Universitatea Sapientia plăteşte TVA Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

Universitatea Sapientia plăteşte TVA

704_Universitatea.gifDGFP Mureş a câştigat în instanţă procesul intentat de conducerea Fundaţiei Sapientia de la Târgu Mureş, care cerea să i se restituie TVA aferentă trimestrului I al anului 2004. Valoarea TVA este de peste 93 de milioane de lei, iar instanţa de judecată a considerat că Sapientia Târgu Mureş nu beneficiază de prevederile Codului Fiscal referitoare scutirea de la plata TVA pentru la investiţiile făcute din donaţii provenite de peste hotare.

Astfel, 19% din banii daţi de Organizaţia Maghiarilor de peste Hotare (OMPH) intră în bugetul de stat. Greşeala aparţine, se pare, Fundaţiei Sapientia Cluj-Napoca, cea care a primit banii şi care a încheiat contract de finanţare cu filiala de la Târgu Mureş, care nici măcar nu este proprietarul investiţiei. Dionisie Hullanda, rectorul Universităţii Sapientia Târgu Mureş, spune că va merge la CEDO, deoarece nu este normal să piardă aceşti bani. Sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş este irevocabilă.
Tribunalul Mureş a dat în ianuarie 2005 câştig de cauză Fundaţiei Sapientia Târgu Mureş şi a dispus rambursarea TVA pentru primul trimestru al anului 2004, în valoare de peste 93 de milioane de lei. DGFP Mureş a făcut însă recurs, iar Curtea de Apel Târgu Mureş a admis acţiunea, anulând sentinţa Tribunalului Mureş.
Astfel, argumentele finanţiştilor rămân mai puternice decât ale celor de la Sapientia. Concret, DGFP Mureş spune că Fundaţia Sapientia Târgu Mureş nu îndeplineşte condiţiile cumulative prevăzute de lege în acest sens. Aceasta deoarece Fundaţia Sapientia Târgu Mureş nu este proprietarul lucrării de la Corunca, iar banii nu i-au fost donaţi direct de Organizaţia Maghiarilor de peste Hotare (OMPH).

Finanţiştii mureşeni spun că proprietarul clădirii ar fi Fundaţia Sapientia Cluj-Napoca, cea care este şi semnatarul contractului de finanţare cu Organizaţia Maghiarilor de peste hotare. "Menţionăm că reclamanta nu a făcut dovada că este beneficiara contractului de finanţare încheiat cu OMPH, de aceste ajutoare băneşti beneficiind Fundaţia Sapientia Cluj-Napoca. În patrimoniul Fundaţiei Sapientia Filiala Târgu Mureş nu există obiectivul la care se referă prestaţia", arată reprezentanţii DGFP Mureş, în timp ce Dionisie Hullanda, rectorul Universităţii Sapientia

Târgu Mureş, deşi recunoaşte aceste aspecte, spune că va merge la CEDO. "Orice finanţare din exterior e scutită de TVA dacă banii se folosesc în ţara noastră. Ei se leagă de faptul că există acel curatoriu de la Cluj, însă acesta a înfiinţat filială şi la Târgu Mureş, cu singurul rol de a supraveghea construcţia de aici", spune Hollanda, în timp ce juriştii fundaţiei spun că legea nu prevede că finanţarea ar trebui să fie una directă.

Edy MÃRCUŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE