Gala aniversară „50 de ani speciali”, o jumătate de secol de învățământ special mureșean Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

Gala aniversară „50 de ani speciali”, o jumătate de secol de învățământ special mureșean

O zi încărcată de emoție pentru institutul de învățământ cu caracter deosebit.

În dimineața zilei de joi, 24 octombrie, a avut loc aniversarea celor 50 de ani de la înființarea Centrului Școlar pentru Educație Inclusivă nr. 1 din Târgu-Mureș, în incinta sălii mari a Palatului Administrativ.

Înființarea acestei școli speciale a avut loc în data de 15 septembrie 1969. Au fost prezenți prefectul Mircea Dușa, subprefectul Nagy Zsigmond, președintele Consiliului Județean Mureș – Peter Férenc, prof. Illés Ildikó – inspector școlar județean adjunct și prorectorul Universității ”Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș, conf. univ. dr. Doina David.


Discursuri de mulțumire și efortul integrării în societate

După audiția Imnului Școlii, Imnului Național, și invocarea membrilor Consiliului Județean, partenerilor și comitetului instituției de învățământ pentru copii cu dizabilități, de către directoarea instituției, Anișoara Moga, au fost adresate discursurile de apreciere.

Prefectul Mircea Dușa a insistat pe drepturi egale, aprecierea pentru o instituție care „prin efortul catedrei profesorale se vor educa acești copii prin cunoștințele transmise, acest lucru se face cu dragoste, cu responsabilitate față de copii.”

„Una din funcțiile importante este asigurarea accesului la informație tuturor. La fel de egali sunt toți acești copii. Rolul cel mai important este integrarea lor, dar și sensibilizarea societății. Nu este doar o datorie ci și o obligație”, a susținut cu gratitudine președintele Consiliului Județean Mureș.

Noi orizonturi pentru copiii cu dizabilități

Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă nr. 1 din Târgu-Mureș este o școală „frumoasă, îngrijită pentru copii și părinții copiilor”, dotată la nivel european, prezintă săli de clase luminoase, iar zâmbetele elevilor au atins emoția celor din sală, transcendentând imaginile proiectate. Acești copii prezintă grade de dizabilități variate, astfel prin respectul pentru societate și pasiunea pentru meserie a profesorilor dar și prin proiecte care aduc alinare și mulțumire, cu răbdare, se ajunge la succes, în urma celor spuse de comitetul școlii.

S-a vorbit despre eforturi, „eforturi mai mari decât în celelalte școli”, dar ce presupune acest efort?

Un material didactic de specialitate, pregătire profesională adecvată condiției copiilor. Acest efort presupune sau denotă caracterul orientat spre caritate, binefacere, grijă al societății în care trăim. Fiindcă exista șanse pentru toți. Natura se echilibrează în manifestările sale. În cazul acestor copii, cred că întocmai aceste dizabilități îi fac mai sensibili, mai puternici, în locuri în care, oamenii „normali” nu au acces. Consider că este de datoria noastră să ne arătăm compasiunea și responsabilitatea față de lumea înconjurătoare și să facem eforturi să conviețuim într-o comunitate luminoasă.

În termeni largi, Gala aniversară „50 de ani speciali, o jumătate de secol de învățământ special mureșean” a prezentat deschidere către următoarea jumătate de secol de activitate a Centrului Școlar pentru Educație Inclusivă nr. 1 din Târgu-Mureș.

Vlad TODEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE