Salvați Copiii despre copiii cu părinți plecați în străinătate din județul Mureș Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 159 Vizualizări

Salvați Copiii despre copiii cu părinți plecați în străinătate din județul Mureș

Datele Salvaţi Copiii  arată că unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În Regiunea Centru raportul este de 1 din 20 de copii, iar aproape 40% sunt din Braşov şi Mureş.

Unu din şapte copii din România are unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform celui mai recent studiu realizat de Salvaţi Copiii. În ceea ce priveşte Regiunea Centru, procentul este mai mic, unul din douăzeci de copii având părinţii plecaţi la muncă în străinătate. În cifre absolute, este vorba despre 24.565 de copii.

Din judeţele din regiune, conform statisticilor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, în judeţele Braşov şi Mureş sunt aproximativ 40% dintre copiii în această situaţie.

Vreme de 42 de luni (iunie 2020-noiembrie 2023), Organizația Salvați Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Brașov și Mureș. Implicarea directă în comunitățile vulnerabile, presupunând atât oferirea de servicii integrate copiilor şi părinţilor/reprezentanţilor lor prin centre de zi, dar şi intervenţii comunitare s-a dovedit a fi metoda cea mai bună de prevenire a separării copiilor de familie.

La nivelul regiunii, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Brașov este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, 1.359 de copii, urmat de județul Sibiu pe locul doi, cu 1.131 de copii înregistrați, județul Harghita pe locul trei, cu 1.013 copii, și județul Mureș pe locul patru cu 855 de copii. În județul Covasna sunt înregistrați 757  copii iar în județul Alba 668 copii.

Pe parcursul programului, peste 1.181 de persoane au fost incluse în intervenţiile Salvați Copiii, beneficiind de servicii de suport direct sau de informare:

•        283 de copii în risc de separare de familie au fost identificaţi şi au beneficiat de servicii integrate de suport social, psihologic şi educaţional

•        198 părinţi/reprezentanţi ai copiilor au beneficiat de programe de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică;

•        283  dintre copii au frecventat zilnic centrele de zi din Brașov și Tg. Mureș dezvoltate în cadrul proiectului;

•        120 dintre copii au participat la tabere la munte în vacanţele şcolare;

•        Peste 700 de persoane, copii, părinți, membri ai comunității etc., au beneficiat de servicii de informare şi consiliere cu privire la asigurarea drepturilor copilului şi prevenirea/reducerea situaţiilor de risc la care pot fi expuşi copiii.

•        Aproximativ 85% dintre copiii integrați în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas, peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă, iar peste 85% dintre părinţi/persoanele în grija cărora au rămas copiii şi-au îmbunătăţit abilităţile parentale.

Reţele inter-instituţionale în Brașov și Mureș

În cele două judeţe au fost create reţele inter-instituţionale locale compuse din reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale din domeniul asistenţei sociale, educaţiei şi alte domenii conexe care au contribuit la îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare a copiilor expuși riscului de separare de familie, cu focus pe copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în judeţele Brașov și Mureș.

În vederea îmbunătăţirii procesului de identificare și monitorizare a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate la nivel naţional, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi Administraţia Prezidenţială – Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, a făcut demersuri vizând armonizarea datelor colectate de sistemul de asistenţă socială şi de cel educaţional, către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerul Educaţiei. O serie de recomandări metodologice în acest sens, însoţite de instrumentele comune de colectare a datelor au fost trimise în atenţia direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi inspectoratelor şcolare judeţene, urmând să fie utilizate în perioada de final a acestui an calendaristic.

 „Copiii care rămân în țară, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, sunt nevoiți să se confrunte cu probleme psiho-emoționale și sociale mult prea devreme, fără să aibă pârghiile pentru a înțelege pe deplin și a depăși traumele. Situația celor care nu au rude în țară în grija cărora să rămână este și mai dramatică, de aceea este importantă colaborarea cu autoritățile, pentru ca bunele practici dezvoltate în programele Salvați Copiii România să poată duce la politici sociale integrate pentru acești copii, care sî contribuie la o mai bună incluziune socială a acestora și la prevenirea instituționalizării lor,” a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Organizația Salvați Copiii a derulat în perioada iunie 2020 – noiembrie 2023 proiectul „Intervenții pentru prevenirea separării copilului de familie prin servicii sociale și educaționale”, cod SMIS 130458, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Valoarea totală a proiectului a fost de  4.988.391,75 lei și este unul din cele trei proiecte derulate de în perioada mai sus menţionată în cadrul  programului POCU „Servicii sociale și socio -profesionale la nivelul comunității pentru copii și tineri”, finanțat din Axa Prioritară 4 „Incluziune socială şi combaterea sărăciei”, Prioritatea de investiții 9 .iv – Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general

Parteneri: Direcţia de Asistenţă Socială Piteşti, Direcţia de Asistenţă Socială Târgovişte, şcoli gimnaziale din Brașov și Mureș.

Peste 3.0300 de persoane au beneficiat de intervenţiile proiectelor, fie activităţi de suport direct, fie de informare, iar dintre acestea peste 750 de copii în risc de separare de familie au beneficiat de servicii integrate de suport social, psihologic şi educaţional.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE