Fascinaţia criminalisticii Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 145 Vizualizări

Fascinaţia criminalisticii

1007_Fascinatia.gifProbabil că mulţi dintre noi sunt mari fani ale serilor de criminalistică “Forensic science” de pe canalul Discovery. Ei bine, clujenii au avut ocazia să vadă şi să asculte pe viu o serie de somităţi din domeniul criminalisticii naţionale şi mondiale la Simpozionul Naţional de Criminalistică.

Organizat de o serie de tineri avocaţi si criminalişti în devenire, precum Bogdan Găburean, finanţat parţial de Universitatea Babeş-Bolyai şi supervizat de profesorul clujean dr. Sorin Alămureanu, simpozionul a fost o reuşită totală.
Crema procurorilor şi experţilor criminalişti din România şi nu numai s-a adunat la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj, cu ocazia celui de-al VIII-lea Simpozion Naţional de Criminalistică. “Acest simpozion a devenit deja o tradiţie. Din doi în doi ani la Cluj se organizează simpozionul naţional, iar ceilalţi ani simpozionul internaţional. Anul acesta, deşi avem un simpozion naţional, am reuşit să invităm şi să avem printre noi şi o serie de nume ilustre ale criminaliştilor europeni”, a declarat avocatul Bogdan Găurean, unul din organizatorii evenimentului. Astfel, dintre invitaţii străini, la Cluj au fost prezenţi, printre alţii, Maurice de Laet (Belgia) – expert grafic, prof. dr. Tadeusz Wilda, prof. dr. Riszard Jaworski şi dr. Marek Lesniak (toţi din Polonia), Bencze Meszaros (Ungaria) sau Janina Juskeviciute (Lituania). Dintre numele “grele” ale criminalisticii româneşti s-au aflat la Cluj şi Dr. Lucian Ionescu – Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică (INEC) Bucureşti, singurul român care a predat la FBI, Cristina Antohie – şef Laboratorul Interzonal de Expertiză Criminalistică (LIEC) Iaşi, Călin Juga şi Alexandru Cânpean (IPJ Cluj), Lucia Marina – şef LIEC Cluj, Cristina Filip (expert LIEC Iaşi), Procuror dr. Doru Cristescu – Parchetul Curţii de Apel Timişoara, Dr. Neculai Zamfirescu – Centrul de Cercetări Psihocriminalistice Râmnicu Sărat, Procuror Aurelian Iana – Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău (procurorul care a anchetat cazul exploziei devastatoare de la Mihăileşti) sau procuror Adrian Mihai – Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi nu în ultimul rând “sufletul” seminarului, omul care reuşeşte an de an să adune la Cluj crema criminaliştilor, dr. Sorin Alămoreanu – expert LIEC Cluj. O prezenţă deosebită în cadrul seminarului a fost cea a profesorului Andrei Iuliu, nimeni altul decât procurorul care a anchetat celebrul caz al criminalului în serie “Omul cu ciocanul” din anii ’70.

Prezentări din experienţa personală

Pe parcursul celor două zile de prezentări, subiectele abordate au fost extrem de interesante chiar şi pentru un ascultător “profan” în acest domeniu. “Este lucru deosebit să îi asculţi pe aceşti oameni, vorbind despre fascinanta lume a criminalităţii. Toţi aceşti oameni vorbesc din experienţa personală. Nu este vorba despre o carte poliţistă cu criminali în serie scrisă de un om care în viaţa lui nu a discutat cu un criminal”, a spus avocatul Bogdan Găurean, unul dintre organizatori. Iată câteva dintre temele prezentate: Examinarea Poligraf, Scrisul şi creierul, Stabilirea compoziţiei fibroase a hârtiei prin procedeul microanalitic calitativ, Examinarea criminalistică a CD-urilor pirat,
Valoarea materialelor de comparaţie în expertiza scrisului, Analiza elementelor ascunse în documente MS Word, Liniile ajutătoare în studiul semnăturilor false, Privire asupra criminalităţii în serie, Codificarea şi decodarea documentelor electronice, Tehnici de obţinere a materialelor de comparaţie necesare în examinări criminalistice în cercetarea unor infracţiuni contra securităţii naţionale, Mijloace criminalistice secrete în Ungaria, Identificarea criminalistică a cadavrelor în cauze privind accidentele produse prin explozii şi incendii, Metode de eludare a tehnicii poligraf, Analiză a tipologiei suicidale sau Metodologia cercetării falsului de monedă şi alte valori.

Mihai PETEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE