Înarmarea, soluţia în 2011? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 45 Vizualizări

Înarmarea, soluţia în 2011?

5-2_16.jpg
55,17% din infracţiunile de mare violenţă se comit în mediul rural, iar anul trecut 34,74% din totalul tâlhăriilor au fost înregistrate tot în mediul rural. Soluţia? Poliţişti voluntari. IPJ prezintă mâine la Consiliul Judeţean un raport de activitate pe anul 2010.
Unul din proiectele principale consemnate în raportul amintit este cel privind “poliţiştii voluntari”. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din cadrul Consiliului Judeţean Mureş, au consultat consiliile locale din mediul rural în legătură cu posibilitatea realizării unei noi forme de colaborare între poliţie şi comunitate. “Această propunere caută să compenseze într-o oarecare măsură forţele reduse de poliţie din mediul rural, mai ales în condiţiile actuale de criză economică”, explică în raport Valentin Pescari, şeful IPJ Mureş. Iniţiativa a constat în înfiinţarea unor grupe de sprijin ale poliţiei, formate din voluntari, cetăţeni ai comunei la care poliţistul să poată apela pentru a solicita sprijinul în anumite situaţii pentru rezolvarea unor probleme de ordine publică. Într-o primă etapă, în premieră la nivel naţional, cinci comune (Gurghiu, Acăţari, Cuci, Albesti, Sîncraiu de Mureş) au răspuns afirmativ invitaţiei, urmând ca astfel de grupuri să fie constituite şi în alte localităţi din judeţ (Sântana de Mureş, Cristeşti, Sângeorgiu de Mureş). Conform documentului ce va fi prezentat mânine, în anul 2010, în mediul rural au fost sesizate 41 infracţiuni de tâlhărie care reprezintă 34,74 % din totalul tâlhăriilor sesizate la nivel de judeţ.

Ce se mai fură?

Furturile din autoturisme deţin ponderea cea mai mare a infracţiunilor înregistrate de poliţişti în stradă. De asemenea, sunt permanent în atenţie furturile din locuinţe, atât în mediul urban, cât şi rural. Pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului IPJ a derulat anul trecut 13 acţiuni de informare preventivă. În 2010 au fost sesizate 4.419 infracţiuni contra persoanei, infracţiunile de mare violenţă, respectiv omor, tentativă de omor, viol urmat de moartea victimei au o uşoară tendinţă de creştere faţă de anii anteriori, iar 55,17% s-au comis tot în mediul rural. “Conducerea inspectoratului va stărui în continuare pentru funcţionarea instituţiei la parametrii cei mai înalţi, astfel încât măsurile dispuse şi activităţile desfăşurate în executarea lor să conducă la soluţionarea cu promptitudine, profesionalism şi responsabilitate a problemelor cu care se confruntă comunitatea judeţului Mureş”, susţine comisarul, Valentin Pescari, şeful IPJ Mureş.

Câţi avem arme?
În evidenţele IPJ Mureş există înregistraţi 3.346 deţinători de arme, din care 1.435 au permis de armă categoriile A şi B, respectiv 2.779 arme letale. Alte 1.911 persoane deţin 2.233 arme neletale, 82 persoane juridice au 1.195 arme letale şi neletale şi 5 societăţi comerciale sunt autorizate să comercializeze arme, iar 1 societate este autorizată pentru curs de iniţiere teoretică şi practică pentru arme şi muniţii letale. În 2010 au fost înregistrate 320 de solicitări pentru drept de port arme letale şi neletale de către noi posesori.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE