vereta, născut la Săpânța, în județul Maramureș, „ a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Sculptor român contemporan proeminent din 2002, participă la diverse expoziții și evenimente, îmbinând formele tradiționale de artă cu tehnicile moderne. Opera sa reflectă expresia personală și identitatea culturală, revitalizând moștenirea românească prin materiale și forme inovatoare.”

Sánta Csaba, a absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureș și Academia de Artă Vizuală „Ioan Alexandrescu” din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiștilor PLastici din România, membru MAMÜ și al breslei Barabás Miklós. De asemenea, este membru fondator al asociației de artă Kusztos Endre din Sovata. În 2024, Muzeul Județean Mureș a organizat expoziția retrospectivă „Sánta Csaba – 60”. Curatorul expoziției, istoricul de artă Vécsi Nagy Zoltán, a descris lucrările lui Sánta Csaba ca fiind „sculpturi contemporane care evocă atemporalitatea”.

Marcel Stanciu „este sculptor băimărean cu un Master în Arte Vizuale la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, are o experiența de peste două decenii și a expus la nivel național și internațional, inclusiv la Bienala Internațională Dantesca din Italia. Expozițiile personale notabile includ „Chairs and Wheels” (2022) și „ICHTIS” (2011), unde explorează materialitatea, simbolismul și transcendența”.

Florin Strejac, născut la Brăila, „a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae grigorescu” din BUcurești în 1987 și deține un Master în Restaurarea pietrei și a ceramicii. Este restaurator la Laboratorul de Conservare și restaurare al Muzeului Județean Mureș și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Cunoscut pentru lucrările sale monumentale expuse la nivel global, el creează și desene delicate, îmbinând elemente istorice cu observații critice contemporane. Cu peste 100 de expoziții și numeroase simpozioane internaționale, ele folosește tehnici și materiale mixte pentru a provoca experiențe vizuale și tactile mai profunde în arta sa”.

Constantin Ținteanu este cetățean român și britanic, a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, director și curator al Galeriilor Karo de Artă Contemporană din Bacău. „El refuză să fie încadrat într-un curent artistic. Preferă să folosească materiale precum gunoaie, bucăți de lemn și metal de la clădiri demolate, pe care le transformă în opere de artă apreciate, evidențiind frumusețea găsită în ceea ce este trecut cu vederea și coexistența frumuseții și urâtului în viață.”

Am citat descrierile artiștilor din albumul expoziției „Drum”.





Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu