Problema deșeurilor rezolvată pe jumătate. Inculpați în dosarul ASA Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

Problema deșeurilor rezolvată pe jumătate. Inculpați în dosarul ASA

DSC_0014_site

Proiectele de hotărâre privind transportul gunoiului depozitat ilegal pe platforma provizorie de pe strada Hotarului, respectiv prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciilor de salubritate, respectiv proiectul privind constituirea Municipiului Tîrgu Mureș ca parte civilă în Dosarul nr. 103/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș, dosar mai bine cunoscut ca ASA Tîrgu Mureș (FC Municipal la data săvârșirii presupuselor infracțiuni) și încheierea unei tranzacții judiciare.

La ședința extraordinară a Consiliului Local Tîrgu Mureș, prezidată de către viceprimarul Claudiu Maior, a fost prezent cum se întâmplă mai rar și primarul Dorin Florea care a avut un discurs de vreo 10 minute în care a atacat sunbiecte de la ancheta DNA, la denunțători, problema deșeurilor etc. Cum cea mai arzătoare proiecte de pe ordinea de zi viza problema depozitării deșeurilor menajere din municipiul Tîrgu Mureș, a transportului acestora la o platformă ecologică, autorizată, respectiv prelungirea contractului cu actualul operator de salubritate, în condițiile în care în proiectul european încă nu au fost desemnați operatorul depozitului de la Sânpaul și operatorii de transport la stațiile de transfer, respectiv la stația de colectare, sortare și transfer de la Vălureni, vom consemna doar acea declarație. “Am discutat azi-dimineață cu președintele Consiliului Județean vizavi de problema care vă macină: gunoiul. Nu vreau să descopăr morții, dacă nu știți vi s-a explicat de sute de ori cum s-a ajuns în situația asta fără ca primăria să aibă nicio vină. Ni s-a interzis și posibilitatea de a avea propria strategie. Eu ce fac acuma numai vă povestesc lucruri care sunt cunoscute. Dacă aveți alt format sau altă gândire de cercuri de șmecheri nu treceți primăria prin filtrul ăsta, nu încearcă și nu a încercat niciodată cineva să vă păcălească sau să vă ducă în eroare. S-a ajuns în situația asta din entuziasmul tâmpit la vremea respectivă în care nu s-a obținut garanții din partea consiliului și cei care au negociat vizavi de proiectul european. Dacă aveam o supapă că de mâine primăria face ce vrea, atunci era altceva. Acest lucru s-a votat în unanimitate în Consiliul Local acum vreo 6 ani. A fi amendați de Garda de Mediu pentru că nu luați o decizie, nu am decât să caut măsurile legale să mă îndrept împotriva celor care nu vreți să înțelegeți. Consiliul Local nu trebuie să fie la îndemâna unui derbedeu delator sau cineva din foaierul politic să exercite presiuni asupra consiliului. Iar instituțiile statului sunt obligate ca aceste lucruri, cel puțin, să le ia în considerare. Nu mi se pare normal să apară înainte de fiecare ședință de consiliu anumite poziții prin presă, pe facebook și prin alte lucruri și dvs. să fiți deturnați ca interesul orașului să fie păgubit”, a transmis primarul. Acesta a susținut că a solicitat președintelui Consiliului Județean, Ciprian Dobre, desfășurarea unei ședințe comune în care să se discute acoperirea diferenței de preț de către autoritatea județeană.
După acest discurs din care ne-am oprit asupra unei părți, edilul a părăsit sala de ședințe, iar consilierii locali au intrat în ordinea de zi.

 

Alt optulea nou consilier

 

Ioana Roman nu mai este începând din 5 octombrie consilier local, dată de la care și-a dat demisia din funcție, renunțând la mandat. A fost cel de-al optulea ales local care renunță sau își pierde mandatul în această legislatură. Consilierii locali au luat act ieri act de încetarea de drept a mandatului său înainte de durata normală de patru ani.
Tot începând de ieri, inginerul Nicolae Dordea a fost validat în funcția de consilier local și a depus apoi jurământul în fața plenului CL.
De aici am trecut la problema deșeurilor, nu înainte ca viceprimarul Claudiu Maior să anunțe că Primăria a fost amendată cu 50.000 de lei din nou de Garda de Mediu și că această amendă va fi contestată, de asemenea. Amenda este legată de faptul că Primăria nu a luat măsurile impuse în nota de contestare emisă în urma controlului din perioada 1-4 septembrie când municipalitatea a primit un ultimatum de a curăța platforma provizorie de depozitare de pe strada Hotarului până în 4 octombrie și să nu mai depoziteze începând cu 4 septembrie deșeurile acolo.
“Noi am contestat atât ultima notă de constatare prin care ne-au fost lăsate măsuri, în special pentru termenele neverosimil de scurte care au fost lăsate, totodată au fost trasate sarcini în sarcina noastră care nu țin doar de noi și am contestat inclusiv procesul verbal de contravenție, vreau să vă spun că în actele înaintate am făcut referire inclusiv la demersurile noastre de a putea finanța lucrările de trabsport ale deșeurilor de acolo, nu știu în continuare, în funcție de votul dvs., cum putem să ne apărăm mai departe, dar rămâne să fie decizia dvs., a deliberativului”, a spus Andrei Mureșan, secretarul municipiului.
Viceprimarul Peti Andrei a adus un amendament la proiectul de hotărâre. “Această activitate de curățare a platformei de depozitare temporară trebuie să se facă în condițiile legii, numai cu privire la deșeurile rezultate și produse în municipiul Tîrgu Mureș și numai cu condiția respectării evitării dublei finanțări a acestei activități”, a solicitat acesta.
La amendamentul său, alte două completări au fost aduse de celălalt viceprimar, Claudiu Maior.
Astfel, articolul 1 care prevedea aprobarea alocării sumei de 710 mii de lei din bugetul local pentru finanțarea transportului deșeurilor în vederea eliberării platformei de depozitare provizorie se va face prin licitație publică. Iar la articolul doi modificarea a fost că, dacă în urma negocierilor cu Consiliul Județean pentru suportarea în comun a sumelor generate de transportul gunoiului la Odorheiu Secuiesc nu se va ajunge la recuperarea sumelor sau la un consens, persoanele din Executivul Primăriei și primarul municipiului Tîrgu Mureș se împuternicesc să continue și în instanță dacă va fi nevoie acest demers.
Cu abținerile consilierilor locali ai PSD și a UDMR-istului Jozsa Tibor, materialul a fost aprobat. De la ședință a lipsit un alt ales al UDMR, Gombos Csaba.
La punctul al patrulea, Consiliul Local era chemat să aprobe prelungirea contractului cu Salubriserv SA. Deoarece proiectul de hotărâre nu a trecut, fiind necesare două-treimi, iar aceleași cinci persoane s-au abținut de la vot, menționăm doar reacțiile post-vot.
Viceprimarul Claudiu Maior a susținut că: “Atât vreau să vă spun că din 1 ianuarie gunoiul rămâne în Tîrgu Mureș”, iar secretarul municipiului a constatat că: „Eu doar din punct de vedere tehnic am o nebuloasă în sensul în care acest material a trecut prin comisiile de specialitate ale Consiliului Local și nicăieri nu am văzut că cineva nu este de acord. Este o abținere. Sunt completări, obiecții, sunt observații”.
Sărim câteva proiecte pe care le vom trata în cotidianul Zi de Zi de luni și ne oprim asupra unei alte chestiuni ce a fost dezbătută de către consilieri aproape o oră.

 

Parte civilă și tranzacție cu ASA

 

În regim de urgență, curios oarecum, pentru că DNA – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș a solicitat Consiliului Local Tîrgu Mureș încă din 14 septembrie o poziție referitoare la constituirea ca parte civilă în dosarul ASA a fost dezbătută această chestiune, precum și încheierea unei tranzacții judiciare între municipiul Tîrgu Mureș și clubul ASA, în urma căreia bugetului local să îi fie virați înainte de cercetarea judecătorească sumele care au fost indicate de către procurori drept prejudiciu, și anume 7,053 de milioane de lei.
Cu această ocazie am aflat că împotriva primarului Dorin Florea, a directorului economic al Primăriei Tîrgu Mureș, Kiss Imola, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, respectiv împotriva viceprimarului Claudiu Maior, a consilierilor locali Ionuț Fărcaș și Benedek Istvan, a angajaților Primăriei Bako Attila și Virgil Măceșanu, a fostului secretar al municipiului, Maria Cioban, pentru complicitate la abuz în serviciu, a fostului președinte al clubului FC Municipal, cum se numea ASA la vremea debutului anchetei, Ioan Nucu Man pentru complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri, respectiv împotriva asociației sportive s-a pus în mișcare acțiunea penală și aceștia nu mai sunt suspecți, ci inculpați.
Dezbaterile au fost lungi, dar în cele din urmă s-a hotărât contractarea unei case de avocatură care să întocmească o tranzacție validă. În schimb, aleșii au amânat să dea un răspuns DNA cu privire la faptul dacă se constituie sau nu parte civilă în procesul penal în vederea recuperării prejudiciului.
Cu mai multe detalii și asupra acestui proiect, considerăm că e necesară o revenire.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE