Viaţa copiilor sighişoreni, în pericol pe tobogane Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Viaţa copiilor sighişoreni, în pericol pe tobogane

784_Viata.gifNici unul dintre parcurile sau spaţiile special amenajate pentru joacă din Sighişoara nu are autorizaţie de funcţionare de la ISCIR. Situaţia durează de anul trecut. Pe 25 mai 2004, un control al inspectorilor de la Protecţia Consumatorului şi ISCIR, a scos la iveală faptul că nici un spaţiu de joacă din Sighişoara nu funcţionează conform legii şi că unele elemente de joacă prezintă pericol de rănire pentru copii.
Deşi Primăria a amplasat panouri în dreptul fiecărui parc prin care se interzice folosirea elementelor de joacă, odată cu venirea primăverii, cei mici au au luat cu asalt leagănele şi hintele, fiind însoţiţi de părinţi sau bunici, care ignoră cu bună ştiinţă panourile restrictive. Şeful Serviciului Edilitar Gospodăresc Sighişoara, Iov Roiban, ne-a declarat că, în conformitate cu legislaţia apărută anul trecut, parcurile de distracţii special amenajate pentru cei mici trebuie să fie autorizate de ISCIR, în urma unei proceduri lungi şi nu foarte simple. Documentaţia pentru cele 10-12 locuri de joacă din Sighişoara trebuie întocmită de către una dintre cele două sau trei firme autorizate din ţară. Săptămâna trecută, la sediul Primăriei, a avut loc o licitaţie la care au participat două firme, din Bucureşti şi Iaşi, în vederea atribuirii contractului de întocmire a documentaţiei tehnice. Licitaţia se va repeta săptămâna viitoare pentru că au existat vicii de procedură. Firma aleasă va trebui ca în termen de 30-40 de zile să elaboreze documentaţia tehnică ce va fi prezentată la ISCIR Târgu Mureş. “Următorul pas este destul de neclar la ora actuală”, a precizat Iov Roiban. Potrivit acestuia, autorizarea ar putea fi amânată din nou, întrucât “ISCIR ne-ar putea impune nişte reguli destul de stricte, pentru care vor trebui alţi bani. Este vorba despre reparaţii, întreţinere, care se fac tot cu o firmă autorizată”. Dacă pentru elaborarea documentaţiei tehnice au fost prevăzuţi bani de la bugetul local în 2005, pentru restul lucrărilor trebuie identificate alte surse de finanţare.

Parcurile trebuiau desfiinţate temporar

“Conform procesului verbal întocmit de reprezentanţii ISCIR după controlul din mai 2004, elementele de joacă trebuiau ridicate”, recunoaşte Roiban. Administraţia locală a lăsat însă spaţiile aşa cum erau, dar a postat în dreptul fiecărei intrări câte un panou care interzice folosirea elementelor de joacă. Grădiniţele nu au nici ele autorizaţie ISCIR pentru spaţiile de joacă, iar dacă educatoarele lasă copiii în leagăne o fac pe proprie răspundere. Anul trecut, Clubul Copiilor din Sighişoara a rămas fără toboganele şi leagănele din curte. Conducerea a hotărât să doneze aceste elemente de joacă Primăriei, care la rândul său le-a trimis către parcurile de joacă din cartierele sighişorene unde există mai mulţi copii. Directorul Clubului Copiilor, Cristu Budescu, mărturisea la acea dată că donaţia a survenit controlului tematic efectuat de inspectorii OJPC Mureş şi un reprezentant ISCIR, care au stabilit că parcul de joacă din curtea Clubului nu are autorizaţie de funcţionare. Într-o situaţie similară s-a aflat şi grădiniţa de pe strada Plopilor. Elementele de joacă ecologice din curtea grădiniţei au dispărut după ce inspectorii OJPC au imputat faptul că unii copiii s-ar putea răni jucându-se pe instalaţiile din buştenii de copaci.
Florentina CÃLUGÃR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE