Asociaţiile magistraţilor solicită refacerea Raportului MCV din 2019 Justitie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 142 Vizualizări

Asociaţiile magistraţilor solicită refacerea Raportului MCV din 2019

Magistraţi din patru asociaţii profesionale din România au arătat, într-un comunicat de presă pe care ni l-au remis că au solicitat, printre altele, experților Comisiei Europene aflați în misiune în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) refacerea raportului pentru anul 2019, atât pentru a corecta erorile vădite din el, cât şi pentru a reliefa corect şi complet starea de fapt”.

 

Asociația Magistraților din România (AMR), reprezentată de preşedintele, jud. Andreea Ciucă, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), reprezentată de preşedintele, jud. Florica Roman, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), reprezentată de preşedintele, jud. Dana Gîrbovan, şi Asociația Procurorilor din România (APR), reprezentată de preşedintele, procuror Elena Iordache, au transmis mass-media un comunicat de presă referitor la solicitările adresate experților Comisiei Europene aflați în misiune în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), cu care reprezentantele celor patru asociaţii profesionale s-au întâlnit în 12 februarie la Bucureşti.

“Reprezentanții celor patru asociații profesionale de magistrați au susținut că, pentru îndeplinirea obiectivelor MCV, este esențial ca rapoartele Comisiei Europene să pornească de la o situație legală şi factuală corectă și completă, în caz contrar recomandările emise de experții europeni fiind nu doar grav viciate, ci și având potențialul de a denatura scopul mecanismului, care trebuie să fie acela de a consolida și apăra independența justiției. Or, astfel cum au arătat cele patru asociații profesionale, ultimele rapoarte MCV conțin erori factuale grave, având un caracter vădit subiectiv, atât prin modul distorsionat de raportare a unor stări de fapt, cât și prin omiterea unor probleme grave ale justiției din România, a căror existență a fost dovedită și nu mai poate fi ignorată”, se arată în comunicat.

AMR a subliniat, printre altele, lipsa din Rapoartele MCV a referirilor la instanţele din teritoriu şi neglijarea locului și rolului instanțelor de judecată în activitatea de justiţie.

“Rapoartele MCV au privit, în mod aproape exclusiv, progresele din domeniul justiției prin prisma luptei împotriva corupției și a acțiunilor preventive în materie de corupție, lăsând impresia greșită că acestor obiective – cărora nu li se poate nega importanța pentru societate – li s-ar subsuma întreaga sau cea mai mare parte a activității sistemului de justiție. În plus, locul și rolul instanțelor de judecată a fost aproape complet neglijat. Atunci când s-au referit la combaterea corupției la nivel înalt, rapoartele MCV au avut în vedere DNA și, sporadic, ÎCCJ (în această ordine!), cu accent pe „independența sau eficacitatea DNA”. Curțile de apel au fost amintite pasager, cu trimitere la combaterea corupției la nivel înalt, iar când s-a vorbit despre combaterea corupției la toate nivelurile, rapoartele au ignorat, fără justificare, celelalte instanțe de judecată”, este sublinierea AMR.

AJADO, reprezentată de judecător Florica Român, a adresat o serie de întrebări experților Comisiei Europene, atrăgând atenția acestora asupra unor omisiuni inadmisibile din cadrul rapoartelor MCV, cum este declarația deosebit de gravă făcută de fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, sau înregistrarea convorbirii procurorilor din cadrul DNA Oradea, devenită publică și necontestată de aceștia, când complotau cum să facă dosare judecătorilor pentru a le induce acestora o stare de frică. Totodată, preşedintele AJADO a arătat că abuzurile din anchetele penale asupra judecătorilor şi procurorilor, făcute publice, au fost ignorate, în mod inexplicabil, de rapoartele MCV, iar preşedintele AMR a punctat că situaţia este cu atât mai gravă cu cât, la dată întocmirii ultimului raport MCV, există raportul Inspecţiei Judiciare care proba aceste abuzuri – act care ulterior a fost adoptat prin hotărâre a Plenului CSM.

APR a adus la cunoștință experților MCV împrejuarea că pentru prima dată asociația a fost invitată la astfel de discuţii; a prezentat punctual (așa cum a susținut în mod public de-a lungul timpului) necesitatea existenței SIIJ, fie în formă de organizare actuală, fie prin reorganizarea acesteia și nicidecum desfiinţarea ei; a menţionat motivele pentru care această structură a fost înfiinţată și erorile factuale conținute în Rapoartele MCV cu referire la această chestiune, precum și la activitatea SIIJ (spre exemplu, eroarea reținută în Raportul MCV privind redeschiderea urmăririi penale în anumite cauze).

UNJR, prin judecător Dana Girbovan, a insistat asupra documentelor privind imixtiunea nelegală a serviciilor secrete în actul de justiţie şi asupra raportului Inspecţiei Judiciare care conţine probe ale abuzurilor în anchetele desfăşurate împotriva magistraţilor, cu menţionarea numărului mare al judecătorilor instanţei supreme si ai altor instante, împotriva cărora au fost deschise anchete penale, aceste probe fiind confirmate prin Hotărârea Plenului CSM nr. 225/2019, care a aprobat raportul IJ.

Comunicatul integral poate fi consultat dând click pe Comunicat magistrati_MCV

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE