Legea lustraţiei – obsesie sau necesitate? Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 45 Vizualizări

Legea lustraţiei – obsesie sau necesitate?

801_Legea.gifLavinia Şandru, Cozmin Guşă şi Aurelian Pavelescu, deputaţi PIN, au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe data de 7 aprilie , "Legea antinomenclatură". Dacă această lege ar fi votată, cu siguranţă s-ar trece la o "curăţenie generală" în foarte multe dintre instituţiile bugetare centrale şi locale. Figuri cunoscute, dar care de 15 ani ne-au obosit cu prezenţa lor, ar fi nevoite să se retragă. Oricum au stat prea mult.
Legea este inspirată de iniţiativa legislativă a lui Ticu Dumitrescu, blocată în 1994 şi de cea a regretatului George Şerban, cu acelaşi caracter, dar interzisă în 1999. Adrian Cioroianu, senator liberal şi-a anunţat intenţia de a sprijini Societatea Timişoara în demersurile ei ce vizează îndepărtarea din structurile de conducere ale statului român a foştilor nomenclaturişti PCR.

O ţară plină de dalmaţieni

În martie 1990, regretatul George Şerban dădea citire din balconul Operei din Timişoara celebrei Proclamaţii. Punctul 8 a stârnit multă agitaţie în rândurile unei clase politice pe cale de a se închega atunci pe ruinele fostei nomenclaturi securisto-activiste. Sutele de mii de semnături nu au fost de ajuns pentru punerea în aplicare a acelui atât de contestat punct 8. Ales deputat în 1996 pe listele PNŢCD-Timiş, George Şerban a promis că va promova punctul 8 sub forma unui proiect de lege – Legea Lustraţiei. Intenţia nu s-a putut materializa deoarece în 1999 George Şerban a decedat. Proiectul a fost preluat de Teodor Stanca, el reuşind să-l înregistreze şi să-l remită Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi naţionale. Dan Marţian, preşedinte al acelei comisii a reuşit să-l blocheze, el însuşi fiind unul dintre cei vizaţi şi care ar fi avut de suferit de pe urma promovării acestuia. Erau şi sunt prea mulţi care se simt în această situaţie.

Dorinţele lui Guşă…

Potrivit proiectului Guşă, activiştii PCR care au făcut parte din nomenclatura comunistă au interdicţie de a candida sau de a fi numiţi în funcţii sau demnităţi publice. În această variantă s-ar face o adevărată "curăţenie" în multe dintre structurile de putere ale statului român, dar şi în forul reprezentativ al ţării, Parlamentul României. Cei vizaţi sunt foştii membri ai Comitetului Politic Executiv, ai Secretariatului PCR, foştii membri ai CC al PCR şi membrii supleanţi, foştii deputaţi ai Marii Adunări Naţionale, foştii membri ai Comitetelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale ai PCR, foştii membri ai CC al UTC, foştii activişti ai PCR care au fost salarizaţi în aparatul central şi local al PCR. Tot în această categorie intră şi cei care au condus sau coordonat activitatea instanţelor de judecată şi ai procuraturii.

…şi dorinţele lui Cioroianu

Senatorul PNL Adrian Cioroianu consideră că proiectul său şi al lui Guşă sunt neavenite. Cioroianu va încerca să-l atragă şi pe Guşă de partea sa deoarece proiectul pe care el doreşte să-l promoveze a fost conceput împreună cu Societatea Timişoara şi multe din idei i se par interesante şi bune. De asemenea, Cioroianu mai doreşte ca înainte de a fi promovat un proiect comun la Parlament, ar fi de dorit ca acesta să facă obiectul unei dezbateri publice. Eugen Nicolăescu, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat pe data de 8 aprilie la Târgu Mureş, că o variantă unitară care să însumeze toate tendinţele ar fi binevenită. Referitor la iniţiativa lui Guşă, Nicolăescu a mai spus: "Iniţiativa lui Guşă a fost pripită, dar este de salutat…Ar fi mai bine să discutăm o iniţiativă unitară". Cioroianu a nuanţat chiar iniţiativa sa legislativă, declarând: "Legea va fi un adevărat test de moralitate pentru partidele politice".

Priboii Alianţei DA

Fostul lider ţărănist Ticu Dumitrescu este unul dintre cei mai realişti. Experienţa trăită de el în 1994 îl îndreptăţeşte să creadă că şi de data aceasta se va întâmpla la fel. El este sigur că parlamentarii PSD şi cei ai PPRM se vor pronunţa împotriva proiectului. Este convins că printre parlamentarii Alianţei PNL-PD vor fi cel puţin 10-12, dacă nu mai mulţi, care să voteze împotriva Legii Lustraţiei. Explicaţia este simplă: chiar unii dintre ei ar cădea sub incidenţa legii. De asemenea, Ticu Dumitrescu consideră că legea este perfectibilă pentru că ea nu face deocamdată referire la ofiţerii de securitate. Din nefericire, eforturile celor care au avut o asemenea iniţiativă sunt în momentul de faţă dispersate. Şansele sunt puţine în faţa unui Parlament, în care o parte din onorabili sunt "scuturaţi" de frisoane la ideea deconspirării trecutului lor mai mult sau puţin maculat. Ticu Dumitrescu crede că aceştia vor fi puşi în faţa unei situaţii deosebite şi vor face cu siguranţă front comun, chiar dacă aparent par a fi pe poziţii ireconciliabile.

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE