Locuri de muncă de-a gata şi lege prost întocmită Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 52 Vizualizări

Locuri de muncă de-a gata şi lege prost întocmită

Conform unor zvonuri din Reghin, posturile vacante de la Primărie sunt deja asigurate şi multe dintre ele sunt scoase special pentru relaţiile unor angajaţi ai Administraţiei Locale. În plus, studenţilor nu li se oferă nici o şansă de a lucra acolo, pe motiv că nu au vechime.

În urmă cu câteva zile a avut loc concursul scris pentru postul de consilier principal gradul 1 pentru Compartimentul de Mediu. Studiile superioare şi vechimea în domeniu au fost cerinţe de bază, iar cunoştinţele de biologie şi chimie constituiau un avantaj.
Chiar dacă au avut pregătirea necesară pentru un astfel de post, mulţi absolvenţi de facultate nu au avut nici şansa de a participa la concursul scris. Dosarele le-au fost respinse pe motiv că nu au trei ani vechime în domeniu. " Nu s-au scos posturi pentru debutanţI, ci pentru consilieri, de aceea nu i-am putut accepta pe cei fără vechime", a declarat Aurel Pop, şeful biroului Urbanism din cadrul primăriei.
Călin Cengher are 25 de ani, este licenţiat în Ştiinţele Mediului şi acum se pregăteşte pentru Masterat în Dezvoltare Regională şi Schimbări în Mediu la Bucureşti. Acum câteva luni, împreună cu un grup de peste 40 de persoane, printre care şi foşti miniştri, a înfiinţat Asociaţia Profesioniştilor în Domeniul Mediului, asociaţie care are ca obiectiv pregătirea profesională a membrilor. Iar ca scop principal este menţinerea, specializarea şi perfecţionarea unui corp de specialişti în mediu, printre altele, fondatorii urmărind şi eliminarea voluntariatului." Este un fel de Colegiu al Medicilor, creat pentru a evita probleme de genul acesta, cum mi s-a întamplat mie. Pe un post de mediu nu vreau un tehnician care să pună o ştampilă fără să ştie de ce, doar pentru că are legea în faţă. Ci un biolog sau un chimist care să gestioneze bunul mers al lucrurilor. E vorba de sănătatea omului. Li s-a permis să participe la concurs acelora6 care au lucrat în domeniu. Unii sunt biologi sau chimişti, dar credeţi că unui medic ginecolog i se permite să opereze o cataractă doar pentru că este medic?" întreabă Călin. Chiar dacă tănarul avea un bagaj de cunoştinţe bogat în domeniu, a fost respins pe motiv că sunt alţii mai pregătiţi.
Pentru că angajatele "Personalului" sunt ocupate două, trei zile cu concursurile, nu ni s-a permis să vedem dosarele depuse şi nu am primit mai multe amănunte legate de specializarea participanţilor la concurs.
" Nu sunt revoltat pe cei de la primărie. Sunt supărat pe cei care au întocmit legea, nici nu am avut mari speranţe, legea este prost întocmită şi nu sunt luate în considerare anumite aspecte. Lucrăm acum la un proiect de lege care să elimine birocraţia şi voluntariatul din câmpul muncii. ", precizează Călin.
Astfel, un absolvent de facultate nu are nici o şansă de reuşită, iar cei trecuţi de 40 de ani sunt dezavantajaţi din cauza vârstei. Dacă punem la socoteală că anii de facultate se calculează la pensie ca ani de pregătire în câmpul muncii, rezultatul nu iese nicicum în favoarea tinerilor la început de drum.
Liana TODORAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE