Restaurare cu succes la Cetatea din Sighișoara Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1068 Vizualizări

Restaurare cu succes la Cetatea din Sighișoara

Cetatea Medievală din Sighișoara este una dintre cele mai adorate și vizitate obiective turistice din România, care atrage anual milioane de turiști români sau străini prin intermediul izului ei arhaic, a istoriei îmbelșugate care stă în spatele acestei construcții săsești, dar și datorită arhitecturii unicate. Cetatea a fost construită în secolul al XII-lea de către coloniștii sași sub denumirea de Castrum Sex. Veacurile ce au trecut semeț nu au reușit să bătătorească simțitor ceteatea, căci ea este locuibilă până și în ziua de astăzi, în anul 1999 devenind un patrimoniu cultural mondial înscris pe lista UNESCO.

Desigur, vechimea forului cultural se oglindește prin mici deteriorări care trebuiesc reabilitate tocmai pentru a păstra intact acest frumos tezaur istoric care ne-a fost lăsat de către înaintașii noștri. În acest sens, de curând au fost efectuate lucrări de restaurare și refuncționalizare a Turnului și Bastionului Măcelarilor, construcții care fac parte din centura de fortificții a cetății Sighișoara.

Restaurarea Turnului și Bastionului Măcelanilor

Proiectul de restaurare a Turnului, care este o structură poligonală de mici dimensiuni în plan, cu cinci niveluri și șase laturi neregulate, a vizat, în principal,  refacerea scărilor și a planșeelor într-un mod atent care să permită păstrarea a cât mai mult din substanța istorică a forului, căci motorul procesului de restaurare a fost o întrebare: „Cum poate clădirea restaurată povesti mai mult decât înainte?”. Elementele noi sau refăcute la nivelul decorului interior sunt ușor de recunoscut, acestea sunt: podina planșeelor din două straturi de dulapi ușor distanțați, structura auxiliară de la nivelul parterului (podestul de acces și grupul sanitar), inserată ca o piesă de mobilier ușor rotită față de zid.

În privința bastionului, intervențiile au presupus curățarea rosturilor de mortarul de ciment și refacerea lor cu mortar de var hidraulic, marcarea golurilor zidite identificate, introducerea unor elemente independente de amenajare: scena, corpul mobil de bar, mobilierul din metal.

Reușitele reabilitării aparțin unei echipe de arhitecți profesioniști formată din: Cristina Constantin și Cosmin Pavel, a căror eforturi au fost remarcate și răsplătite prin nominalizarea la Anuala de Arhitectură din București, la secțiunea Arhitectură construită/arhitectură și patrimoniu, eveniment organizat de către filiala București a OAR, care constituie un prilej de mare bucurie și sărbătoare. În realizareaa cestui proiect, cei doi arhitecți dibaci au fost ajutați de mai mulți colaboratori, anume: arhitecții Tudor Pavelescu, Vlad Pătru și Noémi Simó, inginerii Gurzó Levente, Vlad Mareș și Iulian Kovacs, arheolog Nicoleta Man și restauratorii Maria Dumbrăvician, Ioana Olteanu, Laura Hangiu, Mihály Ferenc, respectiv constructorul KONCZ METAL INDUSTRIE.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Vlad Pătru

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE