Centre de permanenţă înfiinţate în judeţ Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 623 Vizualizări

Centre de permanenţă înfiinţate în judeţ

4-2_11.jpg
În judeţul Mureş ar mai putea fi înfiinţate încă şapte centre de permanenţă. În prezent, în judeţ funcţionează trei centre de permanenţă: la Band, având arondate localităţile Iclănzel, Grebenişu de Câmpie şi Band, centrul de permanenţă Şăulia fiind arondate localităţile Sânpetru de Câmpie, Pogăceaua, Miheşu de Câmpie şi Şăulia, precum şi centrul de permanenţă Zau de Câmpie, care deserveşte pacienţii din localităţile Valea Largă, Papiu Ilarian, Tăureni şi Zau de Câmpie.
Potrivit Ordonanţei adoptate de Guvern, Direcţiile de Sănătate Publică şi Casele de Asigurări vor putea identifica la propunerile administraţiilor locale, unde ar mai fi nevoie de înfiinţarea a noi centre de permanenţă. ”Analizând nevoile de asistenţă medicală prin centre de permanenţă, DSP a stabilit zonele unde se impune înfiinţarea centrelor de permanenţă şi propune înfiinţarea a şapte centre de permanenţă, din care două centre de permanenţă mobile în localităţile Sărmaş şi Miercurea Niraj şi cinci centre de permanenţă fixe în localităţile Deda, Ibăneşti, Sovata, Sângeorgiu de Pădure şi Râciu, urmând să solicităm şi punctul de vedere al Casei de Asigurări”, a subliniat dr. Adrian Mureşan, directorul executiv al DSP Mureş. Potrivit acestuia, pe lângă arondarea teritorială a localităţilor la centrele de permanenţă, DSP-ului îi mai revine sarcina de a asigura dotarea truselor de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare, controlul organizării şi bunei desfăşurări, dar şi realizarea programării lunare a medicilor de familie care participă la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în cadrul centrelor de permanenţă. În ceea ce priveşte administraţiile locale, acestea vor trebui să pună la dispoziţie spaţiul necesar pentru centrul de permanenţă, să asigure personal auxiliar, precum şi pot contribui la asigurarea truselor de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare necesare.

Obligaţia de a lucra peste program, un abuz

Medicii de familie care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00 – 8.00. şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 8.00 – 8.00, a doua zi. Totodată, medicii vor primi un vehicul special dotat pentru deplasarea la consultaţiile de urgenţă solicitate de pacienţii din teritoriul arondat centrului de permanenţă respectiv. Pentru serviciile prestate vor fi remuneraţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. În caz contrar, dacă refuză această gardă, vor fi penalizaţi lunar, cu 10% din valoarea minimă garantată a punctului per capita. ”Mi se pare un abuz să fiu obligată să prestez o muncă în afara Codului Muncii. Pentru că la cele şapte ore din cabinet câte vor fi obligatorii de la 1 aprilie prin proiectul de contract pe 2011, s-ar adăuga o activitate de la 15.00 până a doua zi dimineaţa la ora 8.00, respectiv 24 de ore în zilele de weekend”, a declarat dr. Ileana Mihăescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE