Experţi fără aparteneţă politică Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 49 Vizualizări

Experţi fără aparteneţă politică

681_Experti.gifServiciul Român de Informaţii precum şi celelalte servicii de informaţii sunt considerate instituţii extrem de ermetice, a căror activitate nu va putea fi niciodată atât de transparentă încât să nu creeze o atmosferă plină de mister. Totuşi, pe parcursul anilor, SRI a trecut prin câteva etape în organizarea, structurarea şi reforma sa. Dacă în perioada 1994-1997 s-a reconsiderat sistemul de selecţie pentru pregătirea şi formarea personalului, în 2002 România s-a angajat în lupta împotriva terorismului.
Consiliul Superior de Arărare a Ţării a elaborat în 5 aprilie 2002 Strategia Naţională de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi s-a constituit Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, sistem coordonat strategic de CSAT, iar la nivel operaţional de SRI.
Raportul "Exerciţiul de monitorizare a instrumentelor de control parlamentar asupra sectorului de securitate din România", publicat de revista Profil a SRI, a evidenţiat printre altele şi o serie de sugestii şi propuneri pentru practica legislaturilor viitoare: necesitatea constituirii unui "corp de experţi" în domeniul securităţii, promovarea unei dezbateri publice la nivelul societăţii civile asupra unor documente de o importanţă deosebită, elaborarea unei legi a controlului parlamentar care poate deveni model pentru alte state europeane, gasirea unei formule instituţionale în care comisiile parlamentare pentru exercitarea controlului asupra serviciilor de informaţii să fie alcătuite din experţi fără apartenenţă politică.
De remarcat că în ultima perioadă SRI a deschis canalele de comunicare cu societatea civilă şi cu mass-media. Acest tip de colaborare, în monitorizarea şi elaborarea acestui Raport, între reprezentanţii societăţii civile, experţi parlamentari şi instituţii de securitate este o iniţiativă unică în spaţiul Europei Centrale şi de Est.

Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE