O seară a descoperirii. Noaptea Muzeelor la Muzeul UMFST din Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 517 Vizualizări

O seară a descoperirii. Noaptea Muzeelor la Muzeul UMFST din Târgu Mureș

Sâmbătă, 17 mai, Muzeul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și-a deschis din nou porțile pentru public, alăturându-se, pentru al cincilea an consecutiv, evenimentului cultural de anvergură internațională, „Noaptea Muzeelor”. Cu o atmosferă aparte, chiar și în ciuda vremii capricioase, vizitatorii au pășit în lumea fascinantă a științei, istoriei și arhitecturii, redescoperind patrimoniul universității și pasiunea celor care îl valorifică.

„Pentru noi, ca universitate, este o oportunitate pe care nu o ratăm, aceea de a spune povestea UMFST nu doar celor din interior, ci și publicului larg, care poate astfel să cunoască istoria și identitatea noastră”, a declarat conf. univ. dr. Fodor Georgeta, unul dintre coordonatorii evenimentului.

O noutate apreciată anul acesta a fost expoziția temporară de machete arhitecturale, realizate de studenții programului de arhitectură în limba engleză. Aceștia au fost provocați să reinterpreteze într-un mod creativ clădiri emblematice din istoria arhitecturii, aducându-le într-un context contemporan.  În completarea expoziției permanente, universitatea a deschis și spațiile partenere: biblioteca universitară și grădina botanică, ambele puncte de atracție pentru vizitatorii dornici de liniște, cunoaștere și frumos. Deși condițiile meteo nu au fost cele mai prielnice, interesul publicului a rămas constant, cu o prezență atentă, curioasă și implicată.

 „Ceea ce se observă este că publicul a devenit mai atent, mai interesat și mai răbdător. Aceste evenimente țintesc și valențe educaționale. Dacă în primul an lumea era foarte interesată și grăbită să bifeze încă un muzeu, anul acesta sunt mult mai atenți, stau mai mult, fotografiază exponatele și asta însemană că nivelul de interes crește și contribuim astfel și la formarea și educarea publicului. Muzeul este tot o instituție de educare, chiar dacă este nonformală”, a mai declarat aceasta pentru cotidianul Zi de Zi Mureș.

Cufărul lui Mihai Eminescu, vedeta serii

Una dintre piesele centrale ale serii a fost cufărul care i-a aparținut poetului Mihai Eminescu, aflat de mai mult timp în custodia muzeului. Obiectul, încărcat de simbolism și emoție, a atras privirile și întrebările vizitatorilor de toate vârstele, devenind astfel vedeta serii. Cufărul i-a aparținut marelui poet de-a lungul întregii sale vieți. Călător în țară și în Europa încă de la vârsta de 8 ani, Eminescu a transformat banalul geamantan într-un tovarăș nelipsit. Același cufăr l-a însoțit pe Eminescui la Viena și la Berlin, în timpul studiilor sale. În acest cufăr s-au aflat cele 44 de caiete-jurnal ale poetului. Originalele se păstrează la Biblioteca Academiei Române. Piesa este remarcată cu numeroase abțibilduri care evidențiază călătoriile făcute atât de poet, cât și de alți moștenitori ai cufărului. De asemnea, cufărul a fost realizat de Louis Vuitton, la celebra casă de modă franceză.

Evenimentul nu ar fi fost complet fără sprijinul studenților voluntari, dar și al elevilor de la Liceul UMFST. Aceștia au fost gazde excelente, oferind tururi ghidate și informații valoroase celor prezenți.

Diana CĂRBUREAN  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 











 

 

 

Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!