Home / Administratie / Aveţi o afacere acasă? Plătiţi de opt ori mai mult!

Aveţi o afacere acasă? Plătiţi de opt ori mai mult!

Distribuie

 

szoverfi vasile_site

Impozitele pe clădirile deţinute de persoane fizice în care se desfăşoară activităţi economice vor creşte de opt ori, a anunţat Szoverfi Vasile, şeful Serviciului de Urmărire şi Executare Silită Persoane Fizice şi Juridice, într-o conferinţă de presă de ieri. De asemenea, proprietarii de clădiri şi terenuri neîngrijite, precum şi de terenuri nelucrate doi ani consecutiv vor plăti impozite majorate cu până la 500 %. Criteriile prin care imobilele vor primi eticheta de neîngrijite vor fi stabilite printr-o hotărâre de Consiliu Local. În aceste condiţii, în care nu se cunoaşte numărul persoanelor fizice care au în proprietate locuinţe unde se desfăşoară activităţi comerciale, respectiv nu sunt stabilite criteriile pentru imobilele neîngrijite, proiectul de buget, la capitolul venituri, va fi aproximativ.

 

Modificările aduse Codului Fiscal generează o serie de ajustări a taxelor şi impozitelor locale şi în Tîrgu Mureş. Pentru ca acestea să fie aprobate şi aplicabile de la 1 ianuarie 2016 este nevoie doar de votul consilierilor locali care se vor întruni joi, 26 noiembrie, în şedinţă.
Pentru clădiri se diferenţiază două categorii de impozitare, şi anume pentru clădiri rezidenţiale şi clădiri nerezidenţiale, diferite şi în funcţie de calitatea proprietarului – persoană fizică sau juridică. Dacă proprietarii de clădiri destinate locuirii vor plăti aceleaşi impozite, pentru cei care desfăşoară activităţi economice în apartamente sau în case, impozitul pe clădiri va fi sensibil majorat.
“Impozitul pentru spaţii în care se desfăşoară activitate economică, impozitul va creşte. Valoarea impozabilă se calculează la valoarea clădirii, care se obţine dintr-un raport de evaluare, din valoarea construcţiei, din alte documente din care ne putem da seama cât valorează clădirea. Iar această cotă este de 0,65 %. Am făcut o simulare de calcul şi într-adevăr impozitul va creşte”, a declarat Szoverfi Vasile, şeful Serviciului de Urmărire şi Executare Silită Persoane Fizice şi Juridice.
Spre exemplu, pentru un apartament de 2 camere, destinat unei activităţi economice, pentru care se plătea 122 de lei, de acum încolo se va plăti 975 de lei, o creştere de opt ori. Szoverfi a precizat că: “Creşterea este foarte mare, dar se aplică doar pentru spaţiile în care se desfăşoară activitatea economică (n.a. o cameră, două, întreg spaţiul)”.

 

Fără evaluare, plătiţi triplu

 

Impozite mai substanţiale se vor percepe proprietarilor care nu şi-au reevaluat clădirea. “Este, de asemenea, o creştere foarte mare la acele imobile pentru care nu există elemente suficient de clare pentru determinarea valorii impozabile, pentru care se aplică o cotă de 2 %, ceea ce înseamnă o creştere de la 122 de lei la 2700 de lei”, a precizat şeful de serviciu, dând exemplul pentru apartament cu 2 camere, evaluat la aproape 150.000 de lei.
Persoanele fizice, proprietare de imobile unde se desfăşoară activităţi economice, au obligaţia de a depune, până la 31 martie, o declaraţie, iar, după momentul în care apar normele de aplicare a noului Cod Fiscal, contribuabilii vor afla mai exact ce acte vor fi nevoiţi să depună.
De aceste impozite majorate vor scăpa doar cei care în propria locuinţă au sediul social, însă nu desfăşoară acolo activitate economică. “Cine are înregistrat doar sediul social într-un apartament, dar nu desfăşoară niciun fel de activitate, nu va plăti impozitul mărit. Deci dacă sunt înregistrate 10 firme într-un apartament şi nu se desfăşoară activitate, conform legii nu se plăteşte impozitul mărit”, a explicat Szoverfi.
Pentru clădirile nerezidenţiale, deţinute de persoane fizice, unde se desfăşoară activităţi din domeniul agricol, impozitul va fi de 0,4 % din valoarea impozabilă.
Pentru clădirile rezidenţiale, persoanele juridice vor plăti un impozit de 0,3 %, ceea ce înseamnă o scădere de la 1,8 % la 0,3 %.
Pentru clădirile nerezidenţiale, proprietatea persoanelor juridice, se va menţine cota de 1,8 % şi pentru anul 2016.
Pentru clădirile ONG-urilor, fundaţiilor şi asociaţiilor, cota de impozitare va fi de 0,27 %.
Pentru clădirile neevaluate în ultimii 3 ani se va plăti o cotă de 7,5 %, care scade de la 20 – pentru primul an, respectiv 40 % – pentru cel de-al doilea, cât era până acum.
Pentru persoanele juridice, proprietare de clădiri unde se desfăşoară activităţi agricole, cota de impozitare va fi de 0,6 %, o scădere, de asemenea, de la 1,8 %.
În 2016 nu se vor plăti impozite majorate pentru deţinerea celei de-a doua locuinţe sau a mai multora, nu se va plăti impozit majorat pentru suprafaţa ce depăşeşte 150 de mp.

 

500 % pentru imobilele neîngrijite

 

Pentru clădirile neîngrijite deţinute de persoane fizice şi/sau juridice se va plăti un impozit majorat cu până la 500 %.
“Fiind vorba de a se face o procedură, cu nişte criterii clare de încadrare, se lucrează pe această procedură, care se va adopta printr-o hotărâre de consiliu, la şedinţa viitoare sau peste două luni”, a explicat Szoverfi Vasile, şeful Serviciului de Urmărire şi Executare Silită Persoane Fizice şi Juridice, cum se vor stabili imobilele ce vor fi taxate usturător.
Şi în cazul terenurilor agricole, Consiliul Local va putea majora taxa cu până la 500 %. Pentru terenurile nelucrate doi ani consecutiv se va majora impozitul pe teren tot cu până la 500 %.
Taxele pentru autovehicule, pentru terenuri, cu o singură excepţie, spectacole nu se majorează. Astfel, pentru terenurile amplasate în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, până la suprafaţa de 400 mp se va plăti impozit mai mare.
Impozitele pe autovehicule vor fi datorate de la data înregistrării sau înmatriculării şi se datorează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor. “Dacă eu cumpăr maşina în februarie şi în august am vândut-o, eu nu mai plătesc impozit, va plăti impozit cel care la 31 decembrie 2016, spre exemplu, va avea în proprietate maşina”, a subliniat Szoverfi Vasile.
Aceeaşi regulă se aplică şi la terenuri şi la clădiri.
Contribuabilii care vor plăti impozitele şi taxele locale integral până la 31 martie vor beneficia de bonificaţia de 10 %.
În aceste condiţii, proiecţia bugetului este dificilă deoarece numărul persoanelor fizice care au în proprietate locuinţe unde se desfăşoară activităţi economice e necunoscut, la fel şi cel al persoanelor fizice sau juridice deţinătoare de clădiri şi terenuri neîngrijite.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

2 comentarii

  1. ioan bandila marceanu

    Astia-s dusi cu sorcova

  2. cred ca ati inebunit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.