
- redactia
- 0 comentarii
- 926 Vizualizări
FOTO: Un nou model de colaborare între cultură, administrație și mediul de afaceri, inițiat de Asociația Nod Cultural
19 mai 2025Se poate realiza la Târgu Mureș un eveniment cultural de anvergură, care să susțină și să promoveze „Drumul” a șase dintre cei mai importanți artiști contemporani ai României – Maxim Dumitraș, Ion Pop, Santa Csaba, Marcel Stanciu, Florin Strejac, Constantin Ținteanu – Asociația Nod Cultural a demonstrat că da.
Evenimentul, desfășurat în premieră la Târgu Mureș, a adus împreună reprezentanți ai administrației locale, factori decizionali județeni, antreprenori, cadre universitare și artiști, într-un format hibrid dedicat dialogului, colaborării și valorizării culturii ca vector de dezvoltare.
Inițiativa aparține fondatoarelor Asociației Nod Cultural – Edit Botorog, Andrea Marliere și Alina Solovăstru – care și-au propus să creeze un spațiu de întâlnire între trei piloni esențiali ai unei comunități sănătoase: cultura, administrația și mediul de afaceri.

Evenimentul a avut loc joi, 15 mai, și a fost organizat de Asociația „Nod Cultural” în Cetatea Târgu Mureș, în parteneriat cu Primăria Târgu Mureș – Centrul de Cultură, Artă și Agrement și Muzeul Județean Mureș, cu sprijinul Cluburilor Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania de Nord (DWNT) și din Târgu Mureș (DWM). După masa rotundă, de la ora 15:00, o dezbatere care a reunit actori-cheie din administrație, sectorul de afaceri și societatea civilă, a urmat, de la ora 18:00, vernisajul expoziției „Drum”.

Parteneriate solide și o viziune comună
„Administrația locală a fost alături de organizatori încă de la început, sprijinind logistic evenimentul și oferind locații emblematice, precum Cetatea Medievală Târgu Mureș, devenită un spațiu viu de reflecție, dialog și artă.
Evenimentul a pornit de la ideea domnului Ciprian Comșulea, fondator Transylvanian Evolution, privind necesitatea unei sinergii reale între administrațiile locale și sectorul privat pentru accelerarea investițiilor – temă care a dat și titlul intervenției sale”, potrivit organizatorilor.
Intervenții-cheie din toate zonele relevante ale comunității
În deschiderea oficială, viceprimarul municipiului Târgu Mureș, Kovács Levente, și Gombos Csaba, administrator public, au prezentat potențialul orașului, proiectele în derulare și deschiderea autorităților către parteneriate care generează impact pozitiv.
Au urmat prezentări susținute de doamnele Daniela Ștefănescu și Sorina Moica, din partea mediului universitar mureșean, precum și de reprezentanți ai mediului de afaceri și al societății civile: Iulia Manole (Romanian Business Leaders) și Marius Mârza (CTP România), care au evidențiat modul în care business-ul poate contribui activ la consolidarea comunităților prin cultură.

Arta – liantul dintre idei și emoții
Pentru a realiza o tranziție inspirată de la zona de dezbatere la componenta artistică, organizatoarele l-au invitat pe Ovidiu Maior să prezinte proiectul muzical realizat de Asociația Iunona în colaborare cu Filarmonica din Târgu Mureș – un exemplu de sinergie între muzică, comunitate și inițiativă civică.
Momentul culminant al evenimentului l-a constituit vernisajul expoziției de artă contemporană, deschis oficial de Ötvös Koppány, directorul Muzeului Județean Mureș, și prezentat de Cora Fodor, care a introdus publicul în universul celor șase artiști vizuali – expozanți de marcă, cu un limbaj plastic profund și actual.

Un mesaj puternic: Fără cultură, nu există identitate
„Fără cultură și artă, nimic nu există cu adevărat. Ele sunt cele care definesc identitatea unei națiuni. De aceea, este nevoie de implicarea tuturor – de la administrații locale și mediul privat, la stat și organizații neguvernamentale – pentru a sprijini aceste demersuri și a contribui la continuarea Drumului acestor artiști… și implicit al nostru, ca identitate culturală”, au transmis fondatoarele Asociației Nod Cultural, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Evenimentul s-a bucurat de susținerea generoasă a partenerilor locali și naționali, care cred în puterea artei de a construi punți durabile între oameni, sectoare și generații. Drumul continuă“, au mai transmis organizatorii.
(V.C.)
















- Etichete:
- asociația Nod Cultural
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu