Organizaţiile neguvernamentale strâng rândurile Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Organizaţiile neguvernamentale strâng rândurile

1024_Organizatiile.gifOrganizaţiile neguvernamentale, parte a societăţii civile, încep să-şi exprime îngrijorarea faţă de două aspecte: veşnica indiferenţă a autorităţilor, oricare ar fi coloratura politică, şi reducerea fondurilor pentru ONG-uri venite din partea Uniunii Europene după aderare, ceea ce va face ca multe organizaţii să se afle în imposibilitatea de a-şi continua activitatea.
Aceste teme, dar şi altele, legate de starea societăţii româneşti în prag de aderare, au constituit subiectul unei discuţii tripartite, luni seara, la Clubul Presei. Discuţii lejere între reprezentanţii ONG-urilor, presei şi autorităţilor, de această dată reprezentată doar de o singură persoană, Marius Ichim, şi el provenind tot din societatea civilă, dar care au semnalat existenţa unei probleme: lipsa de comunicare.
Smaranda Enache, copreşedintele Ligii Pro Europa, a recunoscut că pe undeva este şi greşeala lor, a reprezentanţilor societăţii civile, deoarece multe organizaţii au preferat acţiunile cu public extrem de restrâns, destinate elitelor. Astfel, este posibil ca acum, după 15 ani de democraţie, să constatăm că România a preluat mare parte din aspectele negative ale societăţilor europene dezvoltate şi doar într-o mică măsură cele pozitive. S-a constatat că această situaţie este cauzată şi de lipsa unor valori de referinţă pe toate planurile. Valorile la care se raportează majoritatea tinerilor sunt marcate de vulg şi incultură.
O mare parte din vină aparţine şi presei, care mediatizează doar această latură, deoarece atrage creşterea audienţei sau a tirajului. Smaranda Enache a spus că dacă în cazul mass-media private nu se poate face nimic, în cazul celei publice societatea civilă poate cere explicaţii şi chiar modificarea programelor, astfel încât ele să cuprindă şi programe – nu neapărat educative, plicticoase – care să elimine aspectele ce pot influenţa în rău. Problema este că societatea românească nu a găsit un echilibru între rigiditate şi libertate maximă.
Cei prezenţi şi-au exprimat îngrijorarea în faţa acestei noi provocări: cum, cu cine şi cu ce ne integrăm în Europa?
ONG-urile au făcut, totuşi, un prim pas, chiar dacă după 15 ani, acela de a renunţa la rivalităţi, deoarece au înţeles că sloganul Uniunii Europene – "unitate în diversitate" – trebuie să caracterizeze şi societatea românească.

Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE