Ziua Națională a Tineretului. Ce oraș a fost numit „Capitala Tineretului din România” în 2024 Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 264 Vizualizări

Ziua Națională a Tineretului. Ce oraș a fost numit „Capitala Tineretului din România” în 2024

În România, Ziua Națională a Tineretului este sărbătorită anual la data de 2 mai, fiind o zi  dedicată tinerilor din țară și rolului acestora în construirea și dezvoltarea societății românești. Această zi a fost instituită prin legea nr. 425/2004, fiind inițiată de 15 deputați ai tuturor formațiunilor politice parlamentare. Inițial respinsă de Senat, Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și implementată începând cu data de 25 octombrie 2004.  Această Lege prevede organizarea de manifestări culturale, sociale, sportive, artistice, dedicate tinerilor, care să se subsumeze intereselor actuale ale acestora. Tot în această lege se arată obligativitatea ca în perioada 26 aprilie-2 mai, Societatea Română de Radiofuziune și Societatea Română de Televiziune să difuzeze emisiuni referitoare la problematicile actuale ale tineretului.

Un aspect distinctiv al acestei sărbători este accentul pus pe implicarea tinerilor în procesele decizionale și în formularea politicii publice. Tinerii sunt încurajați să-și facă auzită vocea și să-și exprime ideile și preocupările cu privire la problemele cu care se confruntă societatea românească. Mai mult decât atât, Ziua Națională a Tineretului este și un prilej de solidaritate și comunitate. Tinerii din diferite regiuni și medii sociale se reunesc pentru a sărbători diversitatea și unitatea lor, lucru care întărește legăturile interpersonale și încurajează colaborarea pentru un viitor mai bun.

Capitala Tineretului din România

 Începând cu annul 2016, în fiecare an este ales un oraș căruia i se atribuie titulatura de „Capitala Tineretului din România”.  Această distincție este atribuită în urma unui concurs de concepte, iar cel care câștigă va beneficia de sprijin financiar și de consultanță pentru a dezvolta ecosisteme prielnice pentru tineret.

Anul acesta, orașul care a dobândit această titulatură este Municipiul Ploiești, datorită proiectului „Ploiești, Let’s PLAY”, unde cuvântul PLAY este un acronim pentru „Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth” și este structurat pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE