De unde atâtea intoleranțe? Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1275 Vizualizări

De unde atâtea intoleranțe?

Despre intoleranțe și alergii, două noțiuni adesea confundate.

Astăzi mai mult ca niciodată observăm o creștere exponențială a oamenilor care se confruntă cu tulburări ale sistemului digestiv. Este esențial să privim corpul în ansamblu și influența pe care sistemul digestiv o are asupra altor sisteme și funcții ale organelor. De aceea înțelegerea profundă și sistemică a felului în care funcționează organismului ne poate aduce mai aproape de schimbările pe care le putem face, pentru a respecta fiziologia și buna funcționare a corpului și să aducem organismul în starea de homeostazie, în care lucrurile funcționează armonic, ca într-o formație bine orchestrată. Ca specialist observ astăzi cum foarte mulți copii nu mai pot tolera, digera sau chiar absorbi anumiți macro sau micronutrienți. Constat că un număr alarmant de copii se confruntă cu numeroase disfuncții ale sistemului digestiv și perturbări ale microbiomului intestinal. Este momentul să ne oprim și să analizăm mai profund această nouă realitate a lumii moderne care necesită abordări multidisciplinare pentru a putea îmbunătăți viața acestor copii născuți într-o lume mai poluată și mai perturbată ca niciodată din punct de vedere al electromagnetismului, al radiațiilor, al contaminării cu metale grele, cu pesticide, ierbicide și fungicide din istoria umanității.

Atunci când vorbim despre intoleranțe alimentare este foarte important să le definim corect și să înțelegem ce implică acestea. Încadrată într-un grup mai larg de tulburări digestive, intoleranța alimentară, este un fel de reacție adversă la alimente, cu răspuns mai scurt sau mai lung, care nu implică sistemul imunitar, iar ca simptomatologie poate fi destul de variată, ceea ce o poate face uneori dificil de identificat. Schematic, reacția corpului la ingestia de alimente, poate fi un răspuns toxic sau non toxic. În categoria non toxic se încadrează alergiile și intoleranțele alimentare. Alergiile sunt un răspuns exagerat din partea sistemului imunitar, mai precis, atunci când anticorpii imunoglobulină E ( IgE) intră în contact cu o substanță externă numită alergen, declanșează o reacție sau un set de reacții ce uneori pot pune chiar și viața în pericol. În schimb, intoleranțele deși uneori tăcute, ele ascund precum o cortină, o serie de probleme de substrat ale sistemului digestiv.

Identificarea corectă a  cauzelor care au condus la apariția intoleranțelor și înțelegerea substratului

Întotdeauna pentru a putea rezolva o astfel de tulburare a sistemului digestiv este important să înțelegem care sunt cauzele care au condus la astfel de manifestări din partea corpului, iar acestea așa cum vă puteți imagina, nu sunt niciodată singulare, de obicei sunt multiple și au implicații sistemice. Există mai multe tipuri de intoleranțe alimentare ce au cauze diferite. Printre acestea se numără, intoleranțele cauzate de tulburări enzimatice, intoleranțele cauzate de hipoclorhidrie, dobândite în urma unei descompuneri ineficiente ale alimentelor, intoleranțe la aditivi alimentari, adăugați de obicei alimentelor conservate și procesate industrial,  intoleranța la nichel, destul de discutată cu simptome gastrointestinale atunci când sunt ingerate alimente ce conțin nichel și intoleranța la oricare aliment, chiar considerat de știință sănătos, dar pe care corpul nu îl mai poate procesa corespunzător, din cauze multiple, printre care se numără consumul prea rar sau cu o frecvență prea mare a unui anumit aliment. De aceea identificarea toleranței individuale la alimente este esențială în stabilirea unei diete personalizate, care să deservească omul în atingerea stării de bine și de echilibru. Din propria experiență, am observat în majoritatea cazurilor în care există multiple intoleranțe alimentare că există o triadă de factori care le susțin. Printre acestea se numără prezența metalelor grele, prezența paraziților intestinali și deficitul de minerale, care conduce implicit la disfuncții enzimatice. Iar toate acestea la un loc conduc în timp la inflamație sistemică și la carențe de vitamine și minerale.

Dieta de rotație

Într-o lume în care globalizarea a permis accesul la alimente variate, ce nu mai țin cont de sezon, observăm cum abundența nu a condus la mai bine, ci la mai dezechilibrat și ineficient pentru sistemul digestiv, dornic de alimente proaspete, pe care le cunoaște de mii de ani, din zona și clima în care s-a născut. Observăm cum microbiota intestinală a început să se revolte atunci când primește iarna, roșii și castraveți venite de peste mări și țări, ea fiind dornică doar de alimente locale, specifice anotimpului, bogate în fibre și mestecate cu atenție și răbdare.

Știința a demonstrat prin studiile clinice conduse că frecvența cu care sunt consumate anumite alimente poate influența creșterea unor citokine inflamatorii precum (BAFF și PAFF) care pot conduce la instalarea inflamației, numită de unii autori, focul tăcut.

Astfel, folosirea cu înțelepciune a hranei oferite de natură în fiecare sezon, poate fi pe termen lung soluția la multe dezechilibre ce țin de alimentație. Folosirea prin rotație a produselor și diversificarea alimentației, prin alternarea alimentelor în funcție de disponibilitatea sezonieră, nu este doar o teorie,  este o necesitate grăitoare a sistemului digestiv care nu mai face față monotoniei alimentare și a stricteții pe care uneori le alegem conștient sau inconștient.

Abordarea nutrițională a intoleranțelor sau cum putem face pace în intestin?

Expresia dați-i cezarului ce este al cezarului, cred că se potrivește și atunci când vorbim despre hrana pe care o oferim celui mai fascinant și complex organ al nostru, microbiota intestinală, despre care deși începem să deslușim cât mai multe lucruri științifice, uităm să aplicăm esențialul și ne împotmolim în teorii complicate și teste de laborator. Uităm să hrănim întregul ecosistem intestinal sau mai bine zis armata de microorganisme care stau pregătite să ne deservească. Privăm conștient sau inconștient, din comoditate și plăcerea gustului, microorganismele de hrana de care au nevoie pentru a fi în echilibru, pentru a ne apăra și pentru a produce enzimele, vitaminele și hormonii de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. Pentru că este important ca toată lumea să fie mulțumită și fericită, este esențial să stabilim prioritățile atunci când alegem hrana cea de toate zilele. Iar acesta înseamnă să hrănim înainte de toate microorganismele cu nutrimentele de care au nevoie, prin consumul de legume, verdețuri și fructe, apoi să consumăm și alimentele pe care ni le dorim și care aduc plăcerea gustului, însă în cantitate rezonabilă. Gusturile de cele mai multe ori sunt pervertite de alegerile alimentare nepotrivite luate timp îndelungat și pot fi dictate și de un dezechilibru existent la nivelul florei intestinale. De aceea reîntoarcerea la simplitate, prin gusturi autentice și pure ale alimentației de sezon, poate însemna accesarea adevărului și al cunoașterii ancestrale. De fiecare dată observarea, trăirea conștientă, racordarea la limbajul și mesajele corpului sunt cea mai bună metodă de a identifica ceea ce ne face sau nu bine, în materie de alimente. Chiar și cele mai sănătoase alimente pot provoca neplăceri atunci când există instalat un dezechilibru, iar misiunea noastră este să primim mesajele și să identificăm cauzele care au condus la instalarea acestui bruiaj.

Despre Mihaela Țăpescu

Mihaela Țăpescu este nutriționist dietetician autorizat, absolventă a Facultății de Nutriție și Dietetică din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și membru al Colegiului Dieteticienilor din România. Este autoarea primei cărți pentru copii din România despre Microbiomul Uman – ”O introducere a copiilor în lumea Microbiotei Umane”. Este pasionată de Nutriția Pediatrică, Nutriția în perioada Precocepțională, Sarcină și Alăptare, dar și Sănătatea Gastrică fără de care nu putem avea un corp sănătos și armonios. Este specializată în Italia în interpretarea testelor de microbiom BioMetatest, teste de generația a treia și a mineralogramelor.

Site: www.nutritiebiologica.ro

Contact: nutritiebiologica@gmail.com

Telefon: 0723-892.377.

În loc de încheiere, așa cum v-am obișnuit, vă las o poezie jucăușă, sugestivă pentru “gălăgia” pe care o pot produce alimentele, însă nu în farfurie ci în intestinele noastre.

”Trei găluște și-o gulie”                                                    

Sursă: Carte – ”Învăț să vorbesc corect și să fiu mai înțelept”

”Trei găluște și-o gulie

Fac o mare gălăgie

Pe un fund de farfurie.

– Tu gulie ești legumă

Și veche de-o săptămână

Noi, găluște galbene, gustoase,

– Stați așa găluște grase!

Sunt legumă, o știu bine

Dar uitați-vă la mine

Sunt plină de vitamine.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!