
- redactia
- 0 comentarii
- 472 Vizualizări
Conferință internațională la Târgu Mureș: „Comunitatea maghiară în secolul XX. Conferință privind istoria minorităților”
22 mai 2025Muzeul Județean Mureș organizează, în perioada 23–24 mai 2025, cea de-a treia ediție a conferinței internaționale „Comunitatea maghiară în secolul XX. Conferință privind istoria minorităților”. Evenimentul va avea loc la Clădirea Muzeului din Cetate, începând cu ora 12.45, și este realizat în parteneriat cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (Cluj-Napoca) și HUN-REN TK Institutul pentru Studierea Minorităților (Budapesta).

Conferința face parte dintr-o serie dedicată cercetării istoriei minorităților din România, organizată anual de către un muzeu din țară. Ediția din acest an aduce în prim-plan comunitatea maghiară din Transilvania în contextul complex al secolului XX, într-o abordare care pune accent pe procesele de adaptare, organizare și definire a identității colective.
Timp de două zile, 24 de comunicări științifice vor fi susținute de cercetători din Budapesta, Szeged, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe. Temele conferinței reflectă o varietate de perspective istorice, incluzând: factorii care determină specificul unei regiuni, motivațiile din spatele rezistenței în perioada comunistă, experiențele comunităților maghiare în anii de război (1944–1945), precum și teme de istorie locală – cu accent pe județul Mureș și orașul Târgu Mureș.
Evenimentul oferă un cadru de reflecție asupra modului în care elita maghiară locală a răspuns provocărilor istorice prin decizii și acțiuni ce au modelat funcționarea unei societăți minoritare în România. În centrul acestor analize se află ideea unei comunități capabile să-și articuleze identitatea nu doar prin limbă, ci și prin instituții, memorie colectivă și responsabilitate socială.
Muzeul Județean Mureș va fi reprezentat de cercetătorul Sárándi Tamás, cu comunicarea intitulată „Construirea națiunii, indiferență națională sau „conștiință de diasporă”? Procese de politică educațională în protopopiatul greco-catolic Mureș în perioada dualismului”. Comunicările se vor desfășura în limba maghiară.
Prin această conferință, Muzeul Județean Mureș își reafirmă angajamentul pentru promovarea cercetării științifice și susținerea dialogului intercultural, într-un spațiu în care istoria locală și cea regională se întâlnesc pentru a aduce în atenție teme esențiale ale trecutului și prezentului.
(Redacția)
- Etichete:
- istorie muzeu mures
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu