Luptă strânsă pentru şefia UMF Târgu-Mureş Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 52 Vizualizări

Luptă strânsă pentru şefia UMF Târgu-Mureş

4_764c03.jpgDezvoltarea unei baze materiale pentru disciplinele facultăţilor, atragerea de resurse financiare pentru cercetare mai ales prin parteneriat public privat, promovarea cadrelor didactice şi oferte educaţionale bogate pentru studenţi sunt o parte dintre viziunile şi idealurile pe care cei trei candidaţi la funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) le-au prezentat la şedinţa publică cu cadrele didactice din universitate şi studenţi.
În cursa pentru desemnarea noului rector al UMF Târgu-Mureş s-au înscris prof. dr. Klara Brînzaniuc, actualul prorector, prof. dr. Leonard Azamfirei, actualul decan al Facultăţii de Medicină şi prof. dr. Tiberiu Băţagă, director departament M5, Facultatea de Medicină. Cei trei candidaţi şi-au prezentat planurile manageriale în cadrul unei şedinţe publice ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.
Clasificarea superioară a UMF, viziunea prof.dr. Brînzaniuc
Viziunea prof. dr. Klara Brînzaniuc, actualul prorector ştiinţific se îndreaptă în primul rând pe dezvoltarea indicatorilor din întreaga universitate care ar putea duce la clasificarea universităţii în categoria A, ci nu B cum este clasificată în prezent. Printre oportunităţile prezentate se numără atragerea de resurse financiare din parteneriate de cercetare public private, extinderea şcolarizării pentru studenţi străini, cu taxă, în funcţie de cerinţele pieţii internaţionale a muncii, utilizarea noilor facilităţi ale UMF, precum tipografia digitală, facilităţi sportive pentru atragerea de resurse financiare. Asigurarea infrastructurii pentru cercetarea modernă, simplificarea procedurilor de evaluare a cadrelor didactice şi de cercetare, precum şi finalizarea proiectului noului Centru Integrat de Învăţământ Farmaceutic şi Cercetări Biomedicale sunt alte puncte de pe calendarul planurilor prof. dr. Klara Brînzaniuc, în condiţiile în care va fi aleasă de colegii din universitate, rector al UMF.
Cercetarea ştiinţifică, prioritară pentru prof. dr. Azamfirei
Înfiinţarea unui centru de simulare destinat într-o primă etapă studenţilor, în vederea dezvoltării abilităţilor practice ale acestora, construcţia noului sediu al Facultăţii de Farmacie, înfiinţarea şi dezvoltarea unui centru  de cercetare, sprijinirea depunerii de proiecte şi reorganizarea Școlii Doctorale, precum şi alocarea unui buget anual destinat exclusiv cercetării ştiinţifice sunt marile obiective ale prof. dr. Leonard Azamfirei, de realizat dacă va fi desemnat noul rector al UMF Târgu-Mureş. În opinia sa, revigorarea activităţii de cercetare ştiinţifică  este singurul mecanism ce va putea determina clasificarea superioară a Universităţii.
Un accent important pune pe dezvoltarea programelor de master existente, dar şi iniţierea unor programe noi de master cu caracter interdisciplinar pentru a oferi studenţilor, mai ales celor cu ciclul de licenţă de 3-4 ani, posibilitatea de a-şi completa studiile. Promovarea cadrelor didactice, alocarea resurselor şi păstrarea unei relaţii apropiate cu autorităţile locale sunt alte obiective punctate din planul său managerial.
Universitate de cercetare avansată şi educaţie, viziunea prof. dr.  Băţagă
Printre obiectivele principale ale prof. dr. Băţagă dacă va fi ales rector al UMF Târgu-Mureş se numără promovarea unui standard european pentru şcoala doctorală prin conduceri de doctorat în cotutelă, realizarea unei universităţi de cercetare avansată şi educaţie, promovarea ofertei educaţionale a universităţii, extinderea bazei materiale a facultăţilor şi diversificarea serviciilor de educaţie medicale prin înfiinţarea de noi facultăţi, discipline şi acreditarea definitivă a celor existente şi promovarea cadrelor didactice pe baza performanţelor lor didactice şi ştiinţifice. În opinia sa este important sistemul de comunicare internet şi intranet la nivelul catedrei şi al facultăţii pentru rezolvarea rapidă a problemelor administrative, didactice şi ştiinţifice ale fiecărei discipline, continuarea, extinderea şi finalizarea lucrărilor de construcţie care vizează modernizarea bazei de învăţământ, sociale, de recreere şi sport a universităţii. Totodată pune accent pe crearea unui centru de cercetare cu laboratoare specifice pentru cercetare fundamentală şi aplicatică şi îmbunătăţirea relaţiei cu cercurile de studenţi.
Dialog cu cadrele didactice
”Principiile manageriale pe care le propun sunt deschidere în dialogul cu liniile de predare, toate grupurile de interesecare gravitează în jurul departamentelor şi al facultăţilorşi care să se concretizeze în disponibilitatea de a discuta, negocia şi coopera cu parteneri din emdiul universitar şi extrauniversitar din ţară sau din străinătate. Stilul de conducere practicat se va baza pe promovarea consecventă a următoarelor principii: uşi deschise, spirit de echipă, faţa la colegi şi la echipa managerială, încredere în oameni, asumarea răspunderii pentru demersul managerial, onestitate şi loialitate faţă de instituţie şi spirit democratic şi respectul legii.”
Prof. dr. Tiberiu Băţagă
Decizii luate informat, prin analiză raţională
”Împreună suntem responsabili de viitorul acestei universităţi şi consider că voturile pentru structurile universitare este extrem de important pentru a defini principiile pe care aceasta va funcţiona în următorii ani. Nu pot face promisiuni nesustenabile. Singurul meu angajament este acela de a continua proiectele aflate în derulare, iniţiativele şi priorităţile instituţionale şi de a maximiza oportunităţile viitoare de dezvoltare. Iar deciziile le voi lua informat, prin analiza raţională a tuturor oportunităţilor şi ameninţărilor momentului, orice demers urmând să fie posibil doar cu respectul şi susţinerea comunităţii academice şi păstrarea propriei demnităţi.”
Prof. dr. Klara Brînzaniuc
Transmiterea adevărului, o prioritate
”Îmi voi valorifica experienţa, cunoştinţele, energia şi entuziasmul în mod sinergic, pentru a ajunge unde ne-am propus. Despre acest parcurs vă propun să vorbească faptele. În loc de multe alte promisiuni, prefer să mi-o asum pe aceea de a transmite întotdeauna adevărul. Poate fi periculos pentru o persoană să spună adevărul. Lumea s-ar putea obişnui ulterior să vrea să audă întotdeauna adevărul. Dar eu îmi asum acest risc. Putem face împreună ca acest mandat să fie caracterizat de adevăr şi implicare.”
Prof. dr. Leonard Azamfirei

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE