Pentru UDMR, statul naţional este un moft desuet Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Pentru UDMR, statul naţional este un moft desuet

3190_UDMR.gifAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, la propunerea lui Frunda Gyorgy, un act care va schimba din temelii Europa l Forul european solicită ţărilor membre să renunţe la a se mai defini ca "state naţionale" * În plin scandal legat de Constituţia Europeană, propunerea lui Frunda va forţa o bună parte din cele 46 de state membre să-şi modifice legile fundamentale * În cazul în care Comitetul de Miniştri va da curs recomandărilor lui Frunda, Europa secolului XX, construită pe baza statelor naţionale, va dispare * Guvernul României nu are încă o poziţie oficială în legătură cu acest subiect
La propunerea lui Frunda Gyorgy, şeful delegaţiei României la Consiliul Europei, APCE a adoptat în şedinţa din 26 ianuarie Recomandarea 1735, intitulată "Conceptul de naţiune", act care pune sub semnul întrebării noţiunea de stat naţional, concept care a stat la baza Europei începând cu secolul XIX.
Având ca punct de plecare o lege din 2001 privind minorităţile maghiare din afara graniţelor, textul Recomandării 1735 vorbeşte explicit despre discriminarea pozitivă a minorităţilor etnice, în condiţiile în care până acum instituţiile europene puneau la baza relaţiilor dintre state şi minorităţi principiul egalităţii în drepturi.

Discriminare pozitivă

Astfel, prin acest act, APCE recomandă Comitetului de Miniştri al CE "să ia măsurile necesare pentru a se asigura că statele membre resping orice încercare de a promova puritatea etnică a statului sau să se organizeze teritorial şi administrativ pe baze etnice, cu excepţia măsurilor care duc la reprezentarea echitabilă a minorităţilor în administraţie, la nivel central şi local". Discriminarea pozitivă care se desprinde din această excepţie de la principiul originii etnice este întărită prin menţionarea, la art. 11, a faptului că în ceea ce priveşte reprezentarea la nivelul instituţiilor politice, statele "ar trebui să aplice principiul discriminării pozitive faţă de membrii minorităţilor naţionale", în special în privinţa reprezentării în instituţiile centrale şi descentralizate în regiunile unde trăiesc aceste minorităţi".
Tot în ideea "păstrării identităţii naţionale a minorităţilor sau comunităţilor naţionale", Recomandarea 1735 invită statele membre ale CE să-şi aducă "la zi" constituţiile, ţinând cont de standardele europene contemporane, prin care se urmăreşte integrarea tuturor cetăţenilor, indiferent de originea etno-culturală, într-o entitate civică şi multiculturală şi să renunţe a se mai organiza exclusiv ca state etnice sau civice. Practic, în spatele acestei formulări, se află cererea de a se renunţa la conceptul de "stat naţional", prezent în legea fundamentală a multor ţări europene.
În cazul în care Comitetul de Miniştri va da curs recomandărilor propuse de Frunda, România va trebui să amendeze art.1 din Constituţie, o cerere pe care UDMR a formulat-o explicit încă de la începutul activităţii sale.

Pericolul naţionalismului

Dacă pentru UDMR Recomandarea 1735 a APCE reprezintă un instrument de presiune în plus pentru adoptarea Legii statutului minorităţilor naţionale, prin faptul că se referă la acordarea autonomiei teritoriale către minorităţile etnice, documentul va duce la revirimentul discursului naţionalist. În acest sens, deptatul Adrian Moisoiu a declarat că prevederile REC 1735 reprezintă o provocare la adresa Statului român şi că se urmăreşte declanşarea unui conflict interetnic în Ardeal. Potrivit lui Cornel Brişcaru, preşedintele APDO Lider, "documentul este o recomandare, rămânând ca statele să decidă în ce măsură, respectându-şi şi utilizând constituţiile proprii, înţeleg să introducă în legislaţiile naţionale prevederile din astfel de acte".
Până ieri, la închiderea ediţiei, Guvernul României nu avea o poziţie oficială referitor la Recomandarea 1735.

"Este imposibil. Toate sunt nişte provocări împortiva statului român. E clar că cei de la UDMR fac tot ce este posibil ca România să nu intre în Uniunea Europeană. Se doreşte un conflict interetnic, după scenariul din 1990. Eu sunt convins că Parlamentul nu va accepta aşa ceva, dar dacă ajunge la guvern sunt convins că va trece", Adrian Moisoiu, deputat PRM

"Nu există, la acest moment, o poziţie oficială a Guvernului în această chestiune", Simona Marinescu, purtător de cuvânt al Guvernului

Relu TĂTAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE