Locuinţe sociale pentru militari Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 126 Vizualizări

Locuinţe sociale pentru militari

407_Locuinte.gifPână şi moştenitorii militarilor decedaţi pot depune cerere pentru cumpărarea locuinţelor de serviciu a ofiţerilor şi chiar civililor din Armată decedaţi l Preţurile de vânzare sunt de trei ori mai mici decât cele de pe piaţa imobiliară l După normele MApN, o garsonieră în Târgu Mureş, pe Mărăşti, ar valora doar 200 de milioane de lei l Locuinţele pot fi plătite şi în rate, cu o dobândă anuală incredibilă: 8% pe an! l Purtătorul de cuvânt al Brigăzii 6 Tancuri ridică din umeri: normele nu le-au fost comunicate nici în proiect l Acestea se găsesc, însă, pe site-ul ministerului…

Pentru punerea în aplicare a legii locuinţei, Ministerul Apărării Naţionale a elaborat normele metodologice care prevăd modalitatea de vânzare a locuinţelor de serviciu către personalul propriu. Însă aceste norme sunt cel puţin controversate şi bănuim că vor stârni nemulţumiri în rândul altor categorii socio-profesionale din ţara noastră.
Dacă lecturaţi primul articol al normelor, veţi observa că aceste locuinţe pot fi vândute, pe lângă personalului propriu, şi personalului militar trecut în rezervă sau în retragere, personalului civil pensionat sau disponibilizat, precum şi moştenitorilor acestora, soţi sau copii. Practic, singurii care nu pot cumpăra aceste locuinţe sunt cei care deja au făcut-o, cei care au deja o locuinţă care corespunde ca număr de camere numărului membrilor de familie sau cei care şi-au încheiat activitatea prin demisie sau din motive imputabile lor. Măsura ni se pare aberantă şi
ditr-un alt motiv, şi anume faptul că militari rezervişti, care s-au retras benevol, dar cu pete la dosar neconsemnate oficial în ordinul de retragere, pot acum solicita achiziţionarea locuinţei, în timp ce ofiţeri îndreptăţiţi, activi şi mult mai tineri vor fi văduviţi de această oportunitate.

Locuinţe cu linguriţa

Este adevărat că, la nivelul municipiului Târgu Mureş, cum se arată şi în norme, de altfel, există un număr destul de restrâns de asemenea locuinţe. În actul normativ apare trecut un singur bloc de 43 de apartamente – cu una, două sau trei camere – aflat pe strada Mărăşti. Blocul destinat cumpărării a fost dat în folosinţă în 2002. Ca o paranteză, menţionăm că, deşi purtătorul de cuvânt al UM01238 ne-a declarat altceva, casa achiziţionată pentru comandantul unităţii nu apare în norme, casă ocupată în prezent, deşi a trecut în rezervă, de către colonelul Filip, ex-comandantul Brigăzii 6 Tancuri.

Pomana preţurilor

O altă ghiduşie legală, de altfel des practicată când vine vorba de locuinţe de serviciu construite din

bugetul statului, adică din banii noştri, se referă la preţul de achiziţionare. Pentru cele 43 apartamente, preţul de achiziţionare este calculat în funcţie de preţul de realizare sau de achiziţie de la vremea respectivă, actualizat cu rata inflaţiei, fără să se ţină cont de creşterile reale ale preţurilor de pe piaţa imobiliară. Şi asta nu este doar părerea noastră. Mircea Prozan, directorul Agenţiei Imobiliare Proviva, ne explică evoluţia preţurilor din 2002 până în prezent: "Din 2002, preţurile au crescut de 4-5 ori. La sfârşitul anului 2001 cumpăram sediul firmei mele cu 6.150 de dolari, iar în prezent l-am putea vinde cu cel puţin 30-35 de mii de euro. Dacă se calculează ţinându-se cont doar de rata inflaţiei, atunci vor rezulta chilipiruri, sub preţurile reale de pe piaţă. În plus, în următorii ani, eu cred că preţurile la apartamente se va mări încă de 3-4 ori".
În acest sens putem şi exemplifica: dacă în 2002 o garsonieră se vindea în zona Cartierului 7 Noiembrie (unde se află blocul aparţinând MApN) cu 120, maxim 130 de milioane de lei, în prezent ea valorează în jur de 650 de milioane de lei. Dacă la valoarea de 130 de milioane adăugăm rata inflaţiei din 2002 şi până în prezent, rezultă un preţ de 204 milioane de lei, o valoare cu mai mult de trei ori sub cea reală. Afacere profitabilă, nu?
Mai adăugăm condiţiile de cumpărare foarte atractive, care spun că locuinţa se poate cumpăra cu plata integrală sau în rate. Şi nu orice sistem de rate. Avans de minim 20%, cu perioadă de eşalonare de 20 de ani şi cu o dobândă anuală de, atenţie!, doar 8% pe an. Pomană curată!

Tanchiştii nu ştiu nimic

Contactat de noi, Florin Todorel, purtătorul de cuvânt al UM 01328 ne-a declarat: "Eu nu am primit nimic oficial de la minister. Nu ştiu nimic de aceste norme, deşi mă interesează în mod direct şi pe mine. Ce vă pot spune este că MAPN are în Târgu Mureş un bloc de locuinţe pe strada Mărăşti şi o casă în care stă colonelul Filip". În privinţa preţurilor la care se vor vinde aceste locuinţe, de la purtătorul de cuvânt nu am reuşit să aflăm nimic.
Puse cap la cap, aceste norme fac din locuinţele de serviciu un chilipir pentru cei care au dreptul să le achiziţioneze, în condiţiile în care preţul la locuinţe continuă să crească şi a deficitului de apartamente constatat pe piaţa imobiliară.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE