Alimentația în luna lui cuptor – în ritm cu natura Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 5185 Vizualizări

Alimentația în luna lui cuptor – în ritm cu natura

Luna iulie, denumită popular și luna lui cuptor, cea mai fierbinte lună a anului, în care Pământul se coace sub razele dogoritoare ale Soarelui, ne invită să încetinim ritmul și să ne racordăm la propriul ritm interior, la intuiția noastră. Ca specialist în nutriție dietetică mă întâlnesc adesea cu oameni care nu mai știu ce și când să mănânce, ce le face bine și ce nu. Mă întreb și cercetez constant cum s-a ajuns în situația în care se regăsesc din ce în ce mai mulți oameni, aceea de a nu mai ști despre alimentația ancestrală și despre nevoile propriului corp. Acești oameni de cele mai multe ori se lasă ghidați de trendurile alimentare și ajung să se întrebe care este alimentația potrivită pentru ei. În această lume care abundă de informații, mi-am ales misiunea, mai mult decât a le spune oamenilor ce să mănânce, să își înțeleagă corpul și să își redescopere propriul ritm, care să fie racordată la ritmul naturii. Din punctul meu de vedere, omul este un instrument care fie intră în armonica întregii orchestre, care este natura, fie va rămâne pe dinafară, iar aceste dezacorduri sunt numite cel mai adesea boli ale omului modern.

Ceasul interior

În zilele toride ale verii, organismul ghidat de ceasul interior știe că a venit vremea să încetinească ritmul și să se adapteze la condițiile vremii, iar digestia devine mai lentă, nevoia de hidratare fiind principala prioritate a corpului. Gestionarea aportului de lichide este un prim pas în adaptarea la condițiile vremii caniculare, în care corpul din nevoia de a se termoregla, pierde o cantitate însemnată de apă și electroliți. Ascultarea ritmului interior și folosirea hranei ca pe un aliat în buna funcționare a metabolismului, ne ajută să diminuăm stresul asupra organismului, ale cărui priorități se schimbă. De aceea organizarea meselor pe timpul verii este indicat să fie diferită decât în sezonul rece. Mai precis mesele principale este indicat să le luam dimineața devreme și seara, atunci când temperatura scade, iar corpul nu se mai supraîncălzește, iar acestea să fie constituite din fibre, alimente bogate în apă și proteine ușor digerabile de tipul peștelui, cărnii slabe și a nucilor și semințelor bine hidratate. Pe timpul zilei prânzul este recomandat să fie ușor, bogat în legume și preparate bogate în apă, de tipul borșurilor sau al supelor.

Acest ceas interior este precum o înțelepciune ancestrală pe care am moștenit-o din timpuri imemoriale și influențează fiecare funcție a corpului nostru, de la digestie, respirație, metabolism, secreție hormonală și până la regenerarea celulară. Doar respectând acest ceas interior, fiind racordați la ritmul firesc al vieții, reușim să ajutăm corpul să își poată menține forța vitală.

Hrana sezonieră

Vara este sezonul abundenței, al roadelor pe care Pământul le oferă cu generozitate. De fiecare dată natura oferă exact ceea ce corpul are nevoie. În această perioadă, capacitatea corpului de a digera carbohidrați crește, de aceea cea mai potrivită hrană vara, pe vreme caniculară, sunt fructele bine coapte în razele soarelui, legumele bogate în apă biodisponibilă și verdețurile ce au capacitatea să răcorească corpul și să ofere nutrienții care lipsesc în alte sezoane. Vara este momentul cel mai potrivit pentru a vitaminiza corpul. A consuma hrană în ritmul în care natura o oferă, înseamnă a oferi corpului vibrația vie a alimentelor sezoniere, proaspete pline de biofotonii înmagazinați din razele solare. Cele mai potrivite alimente pe care le putem consuma vara fără restricții sunt legumele de tipul dovleceilor, castraveților, ardeilor și roșiilor. Fructele de sezon bine coapte, precum: pepenii (roșu sau galben) caisele, piersicile și prunele timpurii sunt o sursă bună de hidratare care nu ar trebui să lipsească vara. Lactatele ușoare de tipul kefirului fermentat în casă cu ciupercă de kefir sau a iaurtului, sunt o sursă bună de proteine și grăsimi ușor digerabile, ce aduc și aport de probiotice și echilibrează flora intestinală. Cerealele integrale (orezul, hrișca, meiul, alacul) pot fi folosite la mesele principale pentru a oferi corpului energie constantă fără a suprasolicita digestia. Proteinele de origine animală (ouă fierte moi, pește slab sau carne albă gătită la abur sau cuptor) este indicat să fie introduse la mesele principale când temperatura este mai scăzută și corpul are o capacitate mai mare de a le procesa.

Cafeaua pe vreme de caniculă

Pentru iubitorii de cafea, aceasta este de cele mai multe ori un ritual sacru, de nelipsit chiar și pe vreme caniculară. Totuși este important să înțelegem efectele pe care cafeaua le are asupra corpului și cum pot fi minimizate aceste efecte nedorite. Cafeaua are un efect diuretic, ce accelerează eliminarea apei din organism, fapt ce poate conduce la deshidratare. Pe lângă eliminarea apei, cafeaua sprijină eliminarea mineralelor din organism, în special a calciului, magneziului și fierului. De aceea pentru persoanele anemice care preferă să o consume, aceasta este indicat să fie consumată la câteva ore după o masă bogată în fier, pentru a nu interfera cu absorția. În privința celorlalte minerale, ele ar trebui substituite printr-o alimentație diversă și prin consumul de ape îmbogățite cu minerale. Pentru a înlocui apa pierdută în urma consumului de cafea este indicat consumul unei cantități de apă cel puțin duble față de cantitatea de cafea consumată. Pentru cei cu probleme cardiace, cafeaua în sezonul cald poate intensifica palpitațiile și chiar poate stimula sistemul nervos și circulator, senzație cel mai adesea resimțită prin supraîncălzire sau agitație. În cazul acestor persoane este indicat, cel puțin în sezonul canicular, înlocuirea cafelei cu un substitut care imită gustul însă nu și efectele, de tipul cicoarei sau orzului. O alternativă la consumul de cafea pot fi băuturile precum ceaiul sau apele enzimate infuzate cu fructe și plante aromatice.

Probioticele de vară din bucătărie

În sezonul cald chiar și flora intestinală devine mai sensibilă, studiile științifice au evidențiat temperaturile ridicate, schimbările de ritm, hidratarea insuficientă și tentația de a consuma alimentelor procesate ca factori ce perturbă echilibrul microbiotei intestinale. De aceea este important să susținem acest microcosmos încapsulat în intestinele noastre, format din miliarde de bacterii ce au rolul de a susține imunitatea, digestia și starea de bine, prin consumul constant de hrană bogată în fibră și apă care să le hrănească și să le mențină în echilibru.

Tradițiile culinare românești și est europene abundă în soluții simple, de sezon, pentru menținerea unui tranzit sănătos și anume probioticele naturale, pregătite chiar în bucătăria de acasă. Câteva exemple din aceste preparate pline de microorganisme benefice sunt borșul de casă, kefirul, braga, kvasul și murăturile de sezon fermentate în sare, la soare. Rețetele cu aceste preparate abundă pe internet, însă vă îndemn să mergeți la mame și bunici, la bucătăresele iscusite din fiecare familie și să le cereți din înțelepciunea neamului rețete și abia apoi să preparați aceste alimente medicament. Acesta este un alt mod de a onora toată tradiția și cunoașterea transmisă din neam în neam și să beneficiem de hrana ancestrală.

Ce are cu adevărat nevoie corpul nostru vara?

Lunile călduroase de vară ne învață mai mult decât orice alt anotimp puterea echilibrului și a simplității. În arșița verii, corpul nostru nu are nevoie de excese, ci de hrană vie, de apă curată, de odihnă și de respectarea ceasului interior care, chiar dacă am uitat să-l ascultăm, continuă să ne ghideze cu înțelepciune. Fiecare fruct de sezon, fiecare probiotic natural, fiecare timp petrecut în natură, reprezintă un act de hrănire profundă, nu doar a trupului, ci și a minții și sufletului nostru. Natura lucrează mereu în cicluri, iar vara este timpul când ne reînnoim forța vitală din abundența ei, pregătindu-ne pentru roadele toamnei.

În loc de final așa cum v-am obișnuit o poezie care să hrănească nu doar mintea ci și sufletul.

Mihaela ȚĂPESCU,

Nutriționist dietetician autorizat

Despre Mihaela Țăpescu

Mihaela Țăpescu este nutriționist dietetician autorizat, absolventă a Facultății de Nutriție și Dietetică din Cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și membru al Colegiului Dieteticienilor din România. Este autoarea primei cărți pentru copii din România despre Microbiomul Uman – ”O introducere a copiilor în lumea Microbiotei Umane”. Este pasionată de Nutriția Pediatrică, Nutriția în perioada Precocepțională, Sarcină și Alăptare, dar și Sănătatea Gastrică fără de care nu putem avea un corp sănătos și armonios. Este specializată în Italia în interpretarea testelor de microbiom BioMetatest, teste de generația a treia și a mineralogramelor.

Site: www.nutritiebiologica.ro.

Contact: nutritiebiologica@gmail.com.

Telefon: 0723-892.377.

Luna lui cuptor”
Autor Cornel Jigău


Frigiderul
Nu mai face faţă,
Căutăm un cub de gheaţă,
Este luna lui cuptor
Doamnelor şi domnilor!

E căldură tot mai mare,
Ne ascundem şi de soare,
După umbră căutăm,
Tot în apă-am vrea să stăm!

Aerul condiţionat,
Poate-i cam sofisticat,
Şi la urma urmei nu-i
La-ndemâna orişicui.

Totuşi noi ne adaptăm
Şi căldura suportăm,
Căci căldura-i necesară
S-avem pâine în cămară!

E şi-n suflet tot căldură,
Izvorâtă din Scriptură,
Sau e-o peşteră-ngheţată
O celulă ferecată?

Deschide fereastra, frate,
Şi lumina va străbate,
Soarele îl va-ncălzi,
Şi mai mult va străluci!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online









 

 

 

 

 




Print





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!